Vaistai nuo skausmo: svarbu ir efektyvus poveikis, ir saugumas

 

Skausmas yra vienas dažniausių nusiskundimų, kurį pamini dėl sveikatos sutrikimų į gydytojus besikreipiantys pacientai. Šiandien yra platus vaistų, padedančių įveikti varginančius skausmus, pasirinkimas, tiesa, vaistų poveikis organizmui skiriasi. Apie tai kalbamės su gydytoju neurologu Jokūbu Fišu.

 

Ar iš tiesų nenumalšinamas ir nekontroliuojamas lėtinis skausmas neigiamai veikia pacientų somatinę ir psichikos sveikatos būklę?

 

Taip, tai išties nemalonus jausmas, kurio visi stengiamės išvengti, bet, deja, ne kiekvienam pavyksta skausmo lengvai atsikratyti… Ir dažniausiai tik tada, kai jau nebegalima kentėti, kreipiamasi į gydytoją. O laukti visai nereikėtų, nes nuolat patiriamas skausmas žmogų labai išvargina, išsekina tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Skausmas ne tik sutrikdo kasdienę veiklą ir darbingumą, bet gali paskatinti ir depresijos išsivystymą ar net suicidinių minčių atsiradimą.

 

Kasdienėje klinikinėje praktikoje susiduriate su įvairiais skausminiais sindromais, skaitote

paskaitas apie efektyvų skausmo malšinimą, tinkamą nesteroidinių vaistų nuo uždegimo parinkimą. Taigi ką patartumėte farmacijos specialistui, teikiančiam patarimus skausmu besiskundžiančiam pacientui?

Skausmo – tiek ūminio, tiek lėtinio – kęsti jokiu būdu nereikėtų, juolab kad šiandien yra vaistų, kuriais galima sėkmingai ir efektyviai skausmą įveikti. Vienas tokių mano klinikinėje praktikoje išbandytų vaistų – nesteroidinis vaistas nuo uždegimo (NVNU) naproksenas. Tyrimais įrodyta, kad tai labai efektyvus ir, kas itin svarbu, vienas saugiausių vaistų. Jis skiriamas simptominiams trumpalaikiams nesunkiems ir vidutinio sunkumo skausmams malšinti, taip pat potrauminiam (sąnarių raiščių, raumens ar sausgyslės patempimo), pooperaciniam (po traumatologinių, ortopedinių, odontologinių operacijų), galvos, dantų ar menstruaciniam skausmui slopinti, daugybei kitų skausmingų sveikatos sutrikimų gydymui. Naproksenas efektyviai malšina uždegimą, taigi kartu – ir skausmą bei karščiavimą.

 

Šiais visuotinės įtampos ir begalinės skubos laikais yra daug žmonių, kuriuos vargina migreniniai galvos skausmai. Ar naproksenas gali būti skiriamas tokiems skausmams greitai ir sėkmingai malšinti?

Be abejo. Kaip žinia, galvos skausmui malšinti vartojami įvairių farmakologinių grupių vaistai: analgetikai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo ir kiti, tačiau NVNU yra universalūs skausmo slopinamieji vaistai, mažai toksiški, gana efektyviai slopinantys įvairios etiologijos galvos skausmą, tarp jų migreninį ir įtampos. Iš visų NVNU, skiriamų galvos skausmams malšinti, daugiausia klinikinių tyrimų atlikta su naproksenu. Tyrimai rodo, kad naproksenas aktyviai slopina įvairios etiologijos galvos skausmą, veikia greitai ir yra gerai toleruojamas. Šis vaistas pasižymi mažiausiu COX selektyvumu, todėl aktyviai slopina skausmą ir uždegimą, pasižymi saugiu poveikiu širdies ir kraujagyslių sistemai. Beje, buvo palygintas naprokseno ir placebo poveikis gydant migreninį galvos skausmą. Šis tyrimas parodė, kad, lyginant su placebo grupe, naproksenu gydytiems pacientams reikšmingai palengvėjo ir sutrumpėjo migrenos priepuoliai, rečiau pasitaikė prodromo simptomų ir fotofobija; rečiau reikėjo pereiti prie gydymo analgeziniu/antiemetiniu deriniu.

