+6
-0
+6
13 patarimų, kaip sustiprinti paauglio pasitikėjimą savimi.

Drovumas, nepatogumo jausmas, baimė būti nesuprastiems ar išjuoktiems kiekvienam žmogui yra didžiulė kliūtis. Ypač šie jausmai paaštrėja 12-14 metų paaugliams, nes šiuo amžiaus periodu jie pradeda kreipti padidintą dėmesį į savąjį „aš.“ Paauglių pasitikėjimas savimi dinamiškai šuoliuoja: tai jie laiko save pačiais protingiausiais, tai kankinasi nepilnavertiškumo kompleksuose. Ne visada ši problema būna iš karto pastebima, kartais slepiasi po neįprastu arba ekscentrišku elgesiu: sūnus ar dukra pasineria į mokslus, valandų valandas ruošia pamokas savo kambaryje, atsisako eiti į kviestinį pobūvį, nedalyvauja diskusijose, vaikšto susigūžę ir įtraukę pečius. Arba atvirkščiai, pradeda vilkėti siaubą keliančius drabužius ar plaukus dažyti įvairiomis vaivorykštės spalvomis, garsiai kalbėti, iššaukiančiai juoktis, agresyviai elgtis, be galo meluoti- taip slėpdami savo drovumo ir neadekvatumo jausmą. Merginos, kaip taisyklė, nepatenkintos savo išvaizda, per dideliu kūno svoriu.

„Kodėl niekur neini? Kodėl nesurandi kokio užsiėmimo? Kodėl esi kitoks negu visi?“ ar panašūs klausimai tik dar labiau suglumina jaunuolį. Kaip suspausta spyruoklė, jausdami įtampą net neutraliose situacijose, drovuoliai nepajėgia nugalėti neigiamų emocijų. Įsitempimas, gėdos ir kaltės jausmai pamažu veikia paauglių fiziologiją: prasideda dažni peršalimai, nemiga, galvos skausmai, virškinimo sutrikimai.

Pagrindinės jaunų asmenybių nepasitikėjimo savimi priežastys – tai perdėtas tėvų reiklumas ir griežtumas. Kai vaikas neįstengia pateisinti begalinių tėvų lūkesčių, kai neįsitikinęs besąlygine tėvų meile, jis tampa neramus ir nervingas jau vaikystės laikotarpiu.

Įsivaizduokime save, rėžiančius viešą kalbą prieš didžiulę auditoriją, dalyvaujančius diskusijoje tiesioginiame televizijos eteryje ar atsidūrusius dėmesio centre mums svetimoje aplinkoje. Didžiajai mūsų daliai drebės balsas, virpės kojos ir pils šaltas prakaitas. Todėl turime suprasti ir savo vaikus. Mokykloje jiems vos ne kasdien tenka stovėti prieš visą klasę ir atsakinėti pamoką. Apklausos raštu, testai, kontroliniai, egzaminai- tai didžiuliai išbandymai mūsų atžaloms.

Mano kalbintas drovuolis paauglys pasakojo, kai jis numato būti pakviestas atsakinėti prie lentos, vienintelė galimybė to išvengti – pabėgti iš pamokos. „Aš tiesiog negaliu pakęsti stovėti prieš visus kaip kvailys“. Paklaustas, kodėl jis jaučiasi kvailiu, kalbintas jaunuolis prisipažino, kad klasėje viešpatauja mada šaipytis iš visų atsakinėjančių.

Kaip padėti paaugliui? 12-14-metis jau ne vaikas, kuriam užtenka meilės, pagyrų, skatinimo. Bet ir ne suaugęs, kuris sugebėtų išsispręsti problemas. Paaugliams kvalifikuotai padėti turi tėvai, mokytojai ir psichologai. Tikriausias būdas nugalėti savo kompleksus – kuo anksčiau įgyti pasitikėjimą savimi.

Patarimai santykiuose su paaugliais, ugdantys jų pasitikėjimo savimi jausmą:

1)Nuolat su vaikais bendraukite – ne tik kalbėkite, bet ir atidžiai klausykitės.
2)Užmirškite žodžius „kvailas, drovus, negabus, nesėkmingas, nepataisomas“, kai kalbama apie jūsų vaiką.
3)Raskite savo vaiko bruožų, vertų nuoširdaus pagyrimo. Mokykite protingai rizikuoti bei atsakyti už savo veiksmus.
4)Skatinkite vaikus, bet nepapirkinėkite jų. Padėkite jiems būti įdomiais.
5)Rimtai žiūrėkite į vaikų problemas, niekad jiems nesakykite esą jų būkštavimai kvaili- jiems jie atrodo labai rimti. Kartu mokykite atsipalaiduoti, užsimiršti.
6)Vertinkite jų nuomonę ir mintis ne menkiau nei savo draugų arba kolegų.
7)Kvieskitės vaikų draugus į savo namus- pažįstamoje aplinkoje jūsų atžalai bus drąsiau.
8)Palaikykite jų mėgstamą veiklą ir interesus- žinojimas, kad esi kam nors gabus, ugdo savimaną.

Dar keli psichologų patarimai, kuriuos drąsiai galite duoti bręstančioms atžaloms:

9)Ne visi į jus žiūri, o tie , kurie žiūri, nebūtinai domisi jūsų išvaizda, kalba, veiksmais.
10)Žmonės labiausiai domisi pačiais savimi (grupinėse nuotraukose irgi pirmiausia ieškome savo atvaizdo).
11)Jei jus kritikuoja, reiškia jau kreipia į jus dėmesį, reiškia jus įdomus.
12)Kiekvienam neįtiksi, o ir stengtis neverta.
13)Reikia būti savimi.

Nepasisekus įveikti drovumo, patarkite paaugliui tai paversti privalumu. Paslaptinga šypsena, primerktos akys, lyriški nutylėjimai, savitas elgesys- juk tai taip patrauklu!