Atsinaujinantis aftinis stomatitas – didelė problema

Žaizdelės burnoje gali reikšti kur kas daugiau nei tik paprastos žaizdelės. Tai ne tik burnos gleivinės vientisumo pažeidimai, sukeliantys skausmą, diskomfortą, deginimą ir perštėjimą, bet ir opelės, kurios trukdo mėgautis maistu, gerti skysčius, kalbėti ir rūpintis burnos higiena. Retkarčiais jos susiformuoja bene kiekvienam žmogui, tačiau recidyvuojantis (vis atsinaujinantis) aftinis stomatitas gali sukelti nemažai problemų ir kenkti normaliam gyvenimui.

Aftinis stomatitas paplitęs gana plačiai

Aftinis stomatitas kitaip vadinamas aftiniu išopėjimu arba opiniu stomatitu. Teigiama, kad tai vienas iš dažniausiai pasitaikančių burnos gleivinės vientisumo pažeidimų. Manoma, kad jis gali kamuoti apie 20-40 procentų žmonių, o kai kuriose pasaulio vietose vis atsinaujinantis aftinis stomatitas gali būti dar dažnesnis. Aftinį stomatitą būtų galima priskirti prie tokių ligų, kurios dažniausiai gydomos savarankiškai, nemanant, kad tai rimtas sveikatos sutrikimas. Kelios žaizdelės burnoje – kas čia tokio? Tačiau problema nėra jau tokia maža, ypač jei ji linkusi gana dažnai pasikartoti. Recidyvuojantis aftinis stomatitas kenkia ne tik asmens fizinei bei emocinei sveikatai, bet gali daryti nemažą įtaką ir jo gyvenimo kokybei.

Priežastys ne visuomet žinomos – tai gali apsunkinti gydymą

Vis atsinaujinančio aftinio stomatito priežastys nėra visiškai aiškios, tačiau galima išskirti pagrindinius rizikos faktorius ar veiksnius, kurie daro itin didelę įtaką jo susiformavimui.

  • Skausmingos aftos dažniau formuojasi tiems, kas turi paveldėtą polinkį į aftinį stomatitą – vadinasi, daug nulemia genetika.
  • Taip pat teigiama, kad daug reikšmės turi vitaminų ir mikroelementų trūkumas, tad neretai recidyvuojantis aftinis stomatitas būna nulemtas prastos ir nepilnavertės mitybos, kai badaujama, neturima laiko pilnavertiškai ir reguliariai maitintis, nes tiesiog per daug dirbama ar studijuojama ir organizmas nusilpsta įvairiapusiškai. Aftinis stomatitas gali būti vienas iš ženklų, kad metas pasirūpinti geresne mityba.
  • Teigiama, kad vis atsinaujinantis burnos gleivinės išopėjimas gali būti tam tikrų alergijų ar imunodeficitinių būklių išraiška.
  • Vartojami vaistai taip pat daro įtaką aftų atsiradimui, pavyzdžiui, vienas iš dažniausiai pasitaikančių citotoksinių vaistų nepageidaujamų poveikių yra būtent burnos gleivinės sausumas, dirginimas ir skausmas dėl susiformavusių aftų.
  • Atsinaujinantis opinis stomatitas gali būti ir sisteminių ligų pasekmė, požymis, simptomas. Pastebima, kad opų susiformavimas burnoje pasikartoja, kai sergama neutropenija, ŽIV, Krono liga, celiakija, įvairiomis imunodeficitinėmis ir uždegiminėmis žarnyno ligomis. Tad recidyvuojantis aftinis stomatitas gali būti ženklas, kad organizme vyksta kiti procesai, kuriems būtinas atitinkamas gydymas – tik šalinant pagrindinę priežastį pavyks tinkamai gydyti ir skausmingas burnos opas.

Aftinis stomatitas gali kamuoti ir visą gyvenimą

Pastebima, kad vis atsinaujinantis aftinis stomatitas pirmą kartą susiformuoja gana jauname amžiuje – vaikystėje, paauglystėje ar jaunystėje. Jis linkęs vis pasikartoti. Pagal tai, kokio dydžio aftos būdingos ir koks jų skaičius susiformuoja, stomatitas skirstomas į mažąsias, didžiąsias opas ir herpetinę aftų formą. Pavyzdžiui, mažosios opos dažniausiai neviršija 1 cm skersmens ir užgyja per kelias savaites, kai didžiųjų aftų skersmuo jau didesnis nei 1 cm, o pats gijimas gali trukti net iki kelių mėnesių. Herpetinės opos būna labai mažo skersmens. Jos panašios į smeigtuko galiuką ir dažniausiai telkiasi grupelėmis, tad sukuria tipinį vaizdą, iš kurio galima spręsti, kad būtinas priešvirusinis gydymas.

Apie aftinio stomatito diagnostiką ir gydymą

Aftinis stomatitas diagnozuojamas remiantis klinikiniais simptomais ir atliekant histologinį (audinių) tyrimą.  Daug reikšmės turi ir paciento ligos istorija. Gydymu stengiamasi palengvinti simptomus ir, jei reikia, šalinti pagrindinę priežastį, pavyzdžiui, bakterinę ar virusinę infekciją. Jei pažeidimas nedidelis ir valdomas, tuomet užtenka vietinio gydymo. Anaftin gelis, purškalas ar burnos skalavimo skystis gali padėti kontroliuoti mažų burnos pakenkimų sukeliamą skausmą, pavyzdžiui, atsirandantį išsivysčius aftiniam stomatitui, aftinėms opoms, taip pat gali padėti esant mažiems ortodontinių plokštelių ir netinkamai pritaikytų protezų sukeltiems pakenkimams. Vis dėlto jei pažeidimas sunkus, tuomet gali prireikti ir sisteminio gydymo, kai skiriama antimikrobinių, priešvirusinių, priešgrybelinių vaistų ar gliukokortikoidų, o kartais net ir imunomoduliacinių vaistinių preparatų.

Šaltinis | Pasveik.lt