+9
-1
+8
3 dienų eksperimentas. Kas nutiko, kai pakeičiau savo higienos įpročius?

Žiema – tai būtent tas sezonas, kuomet sudirgusi nosies gleivinė tampa gan dažna palydove. Žinodama, kad ši problemėlė kaskart mane kankina, pradėjau ieškoti informacijos apie nosies higieną. Taip, būtent apie ją. Vaistininkės duotas patarimas, kad savo nosimi reikia rūpintis kasdien, privertė mane atlikti trijų dienų eksperimentą, kurio eiga ir rezultatais dalinuosi su jumis.

 

I diena.

Jau kelios dienos kaip vargina sausa ir sudirgusi nosies gleivinė. Šiai sveikatos problemai išspręsti imuosi liaudiškų priemonių: bandau plauti nosį su vandens ir druskos tirpalu. Tiesą sakant, patogumo jokio: iš delno tenka traukti sūrų vandenį viena šnerve, po to ištraukti kita. Negana to, kad sūriu vandeniu pritaškiau vonios kambarį, bet dar ir naujoms sportinėms kelnėms kliuvo… Klausiat, koks poveikis? Maniau, kad nuo sūrumo nosis iš vidaus susitrauks!

Vos tik atžygiuoju į darbą, ofise ir vėl sausas oras. Vargšė nosis dar labiau sudirgus, noris verkti… Jau žinau, kad liaudiškos priemonės ir močiutės patarimai nosį skalauti su vandens ir druskos tirpalu šįkart nebepadės. Esu girdėjusi nemažai gerų atsiliepimų apie jūros vandens tirpalus. Viena kolegė sakė, kad profilaktiškai juos naudoja savo kūdikio nosies higienos priežiūrai.

Grįždama po darbo užsuku į šalimais namų esančią vaistinę. Vaistininkė rekomenduoja izotoninį vandenyno vandens nosies purškalą ir kasdien daryti nosies higieną, neva po kelių dienų visas diskomfortas, susijęs su nosimi, turėtų praeiti. Viliuosi, nusiperku. Rūpestinga moteris taip pat priduria, kad nosies higiena yra lygiai tokia pat svarbi kaip ir dantų ar veido ir jai reikėtų naudoti tik specializuotus produktus. Ji taip pat prideda, kad jokiu būdu negalima eksperimentuoti su liaudiškomis priemonėmis, mat per didelės koncentracijos druskos tirpalas gali dar labiau išsausinti ir pažeisti nosies gleivinę. Tikrai taip, liaudiškų eksperimentų mano nosiai jau pakaks, tad įsimetu į rankinę „QUIXX soft“ buteliuką ir žygiuoju namo.

 

II diena.

Ryte mano vyras duoda rimtą pastabą, sako, jog visą naktį knarkiau. Aš jam piktai atšaunu, kad dėl to greičiausiai kalta mano nosis, kuri yra sudirgusi ir išsausėjus, tad tenka miegoti išsižiojus, dėl to ir knarkimas atsiranda – įnirtingai, raudonuodama dėl savo knarkimo, dėstau jam. Mintyse galvoju, jog visgi gerai, kad turiu nusipirkusi nosies purškalą, metas jį išbandyti. Ryte, po pusryčių, einu atlikti procedūros. Iš pirmo žvilgsnio procedūra neatrodo labai jau įprasta, bet žymiai patogesnė nei toji, kurią dariau vakar, pagal liaudies išmintį. Patogus „QUIXX soft“ buteliukas leidžia įpurkšti į nosį greitai ir lengvai. Įpurškiu 2 kartus į kiekvieną nosies šnervę.

Pagaliau nereikia vargti į delną įsipilant sūraus vandens ir pro vieną nosies šnervę įtraukiant, o pro kitą ištraukiant valyti nosį – taip, kaip dariau ankščiau. Nors turiu pastebėti, kad pradžioje gąsdino nosies purškalo kvapas (alavijų ekstrakto), mat esu jautri kvapams. Tačiau alavijų ekstraktas pasirodė švelnus ir lengvas. Kvėpavimas atlikus nosies higieną su specialiu purškalu palengvėja jau po kelių akimirkų. Tikras gėris, šįkart nesutepiau nei vonios, nei kelnių, o ir nosiai palaima.

 

III diena.

Šeštadienio rytas, o mano vyras daro kavą virtuvėje. Pagaliau su malonumu ir be jokio skausmo galiu užuosti kvapus. Šis rytas dar malonesnis, nes kavos kvapas, kuris paliečia mano nosį, verčia keltis iš lovos ir judėti nuostabios dienos link. Drauge papusryčiaujame, o po pusryčių aš atlieku įprastą nosies higienos procedūrą. Jau ir prie izotoninio purškalo kvapo pripratau, tad nosies higiena man tampa kasdiene rutina kaip ir prausimasis ar šukavimasis. Dabar suprantu, kodėl vaistininkė rekomendavo naudoti šį purškalą, nors tą kartą vaistinėje klausydama jos, prisipažinsiu, pamaniau, jog ji tiesiog nori parduoti prekę. Šiandien kaip niekad žinau, kad mano nosis man dėkoja. Už tai, kad joje gyvena daug mažiau mikrobų, nei buvo prieš tai. Mano nosis dabar gali atlikti savo darbą pilnu pajėgumu – jaučiu, kaip plaučiai prisipildo švariu ir šiltu oru. Gyventi ir jausti kvapus yra tikrai gera!

 

Eksperimentavo Laura