3 klausimai apie pieninius dantis

Pieninių dantukų pasirodymas – tarsi įžengimas į naują gyvenimo etapą. O kas nulemia dantų dygimo laiką? Kodėl būtina rūpintis pieniniais dantukais ir ką reikėtų žinoti apie jų priežiūrą? Atsakymus į šiuos tris svarbius klausimus rasite straipsnyje.

Kas nulemia dantų dygimo laiką?

Daugiausiai įtakos turi genetinis faktorius. Laiką, kada mažyliui dygs dantukai, labiausiai nulemia tai, kada dantukai dygo abiems jo tėvams, tad labai verta tuo pasidomėti. Statistika rodo, kad pieniniai dantys paprastai anksčiau išdygsta berniukams, tačiau tikrai neaišku, kodėl. Ankstyvesnį dantų dygimą nulemia didesnis mažylio svoris, kai kurios infekcinės ligos, pavyzdžiui tymai. Vėliau dantukai gali dygti neišnešiotiems ir mažo svorio naujagimiams, kurių mamos besilaukdamos turėjo žalingų įpročių ar maitinosi nepakankamai. Vėliau dantys dygsta ir mažyliui sergant rachitu, ūmiomis infekcinėmis ligomis ir medžiagų apykaitos sutrikimais, badaujant. Dantų dygimo grafiko terminai labai platūs, tad nereikėtų nustebti, jei pirmasis dantukas pasirodo vos kelių mėnesių mažyliui, o paskutiniai dantys išdygsta dar po trečiojo gimtadienio. Svarbiausia, kad tinkamai susiformuotų visas pieninis sąkandis, kurį sudaro 20 pieninių dantų. Sunerimti reikėtų tuomet, kai net pirmųjų dantų dar nėra 18 mėnesių mažyliui – tai gali rodyti sunkias ligas, kurias būtina gydyti.

Kodėl būtina prižiūrėti ir gydyti pieninius dantis?

„Pieninių dantų valyti ir gydyti nereikia – juk jie vis tiek iškris“. Galbūt teko girdėti tokį mitą? Tai klaidingas suvokimas, nes pieniniai dantys atlieka ne vieną svarbią funkciją, tad juos prižiūrėti ir gydyti tiesiog daugiau nei būtina. Pirmieji dantukai padeda suformuoti pieninį sąkandį, o šis sąkandis reikalingas taisyklingam žandikaulio padėties palaikymui. Žinoma, kad svarbiausia jų funkcija – maisto kramtymas, smulkinimas ir tinkamas jo apdorojimas prieš keliaujant į tolimesnius virškinimo etapus. Žinotina, kad ankstyvas pieninių dantų praradimas labai kenkia nuolatinio sąkandžio formavimuisi, tad geriausia, kai pieninis dantukas iškrenta laiku. Be to, po pieniniais dantimis jau yra nuolatinių dantų užuomazgų, kurios gali būti pažeidžiamos tada, kai negydomi pieniniai dantukai. Tad nesunku pastebėti, kad burnos higiena ir pieninių dantų pažeidimų gydymas tiesiog būtini – tik taip pavyks išsaugoti ir dabartinės, ir ateities šypsenos sveikatą. Į visa tai galima pažiūrėti ir daug paprasčiau – juk sugedęs dantukas burnoje yra mažų mažiausiai infekcijos šaltinis, kurį geriausia pašalinti, mat gresia pačios įvairiausios komplikacijos.

Ką vertėtų žinoti apie pieninių dantų priežiūrą?

Dantų priežiūra prasideda dar jiems net neišdygus, nuo pirmųjų kūdikio gyvenimo dienų. Nuo dantenų verta švaria, drėgna marle arba silikoniniu antpirščiu reguliariai nubraukti susikaupusias apnašas ir nešvarumus. Toks higienos palaikymas ir masažas padeda lengviau prasikalti naujiems dantukams ir palaikyti burnos švarą. Jei dantukų prasikalimas labai skausmingas, tinkami ir specialūs geliai be jokių žalingų sudėtinių dalių, pavyzdžiui, Anaftin Baby gelis dygstant dantukams. Pirmiesiems dantukams vis dar galima naudoti silikoninį antpirštį, o kai jau pasirodo daugiau dantukų, verta apsilankyti odontologo kabinete ir įsigyti šių dantukų priežiūrai tinkamą dantų šepetėlį su minkšta galvute ir specialią dantų pastą ar gelį be fluoridų. Dantis būtina valyti ir ryte, ir vakare. Iki 6-7 ar net 8 metukų dantis vaikams turėtų valyti tėvai, nes jie patys dar neturi tokių įgūdžių. Žinoma, labai svarbus ir mokymas, tinkamo pavyzdžio rodymas, nuoširdus sudominimas burnos higienos svarba ir nauda.

Šaltinis | Pasveik.lt