+1
-0
+1
Kūdikis sloguoja – ką daryti?

Pastebėjote, kad Jūsų kūdikis sloguoja? Nedelskite – sloga gali komplikuotis į rimtesnius susirgimus.

Kokios kilmės gali būti sloga?

Pirmiausiai būtina pažymėti, kad sloga gali būti infekcinės kilmės (sukelta bakterijų arba virusų) arba alerginės kilmės. Infekcinės kilmės slogai būdingas nosies gleivinės paburkimas, paraudimas, nosies išskyros iš pradžių dažniausiai bespalvės, vėliau tampa žalsvos arba gelsvos spalvos. Infekcinę slogą gali lydėti kiti simptomai: kosulys, pakilusi temperatūra, sumažėjęs ar visai dingęs vaiko apetitas. Alerginę slogą gali sukelti aplinkos poveikis, pavyzdžiui, aštrūs kvapai, dūmai, dulkės, žiedadulkės, gyvūnų kailis, nepakankamai išvėdintos patalpos ar nešvari patalynė. Alerginę slogą dažnai lydi čiaudulys, akių ašarojimas, sekretas yra gausus ir bespalvis, nosis taip pat būna paraudusi, o gleivinės – paburkusios. Dažnai tėveliai pastebi baltos spalvos nosies gleivinės išskyras – tai nosies ertmių sekretas, susimaišęs su motinos pienu arba pieno mišiniu – jis nepavojingas, tačiau reikėtų nosytę kasdien atsargiai išvalyti, kad susikaupę nešvarumai netrukdytų mažyliui kvėpuoti.

Ar slogą būtina gydyti?

Tikriausiai ne kartą teko girdėti, kad tai tik „slogytė“ – nieko rimto, praeis. Tačiau būtina suprasti, kad kūdikių nosies gleivinė yra itin jautri. Dėl jos purios ir dar pilnai neišsivysčiusios struktūros ypatingai linkę kauptis įvairūs nešvarumai, dulkės, bakterijos bei virusai.  Kūdikiams tampa sunkiau kvėpuoti, valgyti, domėtis aplinka. Jie gali tapti nervingi, prarasti apetitą ir norą žaisti. Dėl itin su ausimis susijusios struktūros net ir nedidelė sloga gali komplikuotis į ausies uždegimą. Kiti susirgimai, kurie gali atsirasti dėl slogos – bronchitas, sinusitas, esant rimtesniems atvejams – ir plaučių uždegimas. Prasidėjus slogai, įvertinkite simptomų visumą. Jei Jums atrodo, kad sloga jau galėjo komplikuotis į rimtesnius susirgimus, tai būtinai nedelsdami kreipkitės į savo vaiko gydytoją.

Kaip padėti mažyliui, jei prasidėjo infekcinė sloga?

Infekcinės slogos atveju paprastai reikia ilgesnio ir daugiau kantrybės reikalaujančio gydymo. Būtina pabrėžti, kad kūdikių slogos gydymui nepatartina vartoti vaistinių preparatų nuo slogos (dekongestantų), nes kūdikių gleivinė yra labai jautri, o šie vaistiniai preparatai tik mažina slogos simptomus. Ilgai vartojami dekongestantai gali sukelti medikamentinę slogą. Ypatingai šiuo atveju tiktų jūros vanduo, pritaikytas būtent kūdikiams. Pavyzdžiui, QUIXX Baby yra tinkamas nuo pirmųjų mažylio gyvenimo dienų. Tai yra švelnus izotoninis jūros vanduo, kurio koncentracija lygi fiziologinio tirpalo koncentracijai (druskos koncentracija – 0,9%). Jis itin tinkamas esant šiems kūdikio negalavimams: nosies užsikimšimas, sloga, sausa, sudirgusi ar išopėjusi nosies gleivinė. Iki šiol nebuvo pastebėta jokių nepageidaujamų poveikių. Šis jūros vanduo tiekiamas specialiose suspaustose talpyklėse. Buteliuko antgalis yra plonas, pritaikytas švelniai įlašinti jūros vandens į kūdikio nosytę arba ant vatos tamponėlio. Naujagimiams ir kūdikiams iki 3 mėnesių jūros vandenį pirmiausiai reikėtų lašinti ant švaraus iš vatos suformuoto kūgelio ir švelniai išvalyti nosies ertmes bei ištraukti vatą jos nesukant. Kiekvieną kartą valant reikia vartoti naują vatos tamponėlį. Vyresniems kūdikiams jūros vandenį galima atsargiai sulašinti tiesiai į nosies ertmę. Svarbu, kad kūdikis gulėtų patogiai ir lašinant jis būtų kaip galima ramesnis, taip sumažinant sužeidimo galimybę. Būtina perskaityti pakuotės lapelį prieš vartojant bet kokį preparatą.

Kaip padėti kūdikiui, jei jį kamuoja alerginė sloga?

Svarbiausia yra profilaktika. Vėdinkite patalpas, venkite aštraus kvapo kvepalų ir kosmetikos priemonių, reguliariai keiskite patalynę ir valykite aplinką bekvapiais nekenksmingais valikliais, nerūkykite ir nelaikykite kūdikio prirūkytose vietose, venkite vietų, kur daug žiedadulkių. Jei pastebėjote galimą alergiją į gyvūnų kailį, venkite kūdikio kontakto su įtariamais alergijų sukėlėjais. Tikėtina, kad tokios saugumo priemonės padės išvengti alerginės slogos. Gausų nosies sekretą pamėginkite švelniai išvalyti su steriliu vatos tamponėliu ar medvilnės gabalėliu, pamirkytu šviežiame virintame vandenyje arba užlašinus kūdikiams tinkamo jūros vandens (svarbu, kad jūros vanduo būtų izotoninis, šiuo atveju tiktų QUIXX Baby). Kūdikiams nuo 3 mėnesių jūros vandenį galima lašinti tiesiai į nosytę. Kad praeitų alerginė sloga, dažnai užtenka pašalinti jos sukėlėją ir kūdikis vėl jausis gerai.

Svarbiausia – profilaktika

Būtina suprasti, kad sloga gydoma pagal gydančio gydytojo rekomendacijas, jūros vanduo gali būti tik kaip pagalbinė priemonė arba vienintelė gydytojo paskirta priemonė.  Naudinga žinoti, kad jūros vandenį galima vartoti ne tik esant slogai, bet ir kasdieninei nosytės priežiūrai. Juk svarbiausia – profilaktika, kad kūdikis augtų sveikas ir laimingas. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.