Antroji vyro širdis ir jos problemos

Priešinė liauka (arba prostata) yra maždaug kaštono dydžio (apie 20 g) vyriškas lytinis organas, išsidėstęs mažojo dubens dugne ir apimantis šlapimo pūslės kaklelį. Joje yra pradinė šlapimkanalio (šlaplės) dalis ir vidinis (nevalingas) raukas (sfinkteris). Prostata yra ir liauka, gaminanti sekretą, ir lygusis raumuo. Vyro organizme prostata atlieka dvejopą funkciją: pirma, kaip liauka ji gamina sekretą, kuris išsiskiria į šlapimkanalį ir aktyvina spermatozoidus. Prostatos gaminamas skystis kartu su sėklidžių gaminamais spermatozoidais bei sėklinių pūslelių sekretu sudaro spermą. Prostatos skystis išsiveržia iš liaukučių tik sėklos ejakuliacijos metu; jis praskiedžia spermatozoidus ir suaktyvina jų judėjimą. Antra, prostata kaip lygusis raumuo ne tik susitraukdamas dalyvauja ejakuliacijoje, bet ir užspaudžia šlapimkanalio pradžią lytinio akto metu, kad šlapimas nepatektų į moters lytinius organus. Be to, šis nedidukas organas gamina ir kai kuriuos labai svarbius hormonus, prostaglandinus (pastarųjų atradimas 1982 m. įvertintas Nobelio premija).

Taigi, prostatoje ne tik susitinka ir susikryžiuoja lytiniai bei šlapimo takai: ji yra ta “antroji vyro širdis”, kuri tvarko šių svarbių skysčių judėjimą.

Dažniausiai nustatomos šios prostatos ligos: uždegimas (ūmus ar lėtinis prostatitas), gėrybinis prostatos išvešėjimas ir prostatos vėžys. Šiame straipsnelyje daugiau dėmesio skirsime vyresniame amžiuje gana dažnai pasitaikančiam susirgimui – gėrybiniam prostatos išvešėjimui.

 

Gėrybinis prostatos išvešėjimas (hiperplazija)

 

Tai gana dažnas vyresnio amžiaus vyrų susirgimas (anksčiau vadintas prostatos adenoma). Pasibaigus lytiniam brendimui, maždaug iki 40 metų prostata yra ramybės būklėje. Vyresniems vyrams ji ima didėti: 40 metų vyrams gėrybinis prostatos išvešėjimas pasitaiko 14%, 60 metų vyrams – daugiau kaip 50%, vyresniems kaip 85 metų – 90%. Gėrybinė prostatos hiperplazija vystosi dėl prostatos audinių išvešėjimo. 

Kokia šios ligos priežastis?

Prostata išveša dėl vyriško lytinio hormono, testosterono, apykaitos pokyčių. Senstančio vyro organizme dėl padidėjusio fermento 5-alfa-reduktazės aktyvumo testosteronas intensyviau virsta kitu hormonu, dihidrotestosteronu, kuris yra prostatos išvešėjimo ir kai kurių kitų “bėdų” (įskaitant ir vyriškąjį nuplikimą) priežastis. Dėl hormonų apykaitos pokyčių vyro organizme ima didėti ir moteriškojo lytinio hormono, estrogeno, koncentracija.

Didėdama prostata ima spausti šlapimkanalį. Taip atsiranda šlapinimosi sutrikimų.

Kita ligos priežastis yra ta, kad vis didėjanti prostata ima spausti mažojo dubens dugne esančius gausius nervinius rezginius, dėl to papildomai spazmuoja lygieji prostatos raumenys, sumažindami ir taip jau siaurą šlaplės spindį.

 

Kokie subjektyvūs ligos simptomai?

Pirmiausiai, vyriškis pastebi, kad susilpnėja šlapimo srovė, šlapintis tenka vis dažniau. Kiek vėliau atsiranda poreikis keltis nusišlapinti naktį. Pasišlapinus lieka nepilno pūslės ištuštinimo, taip pat spaudimo tarpvietėje pojūtis. Užeina nenumaldomo noro pasišlapinti priepuoliai. Pats šlapinimosi procesas darosi sunkesnis, nemalonus, tenka stangintis, neretai ilgokai pastovėti prie pisuaro.

