Anot specialistų, padažnėjo sergamumas lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis: kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių, plaučių, vėžio, cukrinio diabeto, judamojo aparato ir t.t.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, atlikdamas visuomenės sveikatos stebėsenos funkcijas, ir išanalizavęs duomenis pastebi, kad kasmet sparčiai daugėja žmonių, sergančių sunkiomis kvėpavimo takų sistemos ligomis. Labiausiai paplitę kvėpavimo takų ligos yra astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) bei rinitas. Vienos ligos yra lengvai išgydomos kitoms reikalingas specifinis gydymas, o dar trečiosios, deja, neišgydomos.

Visuomenė sveikatos biuro specialistė Irmina Raudoniūtė pastebi, kad nepaisant to, jog kvėpavimo sistemos ligų situacija gerėjo 2008 metais, tačiau 2009 vėl padažnėjo kvėpavimo ligų atvejų. Higienos instituto sveikatos informacijos centro duomenimis 2009 metais užfiksuota 276 atvejų iš 1000 gyventojų, tai reiškia, kad kas ketvirtas kaunietis turėjo problemų su kvėpavimo sistemos ligomis.

Kraujotakos sistemos ligos yra vienos iš dažniausiai pasitaikančių susirgimų, be to kasmet priskaičiuojama vis daugiau ligos atvejų, o mirštamumas nuo šių ligų sudaro daugiau nei pusė visų mirties priežasčių.

2009 metais kas penktas kaunietis sirgo kraujotakos sistemos ligomis, tai sudarė 200,9 atvejų iš 1000 gyventojų, tuo tarpu 2007 m. buvo priskaičiuojama 180 atvejų. Pastebėta, kad kraujotakos sistemos ligomis dažniau serga moterys nei vyrai.

Iš kraujotakos sistemos ligų yra išskiriamos išeminės ir hipertenzinės ligos. Išeminė širdies liga (IŠL) – tai širdies liga išsivysčiusi dėl širdies kraujagyslių užsikimšimo dėl aterosklerozės ar trombo. 2009 metais ši liga sudarė daugiau nei ketvirtadalį visų kraujotakos sutrikimų. Hipertenzinę širdies ligą sukelia aukštas kraujospūdis. Šios ligos atvejų kasmet daugėja: jei 2007 m. buvo užfiksuota 125,2 atvejų iš 1000 gyventojų, tai 2009 metais 144,2 atvejų.

Viena dažniausių lėtinių neinfekcinių ligų šiais laikais – onkologiniai susirgimai. Moterys onkologinėmis ligomis serga dažniau nei vyrai – 2009 metais Kauno mieste naujų vėžio atvejų buvo užregistruota 2440 vyrams bei 6054 moterims. Iš piktybinių navikų daugiausiai atvejų sudaro priešinės liaukos, krūties, odos piktybiniai navikai, gimdos kaklelio ir kt.

Analizuojant kitas ligas labiausiai išsiskiria virškinimo sistemos ligos bei jungiamojo audinio ir skeleto raumenų ligos. Jos 2009 metais sudarė 156,8 ir 150,5 atvejų iš 1000 gyventojų atitinkamai. Kiek mažesnis sergamumas urogenitalinės sistemos ligomis, endokrininės sistemos ligomis, bet pastebima, kad šių ligų atvejai kasmet sparčiai daugėja.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenė sveikatos biuro specialistė Alina Didžiokienė pataria, kaip derėtų elgtis, norint išvengti įvairių lėtinių neinfekcinių ligų:

1. Reguliariai tikrinkitės sveikatą profilaktiškai. Domėkitės bendrojo  cholesterolio ir gliukozės kiekiu kraujyje. Esant reikalui, atlikite lipidogramą. Jūsų sistemingos pastangos padės išvengti diabeto arba diabeto komplikacijų.

2. Stenkitės pakankamai judėti. Yra daug įvairiausių būdų būti fiziškai aktyvesniems – reikia tik apsisprendimo pradėti, o pradėjus – nesustoti. Kad ir nedidelio, bet reguliaraus  fizinis krūvio atsiradimas jūsų dienotvarkėje gali sustiprinti jūsų sveikatą, padės išvengti traumų, mažins streso poveikį, didins pasitikėjimą savim, pagerins nuotaiką.

3. Siekiant išlaikyti tinkamą svorį, būtina atkreipti dėmesį į mitybos įpročius. Visada galima kažką pakeisti ir maitintis racionaliau. Patariama valgyti reguliariai, gerti  pakankamai vandens, kontroliuoti riebalų suvartojimą, nepersivalgyti.   Geriau rinktis  mažesnę porciją, bet vertingesnių produktų – natūralių, be konservantų, dažiklių ir saldiklių.  Švieži vaisiai ir daržovės  turi būti kasdien ant mūsų stalo. Sveika mityba  – tai tinkama kiekybė, kokybė ir režimas.

4. Arterinė hipertenzija ženkliai didina mirtingumą dėl širdies ir kraujagyslių sistemos patologijos, todėl labai svarbu sekti savo kraujospūdį ir laiku imtis atitinkamų priemonių. Nustatyta, jog sureguliavus padidėjusį kraujospūdį,  mirtingumą nuo išeminės širdies ligos galima sumažinti 50 proc., o mirtingumą  nuo insulto – 60 proc.

5. Rūkymas didina riziką susirgti ne tik širdies ir kraujagyslių, bet ir onkologinėmis bei kvėpavimo sistemos ligomis. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu . Atsisakykite šių žalingų  įpročių – ir pasijusite sveikesni. O taip pat ir sutaupysite.

Medik