+2
-0
+2
Ciberžolė – natūralus priešuždegiminis antibiotikas

Ciberžolė* – į nendrę panašus, iki 1 m užaugantis imbierinių šeimos augalas, natūraliai augantis ir kildinamas iš pietryčių Indijos. Taip pat auginamas Kinijoje, Japonijoje, Kambodžoje, Šri Lankoje ir kitose palankaus klimato šalyse, kuriose dažnai lyja ir visus metus būna 20–30 laipsnių šilumos. Visų pirma, ciberžolė – tai klasikiniu laikomas geltonos spalvos prieskonis, be kurio neįsivaizduojama daugelio Rytų šalių virtuvė. Iš tikrųjų ciberžolė – ne tik prieskonis. Jau seniai žinoma, kad ji pasižymi ir gydomosiomis savybėmis: padeda gerinti kepenų veiklą, padeda kovoti su artritu, naudojama kaip galingas antioksidantas, taip pat yra žinių apie tai, kad kurkuma padeda kovojant su vėžio ląstelėmis. Labiausiai ciberžolė vertinama dėl priešuždegiminių savybių.

Kurkuminas – ypatingas fenolių junginys

Šiuolaikinė medicina ypač susidomėjo ciberžole, kai buvo nustatyta, kad joje esantis kurkuminas pasižymi uždegimąslopinančiu poveikiu. Jis mažina uždegimą palaikančių medžiagų – leukotrienų ir prostaglandinų, sintezę, tokiu būdu mažina uždegiminį procesą. Visas gydomąsias savybes ciberžolei suteikia kurkuminas – ypatingas fenolių junginys, kuriame gausu C, B1, B2, B3 vitaminų, mikroelementų (geležies, kalcio, fosforo, jodo). Kurkuminas padeda iš organizmo pašalinti medžiagų apykaitos procesuose susidariusius laisvuosius radikalus, kurie neigiamai veikia žmogaus organizmą – jį sendina. Kurkuminas saugo kepenis nuo toksinių medžiagų, skatina tulžies išsiskyrimą ir jos gamybą, reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, padeda tirpdyti riebalus.

Skausmą sukelia uždegimas

Sąnarių skausmas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, bet daugumai žmonių sąnarių uždegimas atsiranda dėl per didelio arba netaisiklingo fizinio krūvio ar sporto. Ciberžolė, kaip natūralus vaistas, negali atstatyti pažeistos sąnario kremzlės, tačiau gali sumažinti skausmą, sukeltą vietinio uždegimo. Uždegimą sukelia

fermentai COX, todėl, prasidėjus uždegimui, svarbu juos slopinti. Ciberžolė kaip tik ir slopina šių fermentų veiklą. Mokslininkai sutaria, kad ciberžolėje esantis kurkuminas padeda malšinti artrito sukeltus skausmus, sąnarių uždegimą, raumenų skausmus ir net riešo tunelio sindromą. Ciberžolė veikia kaip galinga priešuždegiminė priemonė (natūralus antibiotikas), nepaliekanti jokių šalutinių veiksnių.