+6
-0
+6
7 išsamūs būdai, kaip prižiūrėti plaukus šaltuoju metų laiku. + Specialisto komentaras

Pirmiausia, sutikus žmogų, dėmesys krypsta į veidą ir plaukus. Vešlūs, blizgantys, stilingai apkirpti ir nudažyti plaukai yra itin svarbi moterų išvaizdos detalė. Nors verta paminėti, jog vyrai taip pat nori patraukliai atrodyti, domisi vyriškų kirpimų madomis, yra dažni grožio salonų klientai. Išsausėję, reti, lūžinėjantys, neblizgantys plaukai yra dažna problema. Plaukai triūšta ne tik dėl netinkamos priežiūros, bet ir dėl bendrų organizmo negalavimų, moterų, o ypač vyrų fiziologinių pokyčių, dažnos klimato ir temperatūrų kaitos, vandens kietumo ir kitų faktorių.

Šaltuoju metų periodu mūsų plaukams tenka ypač dideli išbandymai. Vėstant orams, susitraukia kūno, o tuo pačiu ir galvos, kraujagyslės. Plaukų svogūnėliai negauna tinkamo maitinimo. Plaukas plonėja ir gali net iškristi. Grįžus į patalpas, sauso oro aplinka džiovina mūsų plaukus. Neigiamas faktorius mūsų plaukų stiprumui yra rudeninė- žieminė avitaminozė, vertingų maistinių medžiagų trūkumas.

Pagrindiniai patarimai išlaikyti sveikus plaukus ir šaltuoju metų periodu:

1.Gerti vitaminus. Tai gali būti polivitaminų ir mineralų kompleksas arba „grožio“ vitaminai, skirti plaukams, nagams ir odai. Praverstų polinesočiosios riebalų rūgštys omega-3.

2.Valgyti vertingą maistą. Top 10 maisto produktų plaukų stiprinimui:

  • Lašiša ir kitos riebiosios žuvys. Lašišoje gausu omega-3, B12, geležies. Polinesočiųjų riebalų rūgščių trūkumas sausina galvos odą, silpnina plaukus.
  • Žalios spalvos lapinės daržovės. Tai špinatai, brokoliai, burokėlių lapai- vitaminų A, C, geležies, kalcio šaltiniai.
  • Ankštinės daržovės. Pupelės, žirniai, lęšiai. Turi daug geležies, cinko, biotino. Be šių medžiagų plaukai lūžta, skilinėja.
  • Paukštiena.Vištiena ir kalakutiena- optimalus baltymų, proteinų šaltinis. Trūkstant proteino, plaukai praranda blizgesį.
  • Pilno grūdo gaminiai. Duona, makaronai, dribsniai turtingi cinku, geležimi, B grupės vitaminais- gražių plaukų sergėtojais.
  • Kiaušiniai. Gausu biotino, vitamino B12.
  • Jautiena, ėriena. Geros savijautos užtaisas.
  • Pieniški produktai. Pienas, jogurtas, varškė- kalcio, kazeino, baltymų visuma.
  • Karotino, vitamino A – kiekvienam prieinamoje daržovėje.
  • Austrės.Tai stiprus antioksidantas. Gaila, ne kasdieninis maistas.

3.Gerinti galvos kraujotaką. Specialistai pataria daryti pastovų galvos masažą. Nepakenktų ir kaklo, nugaros masažai. Jie gerina kraujo bei limfos tekėjimą į galvą, tuo pačiu geresnį plaukų svogūnėlių aprūpinimą maistu. Galvos masažai daromi medinėmis bei raginėmis šukomis, rankų pirštais, naudojant eterinius aliejus. Šį masažą galime išmokti daryti patys. Šiuo metu parduodamos lazerinės šukos, stimuliuojančios svogūnėlio mitybą, plaukų augimą, prailginančios plauko amžių, stabdančios plaukų slinkimą.

4.Mylėti ir tausoti plaukus. Saugant juos nuo išsausėjimo, reikia gerti mineralinį vandenį, drėkinti sausų patalpų orą, neiti į šaltą orą drėgnais plaukais, nešioti kepures, nedžiovinti plaukų labai karšta oro srove bei neplauti karštu vandeniu, kuo mažiau naudotis karštomis plaukų formavimo priemonėmis.

5.Pasirinkti tinkamas plaukų priežiūros priemones, kurios neerzintų ir nealergizuotų galvos odos. Žiemos periodu reikia rinktis šampūnus su neutraliu pH, turinčius augalinius ingredientus, be dažiklių, parabenų, silikonų. Po plovimo naudoti drėkinantį ar maitinantį balzamą, kondicionierių. Kelis kartus per savaitę maitinti plaukus kauke.

Plaukų stilistas Matas pataria, intensyviai atstatančią kaukę tepti ant išplautų, šiek tiek nusausintų plaukų. Pridengti polietilenine kepurėle ir apvynioti šiltu rankšluosčiu. Laikyti 15 minučių ir ilgiau. Pasirinkus plaukų kaukę, kurios sudėtyje yra B1, B5, B6, F grupės vitaminai, eteriniai aliejai, proteinai, aminorūgštys, galima sulaukti žaibiško efekto. Taip pat būtina naudoti serumus, kurie gydo, atstato pažeistą plauko struktūrą, išlaiko drėgnumą ir gerina išvaizdą nuo šaknų iki galiukų. Anot Mato, „pakulinius šerius“ galima paversti į plaukus, kuriuos norisi glostyti ir kedenti.

6.Saugoti galvos odą ir stiprinti imunitetą. Temperatūrų kaita, prastos kokybės šampūnai, plaukų džiovinimas karštu oru, per dažnas plaukų plovimas sukelia odos dermatologines problemas. Galvos oda tampa sausa ir dirgli, išsireguliuoja riebalinis balansas, apmiršta ir atsiskiria viršutinis odos sluoksnis- pleiskanos. Atšiaurios žiemos sąlygos silpnina imunitetą, susidaro palanki terpė grybeliniams ir bakteriniams susirgimams. 

7.Norint išvengti sauso pleiskanojimo, reikia rinktis maksimaliai švelnų šampūną, natūralius aliejus, kaip arbatmedžio, alyvuogių, jojobos, migdolų. Esant riebiam pleiskanojimui, vaistinėse parduodami dermatologiniai šampūnai ir net hormoniniai tepalai. Norint įsigyti tinkamus, reikia konsultuotis su gydytoju ar vaistininku.

Gražūs, tankūs, stiprūs plaukai – ne tik dievo dovana. Rūpinkimės ir lepinkime juos. Pasirinkime kvalifikuotus kirpėjus, naudojančius kokybiškas plaukų formavimo, o ypač dažymo, priemones. Taigi, būkime gražūs!

Autorius: L.Varanavičienė