Dažnai noras turėti vasarišką įdegį nustelbia sveiką protą. Gatvėse vis dažniau matome jaunas merginas (ir vaikinus) tamsiai šokoladiniais veidais. Atrodo juokingai, tačiau paskaičius mokslininkų ir medikų pasisakymus, pasidaro graudu. 

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) atlikusi gausybę tyrimų su soliariumais priėjo prie išvados – ultravioletinių spindulių lempos tokios pat pavojingos kaip ir rūkymas.

PSO ekspertai, išnagrinėję pastarųjų metų tyrimų rezultatus, įvertino vėžio grėsmės faktorius ir priskyrė ultravioletinių spindulių šaltinius prie didžiausios vėžio pavojaus kategorijos kartu su alkoholiu, cigaretėmis ir asbestu.

Rizika susirgti odos ir akies voko vėžiu

Iki šiol mokslininkai ultravioletinę spinduliuotę ir soliariumus apibūdindavo kaip “galimą kancerogeną”. Tarptautinės vėžinių susirgimų tyrimo agentūros (IARC) atliktas tyrimas parodė, kad rizika susirgti odos vėžiu padidėja 75 proc. jei asmuo naudojasi soliariumu iki 30 m.

“Vilniaus universiteto Onkologijos instituto duomenimis, Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1800 naujų odos vėžio atvejų ir 200 naujų susirgimų melanoma. Sergamumas per pastaruosius du dešimtmečius išaugo bemaž tris kartus”, – skelbia Valstybinė visuomenės sveikatos tarnyba.

Viename žymiausių pasaulyje medicinos mokslų žurnale „The Lancelot Oncology“ daktarė Fatiha El Ghissassi pareiškė, kad keli kontrolinių grupių tyrimai suteikė pakankamai įrodymų, patvirtinančių tiesioginį ultravioletinių spindulių šaltinių ir akies vokų vėžio ryšį.

Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro vadovė dr. Matilda Bylaitė portalui Delfi.lt teigė, kad ultravioletiniai (UV) spinduliai kenkia mūsų odai – beprotiškai ją sausina, storina, gilina raukšles. Tai jau įrodyta daugybe tyrimų. Tačiau apie tai nutylima.

Daugelis žmonių soliariumus naudoja kaip savotišką psichoterapijos seansą. Čia investuoji į save, gauni greitą ir matomą rezultatą. Oda atrodo daug gražesnė – spuogeliai, celiulitas ir kiti nelygumai tampa ne tokie pastebimi, o tu jautiesi sveikesnis ir tvirtesnis. Tačiau tai tėra optinė apgaulė, kadangi tikruosius soliariumo padarinius žmonės pradeda matyti tik po 5 ar 10 metų.

Lietuvoje asmenims iki 18 metų soliariume lankytis griežtai draudžiama. Kuo daugiau per gyvenimą žmogus gauna ultravioletinių spindulių, tuo didesnė tikimybė susirgti odos vėžiu. Todėl šiuo įstatymu stengiamasi sumažinti žalą paaugliams, kurie dažniausiai nejaučia saiko mėgaudamiesi saulės voniomis.

Soliariumai saulės trūkumui ir šviesos terapijai?

Daugelis mėgsta sakyti, kad soliariumą naudoja ne dėl grožio, o kaip šviesos terapijos šaltinį. Ne paslaptis, kad mūsų šalyje saulėtų dienų nedaug, o šviesa tikrai daro teigiamą poveikį tiek fizinei sveikatai, tiek emocinei. Anksčiau gydytojai pacientams ir po žiemos nusilpusiems žmonėms rekomenduodavo ilgiau pabūti saulėje, tačiau tada dar nebuvo ištirtas šalutinis ultravioletinių spindulių (UV) poveikis sveikatai.

Nors jau praėjo trys metai, kai Pasaulio sveikatos organizacija pristatė tyrimus apie soliariumų keliamą vėžio riziką, tačiau teko girdėti ne vieną atvejį, kai odos problemų turinčius žmones medikai “išsiunčia” gydytis į soliariumus. M. Bylaitės teigimu, šiandien nė vienas gydytojas nepatars apsilankyti soliariume dėl sveikatos.

Ką turėtų žinoti besilankantieji soliariumuose?

Jei jūsų neveikia informacija apie vėžio riziką ir vis vien ketinate ir toliau lankytis soliariumuose, turėtumėte žinoti, kaip bent kažkiek galite apsaugoti savo odą:

– prieš einant į soliariumą būtina pasitarti su gydytoju, kuris įvertins jūsų odos tipą ir padės pasirinkti saugiausią deginimosi trukmę;
– įdegį stiprinantys (skatinantys) kosmetikos gaminiai neapsaugo nuo ultravioletinės spinduliuotės poveikio;
– tarp dviejų pirmųjų seansų rekomenduojama padaryti ne mažesnę kaip 48 val. pertrauką. Pasikaitinus soliariume tą pačią dieną negalima degintis saulėje;
– soliariume privaloma užsidėti apsauginius akinius;
– soliariume negalima naudoti kosmetikos gaminių, apsaugančių nuo natūralių saulės spindulių poveikio;
– jeigu po deginimosi soliariume odoje atsiranda patinimų, žaizdų arba pigmentinių apgamų, draudžiama naudotis soliariumu ir būtina kreiptis į gydytoją;
– nerekomenduojama kaitintis nėščiosioms, asmenims, sergantiems įvairiomis odos ligomis, taip pat tuberkulioze, cukriniu diabetu, katarakta/4343″>katarakta, vartojantiems įvairius vaistus (antibiotikus, diuretikus, vitaminą A, vaistus nuo psoriazės, grybelio ir kt.).

Lietuvos sveikata