Dar neseniai dietologai tiems, kurie paiso sveikos mitybos principų, patarė vengti bulvių. Dabar jų pozicija pamažu keičiasi. Štai britų mitybos specialistai bulves pavadino vienu naudingiausiu dietiniu produktu, visiškai nekenkiančiu figūrai – svarbu tik paisyti porcijų dydžio.

Minusus paverskite pliusais

Amerikos dietologų asociacija atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad žmonės, reguliariai valgantys bulvių, gauna daug daugiau kalio ir vitamino C, nei šių daržovių nevartojantieji.

Pasak dietologų, bulvės – lengvai pasisavinamas maistas, jų ląsteliena nedirgina skrandžio ir žarnyno, todėl jų galima valgyti paūmėjus kai kurioms virškinimo trakto ligoms.

Dėl didelio kiekio kalio (568 mg /100 g) bulvės naudingos sergantiesiems hipertenzija bei kitomis širdies ir kraujagyslių, taip pat inkstų ligomis. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiesiems net yra sudarytos dietos, kurių pagrindą sudaro bulvės.

Jeigu jus kamuoja hipertenzija, galite pamėginti vieną kartą per savaitę bulvių iškrovos dietą: 2 kg bulvių užkepkite be druskos, padalinkite porcijomis ir valgykite visą dieną. Galima gerti vandenį arba nesaldžią arbatą, bet ne pieną.

Bene vienintelis bulvių minusas – gana didelis angliavandenių kiekis (daugiau kaip 40 g /100 g). Tiesa, ir šitas minusas nebeatrodo toks svarus. Mat mokslininkai nustatė, kad bulvių krakmolas mažina blogojo cholesterolio kiekį.

Virti, ne kepti

Mitas apie tai, kad bulvės – nesveikas produktas, susijęs su tuo, jog dauguma mūsų jas mėgsta keptas, dar su lašinukais, jau nekalbant apie tradicinį užkandį prie alaus – traškučius. Šie patiekalai 4-6 kartus kaloringesni už paprastai išvirtas bulves.

Pasak dietologų, orkaitėje užkeptos arba išvirtos (geriausiai su lupenomis) bulvės, nedidelėmis porcijomis 2-3 kartus per savaitę naudingos praktiškai visiems. Nuskustų bulvių nereikėtų ilgai laikyti vandenyje, nes taip jos praranda apie 20 proc. vitaminų.

Patarimai šeimininkėms

Patiekalui gaminti rinkitės vienos rūšies bulves. Skirtingų rūšių pagaminimo laikas skiriasi, todėl patiekalo struktūra gali būti nevienoda.

Jeigu gamindamos bulves norite išsaugoti kuo daugiau naudingųjų medžiagų, užpilkite jas ne šaltu, o verdančiu vandeniu.

Virdamos sriubą bulves joje palikite šiek tiek kietokas – karštame sultinyje jos baigs virti.

Kad nuskustos bulvės nejuoduotų, jas dėkite į šaltą vandenį, tačiau neilgam, priešingu atveju, jos praras krakmolo ir vitamino C kiekį.

Jeigu norite, kad keptos bulvės būtų su traškia plutele, prieš kepant jos gabalėlius nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Beje, sūdyti bulves reikia, kai jos baigia kepti.

 

Verta žinoti:

100 g bulvių vitamino C yra 20 mg (beveik trečdalis dienos normos, tiek pat, kiek yra juoduosiuose serbentuose).

Kalio – 568 mg (daugiau nei bananuose ir grybuose; dienos norma – 4700 mg.

100 g virtose bulvėse be druskos yra apie 80 kcal.

Bulvių košėje su pienu ir sviestu – 100 kcal.

Gruzdintos bulvių lazdelės – 300-350 kcal.

Traškučiuose – 500 ir daugiau kcal.

Lietuvos sveikata