Niekam nekyla klausimų dėl simptominės tulžies pūslės akmenligės gydymo. Ją reikia operuoti ir kuo greičiau – tuo geriau. Tačiau neturinti simptomų akmenligė yra daugelio diskusijų objektas ir vienos nuomonės dėl jos gydymo nėra. Pabandykime pasiaiškinti su Medicinos diagnostikos centro abdominaliniu chirurgu, Chirurgijos centro vadovu Alfredu Songaila, kiek reikia laukti ir ko galima sulaukti, jei sergama akmenlige, bet nejaučiama jokių simptomų.

– Gydytojau, ar dažni atvejai, kai žmogus serga akmenlige, bet nieko nejaučia?
– Pateiksiu šiek tiek statistikos. Yra duomenų, kad tulžies pūslės akmenlige serga apie 2 proc. žmonių. Ir net iki 80 proc. jų neturi jokių nusiskundimų. Tačiau apie 4 proc. tų, kurie neturi nusiskundimų, bėgant laikui jų įgyja. Taigi galima teigti, kad yra tikimybė, jog po 20 metų net 80 proc. sergančiųjų besimptome akmenlige atsiras skausmai. O su jais – ir simptominės akmenligės komplikacijos.

– Ar dažnos akmenligės komplikacijos?
– Komplikacijos būna maždaug kas šeštam pacientui. Tai gali būti tulžies arba tulžies latakų komplikacijos.

– O kokių komplikacijų pasitaiko dažniausiai?
– Dažniausiai – tulžies pūslės uždegimas, dar vadinamas ūmiu cholecistitu. Jo laiku negydant, tulžies pūslė gali prakiurti, išsivystyti pilvaplėvės uždegimas, t. y. tulžinis peritonitas.

– Gal galėtumėte daugiau papasakoti apie šias komplikacijas?
– Tulžies latakų komplikacijos dažniausiai yra labai pavojingos žmogaus sveikatai. Jos išsivysto akmenėliams iš tulžies pūslės patekus į tulžies latakus. Akmenligė komplikuojasi į latakų pūlingą uždegimą ir geltą, jai būdingi labai stiprūs skausmai, aukšta temperatūra, šaltkrėtis, pageltusios akys. Gali prasidėti ūmus kasos uždegimas, jo simptomai – labai stiprus juosiantis viršutinės pilvo dalies skausmas, dažnas vėmimas. Abi minėtos būklės yra gana pavojingos. Jos turi didžiausią įtaką mirštamumui nuo tulžies pūslės akmenligės.

– Ar dažni mirties nuo akmenligės atvejai?
– Reikia pasakyti, kad net šiais pažangių technologijų laikais apie 2 proc. visų sergančiųjų tulžies pūslės akmenlige nuo šios ligos miršta.

– Į ką turėtų atkreipti dėmesį tie, kurie serga akmenlige, bet kol kas nejaučia jokių nerimą keliančių simptomų?
– Reikia turėti galvoje, kad, išsivysčius tulžies latakų komplikacijoms, gydymas pasidaro daug ilgesnis ir sudėtingesnis. Tada jau nebeužtenka paprastos tulžies pūslės šalinimo operacijos. Prieš operaciją būtina endoskopu pašalinti akmenėlius iš latakų, tik paskui galima operuoti pūslę. Reikia nepamiršti, kad minėta endoskopinė operacija atliekama tik apskričių lygio ligoninėse. Net 12 proc. tokių operacijų komplikuojasi ir dalis jų gali baigtis paciento mirtimi.

– O kokia tikimybė susirgti tulžies pūslės vėžiu?
– Tulžies pūslės vėžys – reta, bet labai pavojinga liga. Ja suserga apie 1 proc. visų segančiųjų akmenlige. Mirštamumas nuo šios ligos yra labai didelis.

Visa pateikta statistika verčia susimąstyti: ar lauksime, kada pasireikš akmenligės simptomai? O gal geriau užbėgti už akių visoms minėtoms baisybėms ir ryžtis laparoskopinei operacijai (operacijai, kurios metu akmenys iš tulžies pūslės pašalinami specialia įranga, kai atliekami visai maži pjūveliai pilvo sienoje). Po tokios operacijos beveik visiškai išgyjama, nekyla komplikacijų ir nelieka pooperacinių sutrikimų.
 

Rita Vaičiulienė „Sekundė”