5 paprastos taisyklės, galinčios padėti apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo

Atėjus vėsesniems ir permainingiems orams, gydymo įstaigas užplūsta daug didesnis skaičius pacientų, besiskundžiančių peršalimo ligomis. Žiema nėra vienintelis metų laikas, kai padaugėja peršalimo ir gripo atvejų. Vasarą peršalimo atvejų irgi yra gana daug dėl ypatingai didelių skirtumų tarp lauko ir vidaus temperatūrų – patalpose kondicionieriais palaikoma vėsuma, o išėjus laukan organizmą užplūsta karštis. Tokiu atveju gana greitai gali užklupti sloga, kosulys ir gerklės skausmas, kuris gali komplikuotis į anginą ir rimtesnius susirgimus. Rudenį ir pavasarį būdingi lietūs ir vėjai, kurie, nepasirūpinus tinkama apranga, greitai gali prisidėti prie peršalimo simptomų pasireiškimo. Naudinga žinoti 5 paprastas taisykles, kurios gali padėti apsisaugoti nuo peršalimo ligų.

Grūdinkime savo organizmą. Ištisus metus verta kuo daugiau būti gryname ore. Tai ne tik stiprina organizmo imuninę sistemą, bet ir raumenis – aktyvus pasivaikščiojimas lauke gali būti naudingas daugeliu prasmių. Kai kurie žmonės mėgsta kontrastinį dušą – galima pradėti nuo nedidelio temperatūrų tarp šalto ir karšto vandens skirtumo arba grūdinimuisi duše pasirinkti vos šiltą (drungną) vandenį. Jokiais būdais nepradėkite nuo ledinio vandens, jei to nedarėte iki šiol – organizmas gali patirti šoką. Nustebsite, kad kontrastinis ar vėsesnis dušas geriau padeda atsibusti ir pasiruošti naujai darbo dienai.  

Stiprinkime savo imunitetą. Vienintelė gripo profilaktikos priemonė yra vakcinos. Patariama skiepytis dar ankstyvą rudenį, kad organizmo imuninė sistema spėtų pasiruošti ateinančiam gripo sezonui. Ypatingai gripo skiepai rekomenduojami rizikos grupėms – senyviems pacientams, nėščioms moterims, lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, medicinos darbuotojams. Be skiepų rekomenduojamos ir kitos natūralios imunitetą stiprinančios priemonės, pavyzdžiui, medus, imbieras, vitaminas C ir daug jo turintys maisto produktai (svarainiai, spanguolės, šaltalankiai), česnakas. Apskritai, pilnavertė ir subalansuota mityba svarbi visus metus. Net ir žiemą reikia stengtis gauti kuo daugiau vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, mat šaltuoju metų laiku ypatingai susilpnėja imuninė sistema ir bakterijos bei virusai, visada esantys šalia mūsų, daug lengviau sukelia įvairias kvėpavimo takų ligas.

Rūpinkimės savo asmenine higiena. Asmeninė švara svarbi ne tik šaltuoju sezonu, bet ir visus metus. Dauguma įvairias ligas sukeliančių bakterijų ir virusų plinta oru, nusėda ant įvairių paviršių, kuriuos mes liečiame, todėl svarbu kuo dažniau taisyklingai plauti rankas ir laikytis atstumo nuo sergančių pacientų. Patys turime stengtis apsaugoti ir kitus – tai sustabdys ar bent jau sumažins bakterijų ir virusų plitimą. Pavyzdžiui, gripo epidemijos metu patariama vengti viešų vietų, renginių, kitų susibūrimų. Jei reikia nukeliauti nedidelį atstumą, geriau tokiu atveju rinktis kelią pėsčiomis, nei viešąjį transportą – ne tik išvengsite didelės bakterijų ir virusų koncentracijos aplinkoje, bet ir pakvėpuosite grynu oru bei pajudėsite.

Stenkimės rengtis pagal oro sąlygas. Visada verta žinoti, kokia lauko temperatūra, ar vėjuota, ar drėgna. Labai didelę riziką susirgti kelia peršlapusi avalynė, todėl svarbu avėti neperšlampančią avalynę, o jei ji peršlapo – stengtis kuo greičiau nusimauti arba pasikeisti tokį apavą. Jeigu vėjuota, rekomenduojama rinktis vėjui atsparius audinius. Drabužiai, liečiantys kūną, turėtų būti pagaminti iš natūralaus pluošto, kitaip skatinamas prakaitavimas. Svarbu dėvėti sezonui pritaikytą aprangą ir avalynę.

Laikykitės tinkamo režimo. Įrodyta, kad stresas ypatingai sumažina natūralią organizmo apsaugą. Patirta psichologinė įtampa taip susilpnina imunitetą, kad ne tik aplinkoje, bet ir organizme esančios bakterijos ir virusai gali pradėti daugintis neįtikėtinai greitai. Labai svarbu pakankamai išsimiegoti, stengtis patirti kuo mažiau streso ir tinkamai derinti darbo bei poilsio režimą. 

Peršalus reikia gerti kuo daugiau šiltų skysčių, pasireiškus slogai tinkamas jūros vanduo, o drėgnam kosuliui – vaistiniai preparatai su ambroksoliu. Jeigu vis dėlto jaučiate, kad be gydytojo pagalbos nepavyks pasveikti, nedelsdami kreipkitės pagalbos į sveikatos priežiūros specialistus. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.