Mažai kaloringus cukraus pakaitalus priimta laikyti kone
panacėja smaližiams, turintiems anstvorio. Tačiau Amerikos
mokslinikai paneigė šią versiją, kai ištyrinėjo sacharino savybes.
Paaiškėjo, kad sacharinas dar labiau tukina nei cukrus.
Žmogaus elgsenos instituto specialistai analizuodami cukraus ir jo
mažai kaloringų pakaitalų poveikį jį išbandė su laboratorinėmis
pelėmis. Graužikus padalino į dvi grupes. Vienai davė cukraus, kitai – jo
pakaitalų. Po kelių dienų sacharinu šertos žiurkės stipriai pastorėjo.
Be to, sugrąžinti turėto svorio žiurkėms nepavyko net dietos pagalba.
Tyrimo autorės – Siuzan Svizers ir Terry Devidson – šį iš pirmo
žvilgsnio paradoksalų efektą aiškina tuo, kaip mūsų smegenys vertina
kai kuriuos maisto produktus. Mūsų sąmonėje saldumas asocijuojasi su
antsvoriu. Netgi vartojant cukraus pakaitalų mūsų smegenys,
atpažinusios skonį, rengia medžiagų apykaitos sistemą didelio
angliavandenių kiekio pasisavinimui, o po to, kai jų negauna, iš
viso praranda gebėjimą reguliuoti gaunamas medžiagas.
Sacharinas slopina organizmo reakciją į saldumą. Žiurkių,
maitintų cukraus pakaitalais, medžiagų apykaita lėtėja, todėl
organizmas nebesusitvarko su kalorijomis ir jos „gula“
nereikalingais kilogramais.
Tyrimo vadovės teigia, jog jų tyrimas dar nebaigtas, laukia daug darbų,
tačiau tarpiniai rezultatai jau sukėlė cukraus pakaitalų gamintojų
nepasitenkinimą.