Kas darosi vėliau? Naktį tenka keltis jau ne vieną, o du ar tris kartus. Sutrinka gyvenimo kokybė, gali rastis lytinės funkcijos sutrikimų.

Dėl kliūties šlapimas ima kauptis pūslėje (tai vadinama “liekamuoju šlapimu”); dėl sąstovio neretai prisimeta infekcija, uždegimas ar susidaro akmenys. Užleistais atvejais gali staiga susilaikyti šlapimas, kartais pradėti kraujuoti. Kraštutiniais atvejais, jei prostata “užauga” labai didelė (100 g ir daugiau), sutrinka šlapimo nutekėjimas ir iš inkstų, gali vystytis lėtinis inkstų veiklos nepakankamumas.

Nors manoma, kad gėrybinė prostatos hiperplazija praktiškai nesuvėžėja, tačiau pacientas turi “teisę” sirgti keliomis ligomis kartu. Bet apie tai kiek vėliau.

 

Ką daryti?

Pajutus pirmuosius ligos požymius, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją, o jeigu jis parašys siuntimą, ir į urologą. Kadangi prostatos padidėjimas ne visada yra gerybinės ligos požymis, būtina išsiaiškinti riziką galimai onkologinei ligai.Tik urologas gali nustatyti tikslią ligos diagnozę ir rekomenduoti veiksmingą gydymą.

Kodėl nepatariama gydytis pačiam? Mat, daugelio ligų, įskaitant ir prostatos, simptomai neretai yra panašūs. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad skundų vyras gali ir neturėti, todėl vyresnio amžiaus vyrams  rekomenduojama nelaukti šlapinimosi sutrikimo ir kreiptis pas specialistus profilaktiškai. Be to, užsiimant savigyda, galima lengvai “pražiopsoti” ir daug sunkesnę ligą, pavyzdžiui, vėžį. Gali būti, kad vaistai, kurie padėjo jūsų draugui, jums gali netikti ar net pakenkti.

Kokius tyrimus gali tekti atlikti? Paprasčiausias – tyrimas pirštu per tiesiąją žarną. Mat, prostata yra kaimynystėje su tiesiąja žarna. Patyręs urologas (ir net šeimos gydytojas) šio tyrimo metu gali apytikriai nustatyti prostatos dydį, jos konsistenciją, mazgų buvimą ir pan. Tiksliausias tyrimas – prostatos tyrimas ultragarsu. Šis tyrimas leidžia tiksliai nustatyti prostatos dydį, jos struktūrą, homogeniškumą, mazgų buvimą ir kt. Jei ultragarsinio aparato daviklis įvedamas į tiesiąją žarną, šio tyrimo metu net galima atlikti biopsiją – t.y. paimti minimalų prostatos audinio gabaliuką iš įtartinos vietos histologiniam tyrimui. Tai pats tiksliausias būdas ligai nustatyti.

Dar vienas paprastas, bet vertingas tyrimas – specifinio prostatos antigeno (PSA) koncentracijos kraujyje nustatymas. Mat, prostatos vėžys augdamas išskiria į kraują tam tikrą, jam būdingą medžiagą, vadinama PSA. Didelė šios medžiagos koncentracija leidžia iš karto įtarti piktybinį prostatos susirgimą.

 

Apie gydymą trumpai

Gėrybinis prostatos išvešėjimas iš pradžių gali būti gydomas vaistais, o konservatyviam gydymui nepadedant – taikomas operacinis gydymas.

Pradinėse ligos stadijose gana veiksmingi augaliniai vaistai, gaminami iš amerikinės palmės vaisių, moliūgo sėklų, dilgėlės šaknų, afrikinės slyvos ir pan. Vieni iš populiariausių, kurių veiksmingumas yra įrodytas klinikiniais tyrimais, yra amerikinės palmės preparatai. Iš jų populiariausias yra Prostamol uno. Prostamol uno slopina minėto fermento (5-alfa-reduktazės) aktyvumą, taigi, mažėja “blogojo” dihidrotestosterono gamyba. Be to, veikliosios vaisto medžiagos slopina dihidrotestosterono prisijungimą prie atitinkamų prostatos receptorių. 

