JAV mokslininkų  duomenimis, daugelis astma sergančių vaikų priversti kvėpuoti cigarečių dūmus, o tai blogina jų sveikatos būklę. Ištyrus 8-14 metų amžiaus vaikus, jų seilėse rasta daug nikotino produktų medžiagų, kurios įkvepiamos būnant prirūkytose patalpose.

 

Astma sergantys vaikai, gyvenantys didmiesčiuose, ne visuomet gali išvengti kontakto su rūkančiaisiais, todėl sudėtingesnė jų astmos kontrolė. Tai gali sukelti ligos komplikacijas. Ištyrus beveik 500 astma sergančių vaikų, gyvenančių miestų centruose. Apklausus vaikų tėvus ir globėjus paaiškėjo, jog vaikai su cigarečių dūmais kontaktą turi dėl rūkančių kaimynystėje, 31 proc. tėvų prisipažino, kad rūko ir namuose.

 

Vaikai, kurių tėvai prisipažino rūkantys namuose, turėjo dukart didesnius nikotino medžiagų kiekius seilėse. Mokslininkai pabrėžia, kad didesni nikotino medžiagų kiekiai gali būti ir dėl to, kad vaikai taip pat bando rūkyti. Siekiant geresnės astmos kontrolės mokslininkai ragina atsisakyti rūkymo tėvams bei vengti prirūkytų patalpų.

 

Reuters Health