+7
-1
+6
Britiškos virtuvės ypatumai – peilis lietuvio skrandžiui?

Ką žinote apie anglišką virtuvę? Atlikite testą ir pasitikrinkite savo žinias. Pažadame, testo rezultatai tikrai turėtų jus nustebinti. Atsakykite, ar šis maistas ir gėrimai yra peilis (netinka) ar šakutė (tinka) jūsų skrandžiui?

1.Soti britiška kiaušinienė. P/ Š

2.Kava pusryčiams. P/ Š

3.Bananas priešpiečiams. P/ Š

4.Stipri juoda arbata balinta pienu. P/ Š

5.Arbata su saldumynais. P / Š

6.Juoda arbata be pieno P/ Š

Atsakymai: 1Š; 2P; 3P; 4Š; 5Š; 6P.

Sotūs britiški pusryčiai

Nuo senų laikų anglų klasika tapęs patiekalas yra keptas kiaušinis, kiaulienos šoninė su pievagrybiais, pomidorais ir būtinai pupelėmis bei duonos skrebučiu. Visas toks „gėris“ suteikia daug energijos, mat vidutinė tokių pusryčių energetinė vertė yra apie 600 kcal, vadinasi, galime būti sotūs iki pat pietų. O ir šio maisto nauda yra neabejotina. Kiaušinis turi daug organizmui naudingų medžiagų (geležies, kalcio, fosforo), pievagrybiai turi antioksidantų, kurie padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų, pomidorai praturtinti vitaminais B1, B2, B3, karotinu, o štai pupelėse gausu angliavandenių ir baltymų, kurie yra labai reikalingi žmogaus organizmui. Tačiau tiems, kuriuos vargina pilvo pūtimas pupelių reikėtų atsisakyti. O štai kiaulienos šonine nereikėtų piktnaudžiauti, mat ji turi daugiausiai riebalų ir yra sunkiai virškinimas maisto produktas.

Tiesa, tradiciniai britiški pusryčiai pamažu, dėl greito gyvenimo tempo, ima dingti iš anglų gyvenimo. Šių dienų skubantys britai, ypač londoniečiai, pusryčiams renkasi kavos puodelį, kurį dažnai išgeria net ne namie, o pakeliui į darbą. Vien tik kava pusryčiams tikrai yra nekoks pasirinkimas. Kava didina skrandžio rūgštingumą, o ypač geriama tuščiu skrandžiu. Tad tokie dažni pusryčiai laikui bėgant gali sukelti įvairių virškinimo sutrikimų. Tad jeigu jus vargina rėmuo, gal visgi metas kavą pakeisti žalia arbata?

Pietūs? Neturiu jiems laiko, valgau kas po ranka

Dauguma britų nesureikšmina pietų valgio ir renkasi užkandžius. Tokie užkandžiai kaip bananas – puikiai numalšina alkį ir yra bene ant kiekvieno brito darbo stalo. Tačiau kai kurie iš pirmo žvilgsnio atrodantys sveiki maisto produktai, valgomi tuščiu skrandžiu, gali būti daugybės tolesnių ligų priežastimi. Pavyzdžiui, jei bananą suvalgysite nieko nevalgę prieš tai, rizikuojate prarasti kalcio, magnio pusiausvyrą. Dėl šios priežasties laikui bėgant gali pablogėti širdies ir kraujagyslių darbas.

Pavakariai – arbatos ir saldumynų laikas

Jau nuo senų laikų Anglijoje yra žinoma arbatos gėrimo tradicijos, kurias įvedė aristokratai. Dvarų damos popiečio metu gerdavo juodą arbatą balintą su pienu. Juoda arbata su pienu yra sveika, nes pienas mažina kofeino kiekį, o taninas, esantis arbatoje, saugoja skrandžio gleivinę nuo neigiamo poveikio, kurį gali sukelti prasidėjęs pieno rūgimas.

Prie arbatos puikiai tikdavo įvairūs sumuštinukai, sausainiai, pyragaičiai ar tradicinės džemu perteptos bandelės. Ir dabar britai nevengia popiečio metu atsigerti juodosios arbatos, mat juodoji arbata įsibėgėjus dienai puikiai tonizuoja, o saldumynai suteikia daug energijos.

Darbininkų klasė Anglijoje nuo senų laikų taip pat mėgo juodą arbatą, ji buvo vadinama „statybininkų“ arbata. Tokia arbata buvo itin stipri, juoda, su daug cukraus ir pieno. Bet ar žinojote, jog stipri juodoji arbata, panašiai kaip ir kava, išprovokuoja gastritą. Stiprios juodos arbatos reikėtų vengti tiems, kas turi skrandžio opą.

Autorius: L.Rimgailė