Augalinių preparatų veiksmingumas yra saikingas, pasireiškia tik po kelių savaičių vartojimo: jais gydomas  dažnas šlapinimasis, įskaitant nakties metu, stiprinama šlapimo srovė ir kt. Augaliniai  preparatai praktiškai neturi nepageidaujamo poveikio arba jis pasireiškia labia retai.

Prostamol uno galima vartoti ilgą laiką (vartojimo trukmė neribojama). Simptomų pagerėjimo galima laukti apytikriai tik po 6 savaičių vartojimo. Tačiau, kol pasiekiamas visiškas veiksmingumas gali praeiti trys mėnesiai. Ilgametė gydymo Prostamol uno patirtis rodo, jog žmogui preparatas yra nekenksmingas. Skiriamas po 1 kapsulę kartą per dieną.

Kuris iš augalinių preparatų labiau tinka, geriausiai gali patarti gydytojas. Augaliniai vaistai prostatos išvešėjimui gydyti parduodami be recepto.

Be vaistų rinkoje yra nemažai ir maisto papildų. Paminėsime, kad maisto papildams klinikiniai tyrimai nebūtini, jiems yra keliami mažesni reikalavimai, negu vaistams.

Ligai pažengus, tenka vartoti rimtesnius receptinius vaistus, juos gali skirti ir išrašyti tik gydytojas. Šie vaistai mažina prostatos ir šlapimo pūslės raumenų spazmus, arba, slopindami “blogojo” hormono susidarymą, mažina pačios liaukos dydį. Deja, ir vieni, ir kiti gali sukelti sunkesnių nepageidaujamų reiškinių.

Galų gale lieka operacinis gydymas. Deja, vyrai, bijodami operacijos, dažniausiai “tempia” iki paskutinės akimirkos, kai ir pati operacija (dėl amžiaus ir gretutinių ligų) tampa sunkesnė ir sudėtingesnė. Neužleistais atvejais operacija atliekama specialiu aparatu per šlaplę  (tokia operacija vadinama TUR – transuretrine prostatos rezekcija).

 

Prostatos vėžys

Jei gėrybine prostatos hiperplazija pradedama sirgti jau nuo 35-40 metų, tai prostatos vėžys yra vyresnių vyrų liga, ypač po 50 metų. Šiuo metu Lietuvoje tai pats dažniausias vyrų onkologinis susirgimas, aplenkęs plaučių vėžį. Deja, gan ilgą laiką prostatos vėžys gali nepasireikšti kokiais nors ypatingais požymiais: mat, juos dažniausiai maskuoja šlapinimosi sutrikimai, būdingi gėrybiniam prostatos išvešėjimui: padažnėjęs kėlimasis nusišlapinti (ypač naktį), nemalonus pojūtis dubens srityje. Be to, gali atsirasti skausmas tarpvietėje, kraujas šlapime ir bendri intoksikacijos požymiai, būdingi bet kuriai onkologinei ligai: bendras silpnumas, greitas nuovargis, svorio mažėjimas ir pan. Nemalonus ir mažai specifinis simptomas – skausminga ejakuliacija.

Lėtinio “radikulito” požymiai (kartu su kitais), ypač lydimi kojų tirpimo ar silpnumo, gali reikšti prostatos vėžio metastazes stuburo slanksteliuose.

Prostatos vėžys šiuo metu yra išgydomas, ypač, jei liga dar neužleista.

Todėl vyresniems kaip 50 metų vyrams labai svarbu bent kartą per metus pasitikrinti pas urologą ir atlikti kelis jau minėtus tyrimus.

Prostata vadinama antrąja vyro širdimi ne šiaip sau. Sveika prostata yra vyro geros sveikatos, įskaitant ir jos intymiąją pusę, pagrindas.

P.S. Lietuvoje vykdoma priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, pagal kurią 50-75 metų  vyrams nemokamai nustatoma PSA koncentracija kraujyje ir nuo 45 metų vyrams, jeigu jų pirmos eilės giminaičiai sirgo prostato vėžiu.Tiesa, tik kartą per dvejus metus.

 

Spauskite ant pasirinkto raktinio žodžio ir raskite visą, su juo susijusią informaciją apie vaistus, ligas, straipsnius, forumo temas bei gydytojų atsakymus.