Pacientams, sergantiems įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, pvz., arterine hipertenzija, lėtiniu širdies nepakankamumu, asimptomine kairiojo skilvelio disfunkcija, ūminiu miokardo infarktu, diabetu ar inkstų ligomis, dažnai skiriami angiotenziną konvertuojančio fermento (AKF) inhibitoriai. Daugelio tyrimų duomenys rodo, kad AKF inhibitoriai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų baigčių dažnį pacientams, sergantiems išemine širdies liga (IŠL), ar tiems, kuriems yra didelė IŠL rizika.
Nors visi AKF inhibitoriai slopina angiotenziną konvertuojantį fermentą, vis dėlto struktūriniai jų skirtumai lemia ir skirtingas farmakokinetines ir farmakodinamines savybes, iš kurių šiuo metu ypač vertinama geras AKF inhibitorių afinitetas audiniams bei ilga veikimo trukmė.
Vienas naujausių šiuo metu plačiai klinikinėje praktikoje įvairioms širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti vartojamų AKF inhibitorių, pasižyminčių minėtomis savybėmis, yra zofenoprilis.
Tai – sulfhidrilinis, lipofilinis AKFI, nuo kitų šios grupės vaistų išsiskiria ypač geru selektyviu afinitetu širdies audiniams. Greitai ir lengvai patekęs į širdies audinius, jis suskyla į veiklius metabolitus, tarp jų – zofenoprilatą, turintį laisvą sulfhidrilinę grupę. Šios zofenoprilio savybės lemia smarkų ir ilgalaikį AKF slopinimą širdies audiniuose. Be to, zofenoprilis pasižymi ir tiesioginiu antioksidaciniu bei širdį apsaugančiu veikimu: pagerina poišeminę kairiojo širdies skilvelio funkciją, padidina kontraktilumą, vainikinę kraujotaką, sumažina kreatinkinazės, laktatdehidrogenazės atsipalaidavimą ir galutinį diastolinį spaudimą.
Ikiklinikiniais ir klinikiniais tyrimais įrodyta, kad sulfhidrilinę grupę turintis zofenoprilis labai sumažina spontaninės ir fizinio krūvio metu kylančios širdies išemijos dažnį ir sunkumą bei kardiovaskulinių įvykių riziką. Širdį apsaugantis zofenoprilio poveikis bent jau iš dalies nepriklausė nuo kraujo spaudimo kontrolės, kairiojo skilvelio funkcijos, kitų vaistų vartojimo ir kitų ligų, tokių kaip hipertenzija, diabetas ar dislipidemija. Tai leidžia manyti, kad šio vaisto paskyrimas pagerina pacientų prognozę labiau, nei to galima tikėtis iš jo poveikio hemodinamikai.
Nustatyta, kad kiti AKF inhibitoriai gerina endotelio funkciją ir lėtina aterosklerozės progresavimą, blokuodami renino–angioten-zino sistemą. Tuo tarpu zofenoprilis gerina endotelio funkciją dviem mechanizmais: slopindamas renino–angiotenzino sistemą ir per sulfhidrilinės grupės antioksidacinį poveikį. Taip mažinamas azoto oksido skilimas ir pagerėja jo poveikis kraujagyslėms. Eksperimentinio širdies nepakankamumo modelio metu AKF slopinimas zofenopriliu sumažino endotelio disfunkciją, nes skatino azoto oksido atsipalaidavimą iš endotelio į kraujagyslės sienelę ir didino jo aktyvumą. Tyrimais su žmonėmis ir gyvūnais įrodytas azoto oksido aktyvumo padidėjimas ir vaskuloprotekcinis jo poveikis zofenoprilį skiriant sergantiesiems arterine hipertenzija.
Neseniai galimą antiišeminį zofenoprilio poveikį netiesiogiai patvirtino atsitiktinės atrankos kontroliuojamo SMILE tyrimo, kurio metu tirti miokardo infarktu sergantys pacientai, duomenys. Paaiškėjo, kad ankstyvas zofenopri-lio paskyrimas miokardo infarkto ištiktiems pacientams, kuriems neatlikta trombolizė, mažino mirtingumo ir sunkaus lėtinio širdies nepakankamumo dažnį. Santykinai trumpas pacientų, patyrusių miokardo infarktą be didesnio kairiojo skilvelio funkcijos sutrikimo, gydymas zofenopriliu sumažino pirminių baigčių (visų išeminių įvykių) dažnį 44 procentais, o kombinuotų baigčių (mirtingumo, širdies nepakankamumo, hipotenzijos ar hipertenzijos) dažnį – 65 procentais.
Toks pats poveikis pastebėtas ir didelės rizikos grupių pacientams: senyvo amžiaus žmonėms, sergantiesiems hipertenzija, cukriniu diabetu, anksčiau sirgusiems miokardo infarktu ar krūtinės angina. Pavyzdžiui, nustatyta, kad zofenoprilis statistiškai patikimai (p<0,024) sumažina vyresnių nei 70 metų pacientų, patyrusių ŪMI, mirštamumą per pirmuosius metus po ligos (pav.).

Zofenoprilio nauda pacientams, sergantiems išemine širdies liga

1 pav. Zofenoprilis patikimai mažina vyresnių nei 70 metų amžiaus pacientų mirštamumą po ŪMI (1 m. laikotarpiu), SMILE tyrimo rezultatai.

Be to, SMILE tyrimo šakos SMILE-Pilot rezultatai parodė, kad pacientams, vienerius metus gydytiems zofenopriliu, palyginti su kontroline grupe, buvo daug mažesniskrūtinės anginos po miokardo infarkto dažnis.
SMILE tyrimo šaka SMILE-ISCHEMIA pateikia ir pirmuosius įrodymus apie teigiamą zofenoprilio, paskirto po ūminio miokardo infarkto ir trombolizės, poveikį netiesioginiams išemijos rodikliams. Tai taip pat pirmasis tyrimas, kurio metu nustatyta AKF inhibitorių nauda ir santykinai mažesnės rizikos pacientams po miokardo infarkto bei sergantiesiems lėtine išemine širdies liga, kai nėra kairiojo skilvelio disfunkcijos.
Taigi, atsižvelgiant į gautus tyrimų rezultatus, zofenoprilio rekomenduojama skirti antrinei išeminių įvykių prevencijai pacientams po miokardo infarkto, ser-gantiems vainikinių kraujagyslių liga. Zofenoprilis rekomenduojamas ir didelės rizikos grupių pacientams: senyvo amžiaus žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, krūtinės angina ir kt.