Arbata su medumi – balzamas
Arbata su medumi – balzamas 

Peršalę,
virusą pasigavę žmonės neretai ir mūsų, bitininkų, teiraujasi, kokius
bičių produktus šiais atvejais vartoti. Siūlau žiedadulkes, duonelę,
medaus gaminius su jais bei vaistažolėmis, gerai pagardinti dar pikiu.

Žiedadulkes
paprastai patariama čiulpti, o aš ruošiu ir jų arbatą. Sako, vitaminas C
prapuola. Iš dalies taip, bet labai skanu! Gerą šaukštelį užpilu karštu
apie 70 laipsnių temperatūros vandeniu. Šiek tiek palaukus, dar įlašinu
savos gamybos spiritinio pikio (2–3 lašus stiklinei). Jo mėgstu
įlašinti ir į kitas arbatas – skonį labai pagyvina.

Duonelę (šaukštelį) galima lėtai sučiulpti. Kitiems labiau patinka ją išgerti ištirpintą drungname vandenyje. Skonio dalykas.

Įvairių
rūšių bičių produktų vienu metu maišyti nereikia, išskyrus medų. Su juo
viskas tinka. O kaip nuostabiai jis papildo vaistažolių poveikį, padeda
pasisavinti veikliąsias jų medžiagas!

Vieni efektyviausių
yra čiobreliai. Man jų arbata skaniausiai kvepia. Beje, čiobrelių yra
daug rūšių, skiriasi net laukinių formos, aromatas, ką jau kalbėti apie
kultūrinius. Turėjau net citrininių čiobrelių.

Panašiai kaip
čiobreliai veikia raudonėliai: skatina prakaitavimą, atsikosėjimą. Mėtos
turi raminančių savybių. Silpnu antibakteriniu, skausmą malšinančiu,
raminančiu poveikiu išsiskiria melisa. Jos kažkiek ir kraujagysles
praplečia, kraujospūdį mažina.

Kai po ranka nieko kito nėra, sode galima aviečių stiebų pasilaužyti, jų arbatos su medumi pasiruošti.

Neseniai
sužinojau gaivinančio ramunėlių gėrimo receptą. Verdamas kaip arbata,
pridedama priedų: cinamono lazdelę, 4 gvazdikėlius, medaus ir šviežių
citrinų sulčių. Vanduo užvirinamas su prieskoniais ir ramunėlėmis
(pakelis), apie 5 min. pavirus viskas išimama. Kai pravėsta, įdedama
medaus, įpilama citrinos sulčių. Gėrimas geriamas atvėsintas. Galima
įmesti leduką, citrinos griežinėlį.

Snieguolė Zabulionytė