Cukraus pakaitalai storina

Mažai ka­lo­rin­gus cuk­raus pa­kai­ta­lus pri­im­ta lai­ky­ti ko­ne
pa­nacėja sma­ližiams, tu­rin­tiems anst­vo­rio. Ta­č­iau Ame­ri­kos
moks­li­ni­kai pa­neigė šią ver­si­ją, kai išty­rinėjo sa­cha­ri­no sa­vy­bes.
Pa­aiškėjo, kad sa­cha­ri­nas dar la­biau tu­ki­na nei cuk­rus.

Žmo­gaus elg­se­nos ins­ti­tu­to spe­cia­lis­tai ana­li­zuo­da­mi cuk­raus ir jo
mažai ka­lo­ringų pa­kai­talų po­veikį jį išbandė su la­bo­ra­to­rinėmis
pelėmis. Graužikus pa­da­li­no į dvi gru­pes. Vie­nai davė cuk­raus, ki­tai – jo
pa­kai­talų. Po ke­lių dienų sa­cha­ri­nu šer­tos žiurkės stip­riai pa­storėjo.
Be to, su­grąžin­ti turėto svo­rio žiurkėms ne­pa­vy­ko net die­tos pa­gal­ba.

Ty­ri­mo au­torės – Siu­zan Svi­zers ir Ter­ry De­vid­son – šį iš pir­mo
žvilgs­nio pa­ra­dok­salų efek­tą aiški­na tuo, kaip mūsų sme­ge­nys ver­ti­na
kai ku­riuos mais­to pro­duk­tus. Mūsų są­monėje sal­du­mas aso­ci­juo­ja­si su
ant­svo­riu. Net­gi var­to­jant cuk­raus pa­kai­talų mūsų sme­ge­nys,
at­pažinu­sios skonį, ren­gia medžiagų apy­kai­tos sis­te­mą di­de­lio
an­glia­van­de­nių kie­kio pa­si­sa­vi­ni­mui, o po to, kai jų ne­gau­na­, iš
vi­so pra­ran­da gebėji­mą re­gu­liuo­ti gau­na­mas medžia­gas.

Sa­cha­ri­nas slo­pi­na or­ga­niz­mo re­ak­ci­ją į sal­du­mą. Žiur­kių,
mai­tintų cuk­raus pa­kai­ta­lais, medžiagų apy­kai­ta lėtėja, todėl
or­ga­niz­mas nebesu­si­tvar­ko su ka­lo­ri­jo­mis ir jos „gu­la“
ne­rei­ka­lin­gais ki­log­ra­mais.
Ty­ri­mo va­dovės tei­gia, jog jų ty­ri­mas dar ne­baig­tas, lau­kia daug darbų,
ta­č­iau tar­pi­niai re­zul­ta­tai jau sukėlė cuk­raus pa­kai­talų ga­min­tojų
ne­pa­si­ten­ki­ni­mą.