Be cholesterolio mūsų organizme nevyktų medžiagų apykaita, tačiau jo perteklius, kaip žinia, gali turėti pragaištingų pasekmių. Ką gi daryti?

Mūsų organizme yra du cholesterolio tipai – „gerasis“ ir „blogasis“. Pastarasis į mūsų organizmą patenka su maistu ir, nelabasis, nusėda ant kraujagyslių sienelių. Tačiau gamta viską surėdė tinkamai: „gerasis“ cholesterolis padeda iš organizmo šalinti „blogąjį“. Tiesa, jo su maistu gauti negalime – jis organizme gaminasi fizinės veiklos metu. Motina Gamta sugalvojo teisingai: pavalgei – pabėgiok… Ir jokio infarkto. Tačiau laikai pasikeitė: pavalgyti laiko turime, pabėgioti – ne visada. Todėl „blogojo“ cholesterolio kiekis organizme ir kaupiasi, o neutralizuoti jo nėra kam.

Taigi išvada viena – tinkamą mitybą reikia derinti su fiziniu krūviu. Aišku, nelengva save priversti reguliariai sportuoti, tačiau net žmonėms, patyrusiems infarktą, gydytojai rekomenduoja gydomąją gimnastiką, nes tai pagrindinė pasikartojančio infarkto profilaktikos priemonė.

Verta atsisakyti

Jeigu dar nepradėjote bėgioti nuo infarkto, pasirūpinkite tuo, ką valgote. Cholesterolio yra visuose gyvulinės kilmės produktuose: mėsoje, kiaušiniuose, piene. Aišku, visų gyvulinės kilmės produktų atsisakyti neverta. Tačiau riebios mėsos, kepenų, kiaušinio trynio, jeigu jūsų cholesterolio kiekis kraujyje padidėjęs, vengti derėtų. Geriau rinkitės mėsą, kurioje praktiškai nėra riebalų: kalakutieną, vištieną, triušieną.

Gausu cholesterolio ir svieste. Tačiau ir augaliniuose riebaluose cholesterolio aptiksime. Pavyzdžiui, margarine arba kokosų aliejuje. Galite sakyti, kad niekada nenaudojate kokosų aliejaus. Tačiau jo yra kone visuose konditeriniuose gaminiuose, kurių perkate parduotuvėse.

Verta įtraukti

Naudokite alyvuogių aliejų. Jis stimuliuoja tulžies pūslės veiklą ir šalina iš organizmo „blogąjį“ cholesterolį.

Valgykite kuo daugiau šviežių daržovių, pagardintų tuo pačiu alyvuogių aliejumi, o ne majonezu. Krimskite morkas, jos padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Pupelės, žirniai, lęšiai – visi jie lėtina riebalų kaupimąsi.

Žuvis ir jūros produktai – „blogojo“ cholesterolio priešai, nes juose gausu omega 3 riebalų rūgščių. Išimtis – konservai. Juose naudingųjų medžiagų nėra. Kuo šviežesnė žuvis, tuo daugiau iš jos naudos. Tinkamiausias būdas jai pagaminti – kepti folijoje, virti garuose.

Saldėsiai

Ledų ir kreminių pyragėlių teks atsisakyti. Juo pakeiskite vaisių želė, pudingais. Iš vaisių pirmenybę teikite citrusiniams, nes juose gausu vitaminų, stiprinančių kraujagyslių sieneles. Į desertus dėkite riešutų, juose kaip ir apelsinuose gausu mikroelementų, saugančių kraujagysles.

Diena be cholesterolio:

Pusryčiai: avižinė košė, virta neriebiame piene,vaisių salotos, žalioji arbata be cukraus.

Priešpiečiai: obuolys arba apelsinas, neriebus jogurtas.

Pietūs: šviežių daržovių salotos, džiovintų vaisių sriuba, folijoje kepta žuvis su ryžiais, vaisių želė.

Pavakariai: žolelių arbata ir džiūvėsėliai.

Vakarienė: troškinta triušiena su lęšiais, šviežiai spaustos apelsinų sultys.

Naktipiečiai: neriebus kefyras, obuolys arba nektarinas.

Cholesterolis - mūsų draugas ar priešas?