 

Vadinasi, šis vaistas gali efektyviai padėti ir pacientams, kurie kenčia lėtinius nugaros skausmus, gydosi nuo reumatoidinio artrito, osteoartrito, kuriuos kamuoja kitokio pobūdžio ūminiai arba lėtiniai skausmai?

Kaip jau minėjau, skiriant vaistą nuo skausmo, pirmiausia yra akcentuojamas jo veiksmingumas ir saugumas. Kitaip tariant, parenkamas vaistas, kuris konkrečiam ligoniui greitai, veiksmingai ir kuo ilgesniam laikui numalšintų skausmą bei kuo rečiau sukeltų nepageidaujamus poveikius. Todėl ligoniams, kuriuos vargina nugaros skausmai, artritai, osteoartritai ir kitos skausmą sukeliančios lėtinės ligos, nesteroidinis vaistas nuo uždegimo naproksenas yra iš tiesų puikus pasirinkimas. Šis vaistas greitai ištirpsta skrandyje, didžiausia koncentracija plazmoje susidaro per 1 val., todėl skausmas netrukus nurimsta. Tyrimai rodo, kad naproksenas veikia ilgiau ir efektyviau mažina skausmą nei kiti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Skausmui malšinti paprastai naprokseno skiriama po 550 mg du kartus per parą.

 

Minėjote, kad naproksenas yra vienas saugiausių vaistų sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis.

Išsamūs atsitiktinių imčių kontroliuojamieji tyrimai įrodė, kad naprokseno vartojimas susijęs su mažiausia širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika tarp visų neselektyviųjų NVNU preparatų. Stebėjimo tyrimais įrodyta, kad šio vaisto sukeliama rizika nesiskyrė nuo placebo arba buvo mažesnė, lyginant su kitais neselektyviaisiais nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo. Kitaip sakant, atlikta daug tyrimų, kurių išvados teigia, jog naproksenas yra mažiausiai pavojingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Tyrimais įrodyta, kad, ilgą laiką vartojant diklofenaką, miokardo infarkto rizika proporcingai didėjo, tuo tarpu naprokseno vartojusių pacientų grupėje padidėjusios miokardo infarkto rizikos nustatyta nebuvo.

 

O kokį šalutinį poveikį naproksenas, lyginant su kitais nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, turi kepenims ir visam virškinimo traktui?

Neseniai išaiškėjo galimas NVNU sukeliamas nepageidaujamas poveikis – toksinis kepenų pažeidimas, pasireiškiantis kepenų fermentų padidėjimu ir kepenų funkcijos nepakankamumu. Dažniausiai dėl nepageidaujamo poveikio kepenims būdavo nutraukiamas diklofenako vartojimas. Tuo tarpu naprokseno grupėje kepenų fermentų padidėjimo rizika buvo <0,43, o šio vaisto nutraukimo dažnis nesiskyrė nuo placebo. Taigi naproksenas, lyginant su kitais NVNU, turi mažesnį šalutinį poveikį kepenims, todėl darytina išvada, kad šis vaistas nėra hepatotoksiškas. Įrodytas ir naprokseno švelnesnis poveikis virškinimo traktui, lyginant su kitų vaistų nuo uždegimo poveikiu. Yra žinoma, kad nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo gali sukelti įvairių virškinimo trakto pažeidimų, iš kurių svarbiausi – dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opos. Apibendrinant Ispanijoje atlikto tyrimo, kuriame buvo vertinama kraujavimo iš virškinimo trakto rizika vartojant NVNU, rezultatus, padaryta išvada, kad naproksenas pasižymi mažesniu poveikiu virškinimo traktui nei kiti vaistai nuo uždegimo.

Kalbėjosi V. Grigaliūnienė

Šaltinis:  „Lietuvos gydytojo žurnalas”