+4
-1
+3
Dantų breketai = žaizdelės burnoje?

Breketai – mados klyksmas, dantų tiesinimo priemonė? Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, faktas tik tas, jog grožis reikalauja aukų ir labai dažnai dėl noro turėti tiesius dantis ir gražią šypseną tenka pakentėti, mat breketai ne itin patinka mūsų burnos gleivinei. Akivaizdus to įrodymas – atsiradusios žaizdelės burnoje.

Kodėl verta atkreipti dėmesį į kreivus dantis ir blogą sąkandį?

Sena lietuvių liaudies išmintis byloja: „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“. Tačiau ką daryti tuomet, kai tie dantys ne visai tiesus, o sąkandis – tarsi traukinio bėgiai – kreivas ir netaisyklingas. Vieni numoja į tai ranka ir sako, jog tokie sveikatos sutrikimai, kaip kreivi dantys ir blogas sąkandis, jiems nei kiek netrukdo gyventi. Kiti visgi teigia, jog nuolatinis galvos skausmas, o karts nuo karto atsirandantis dar ir nugaros skausmas būtent ir yra to blogo sąkandžio pasekmės, kurias jie karts nuo karto pajaučia. Dėl to daugybė žmonių atkreipia dėmesį į kreivus dantis ir blogą sąkandį, skuba pas dantų gydytojus, kurių tikslas vienas – pasistengti, jog žmogus turėtų gražią šypseną –  tiesius dantis, nesiskųstų blogo sąkandžio sukeliamomis sveikatos problemomis. Ir nors yra teigiama, jog geriausias laikas ortodontiniam gydymui yra paauglystė, visgi labai dažnai net ir vyresnio amžiaus žmonės kreipiasi į ortodontus. O šie paskiria gydymą breketais.

Kodėl breketai išprovokuoja atsirasti žaizdelėms burnoje?

Jei vaikams kreivus dantukus dar galima išgydyti ir paprasta dantų plokštele, tai suaugusiems kreivų dantų ir blogo sąkandžio gydymas dažniausiai yra tik vienas – breketai. Yra keturios pagrindinės breketų rūšys: metaliniai, keraminiai, beligatūriniai ir liežuviniai. Nuo to, kokios rūšies breketus pasirinksite, priklauso ir tai, kaip jausitės. Visgi, dauguma žmonių renkasi metalinius breketus, nes gydymas jais yra vienas iš pigiausių ir greičiausių lyginant su kitų tipų breketais. Tie, kam svarbus grožis, renkasi keramikinius breketus, kurie yra mažiau matomi, tačiau jų kaina daug didesnė nei metalinių breketų, o ir gydymas dažnai trunka keliais mėnesiais ilgiau. Tiems, kurie nori greito ir efektyvaus gydymo, ortodontai rekomenduoja rinktis beligatūrinius breketus, kurie mažesne jėga veikia dantis, viela neprisispaudžia taip stipriai kaip įprastai naudojant kitos rūšies breketus. O štai liežuviniai breketai yra skirti tiems, kurie dėl breketų nešiojimo nori likti nepastebėti, mat šie breketai yra klijuojami iš liežuvinės dantų pusės. Tačiau už tokį grožį reikia sumokėti sveikatos sąskaita. Kadangi liežuviniai breketai yra klijuojami iš dantų pusės, jie dažnai dirgina liežuvio gleivinę ir dėl to skatina žaizdelių burnoje atsiradimą, gali atsirasti burnos gleivinės ligos.

Kaip gydyti nuo breketų atsiradusias žaizdeles burnoje?

Nieko keisto, jog svetimkūniai mūsų burnoje – breketai, tampa viena iš priežasčių, kodėl ima ir pasirodo tos mažos, skausmingos opelės burnoje, kurios sukelia didžiulį diskomforto jausmą ir atrodo itin nepatraukliai. Kad nereikėtų kęsti burnos gleivinės opelių sukeliamų nepatogumų, būtina laiku imtis gydymo. Efektyvus būdas gydyti žaizdeles burnoje yra „Anaftin“ gelis. Ši medicinos priemonė, kurios sudėtyje yra hialurono rūgštis, padengia opelę apsaugančia plėvele ir pažeidimo srityje esančių nervų galūnėles apsaugo nuo tolesnio dirginimo, dėl to sumažėja skausmas. Be to, tokia plėvelė ne tik padeda sumažinti skausmą, bet ir apsaugoti nuo infekcijų patekimo į pažeistą sritį. Kinų išmintis byloja, jog sėkmingo gyvenimo paslaptis visai paprasta  – tereikia tik nusišypsoti užmiršti tai, kas nemalonu. Tad, kad nereikėtų šypsotis slepiant kreivų dantukų, pasistenkime laiku jais pasirūpinti. 

L.Rimgailė