Daktaro Haaso aktyvumo dieta

Pasak šios dietos autoriaus, amerikiečių dietologo Roberto Haaso, ji taikoma ne tiek norint sulieknėti, kiek siekiant palaikyti puikią fizinę formą, paskatinti protinį aktyvumą ir padidinti savo intelektualines galimybes. Iš pradžių manyta, kad ja apskritai naudosis tik sportininkai.

Pirmoji pakopa

Pirmoji šios dietos pakopa būtina tiems, kurių kraujyje užfiksuotas padidėjęs cholesterino lygis. Šiems žmonėms rekomenduojami tokie produktai:

• Bulvės
• Avižiniai dribsniai
• Virti makaronai
• Sumažinto riebumo pienas ir jo produktai
• Vištiena
• Žuvis
• Vaisiai ir daržovės, salotos be riebaus padažo

Pirmosios pakopos valgiaraštį sudaro apie 60-80 proc. angliavandenių, 5-10 mažamolekulinio cukraus, 10-15 proc. baltymų ir 5-20 proc. riebalų. Ši pakopa trunka 4 savaites, per kurias cholesterino kiekis kraujyje turėtų susinormalizuoti.

Antroji pakopa

Kitaip, nei pirmoji, rekomenduoja į valgiaraštį įtraukti ir neriebią mėsą, porcijas galima pagardinti trupučiu (iki 2 šaukštų per dieną) majonezo, aliejaus arba margarino.

Trečioji pakopa

Ji prasideda tuomet, kai visi paciento sveikatos rodikliai tampa normalūs – tai parodo ir medicininiai tyrimai, ir jo paties savijauta. Šios pakopos tikslas – išlaikyti pasiektus rezultatus. Joje kaitaliojama pirmosios ir antrosios pakopos mityba.

Laikantis šios dietos rekomenduojama nuolat vartoti maisto papildus, kuriuose yra medžiagų apykaitą ir centrinės nervų sistemos veiklą stimuliuojančių medžiagų. Tai L-karnitinas, chrompikolinatas, kai kurie vitaminai ir mineralai. Taip pat patariama kasdien išgerti po keletą puodelių žaliosios arbatos.

Per dieną suvartojamų kalorijų kiekis, priklausomai nuo pakopos, yra nuo 1000 iki 2000 kcal.

Nepaisant to, kad ši dieta nuo pat pradžių nebuvo apskaičiuota svorio metimui, pirmoji ir antroji jos pakopa per 2 mėnesius leidžia atsikratyti 8-10 kg.

Specialistų vertinimu, ši dieta pakankamai saugi ir efektyvi, bet daugumai žmonių pernelyg sudėtinga. Pirmojoje pakopoje beveik visiškai atsisakoma mėsos (išskyrus vištieną) – o tai kai kuriems žmonėms gali pasirodyti itin sunku.

Antroji ir trečioji pakopa žada kiek įvairesnį meniu, čia jau galima rasti visų svarbiausių rūšių maistingųjų medžiagų, tačiau gali pasireikšti kalcio trūkumas, mat pieno produktų vartojimas labai apribotas.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė