Dantų skausmas – viena nemaloniausių ir labiausiai varginančių problemų

Dabar, pandemijos metu, dantų skausmas yra vienas dažniausių pacientų nusiskundimų. Pastebima, kad praėjus ne vienam didesnių ar mažesnių apribojimų mėnesiui, daugybė žmonių tiesiog apleido burnos higieną, nukėlė arba atsisakė daugybės vizitų pas odontologus, sulaukdami dar didesnių problemų ar sudėtingai gydomų komplikacijų. Dantų skausmas yra vienas svarbiausių simptomų, kad burnoje vyksta kažkas negero ir būtina imtis priemonių. Delsimas gali tik padidinti gydymo sudėtingumą. Blogiausia, kad nieko nedarant galima prarasti dantis.

Dantų skausmas gali būti ūminis arba lėtinis:

  • Ūminis skausmas atsiranda staiga, gali būti įvairaus stiprumo – nuo lengvo iki labai stipraus.
  • Lėtinis skausmas trunka ilgai, kartais nieko nedaroma ir mėnesių mėnesius, kol maudimas arba dilgčiojimas pacientą pradeda varginti ir jis nusprendžia pagaliau ieškoti tokio lėtinio skausmo priežasčių.

Dantų skausmas gali būti įvairių rūšių ir intensyvumo:

  • Skauda tik kramtant ar valantis, liečiant dantis – spėjama, kad toks skausmas gali atsirasti dėl ėduonies (kitaip vadinamo kariesu) ar dantų skilimo, įtrūkimų ir kitokio pobūdžio pažeidimų;
  • Skausmas itin aštrus, būdingas jautrumas temperatūrai ir kitiems dirgikliams, pavyzdžiui, kietam maistui – spėjama, kad toks skausmas gali atsirasti dėl ėduonies; danties įtrūkimo, įskilimo ar kitokio pobūdžio pažeidimo; plombos pažeidimo ar įtrūkimo bei iškritimo; pažengusių uždegiminių procesų;
  • Skausmas panašus į pulsavimą, tvinkčiojimą, be to, jis labai intensyvus, plėšiančio pobūdžio ir sunkiai pakeliamas – spėjama, kad prasidėjusi infekcija ar jau susidaręs pūlinys, kuris gresia itin rimtomis komplikacijomis;
  • Skausmas nėra itin stiprus, tačiau jis chroniškas, varginantis, panašus į maudimą, o tam tikri dirgikliai gali jį sustiprinti – spėjama, kad jau prasidėję danties pulpos pažeidimai arba prasideda kiti negeri procesai, pavyzdžiui, dantenų uždegimas;
  • Jei ypatingai vargina dantų jautrumas, tuomet spėjama, kad pacientas griežia dantimis, serga gastroezofaginio refliukso liga – dėl šių priežasčių nusidėvi dantų paviršiai;
  • Vertėtų nepamiršti, kad skausmo suvokimas – labai individualus dalykas. Vienas gali pakęsti gana stiprų skausmą, kitą itin vargina ir nedidelis maudimas. Šiaip ar taip, jokio skausmo nereikėtų ignoruoti.

Dantų skausmas dažniausiai pradeda kamuoti naktį, savaitgaliais arba atostogų metu. Net jei jis ir atsirado darbo dienos metu, niekas negali užtikrinti, kad pas odontologą patekti pavyks tuoj pat, ypač tokiu sudėtingu metu. Todėl pateikiame šiek tiek naudingų patarimų, padedančių bent jau apmalšinti dantų skausmą, kol bus laukiama vizito pas specialistą. Vis dėlto tai gali būti tik laikina pagalba – jei nebus pašalinta tikroji dantų skausmo priežastis, vargu ar skausmas išnyks.

  • Jei kamuoja dantų arba dantenų jautrumas bei skausmas, labai svarbu tinkamai pasirūpinti burnos higiena, nors to gali ir nesinorėti dėl patiriamo diskomforto. Pirmiausiai reikėtų gerai išsivalyti dantis, išvalyti tarpdančius ir praskalauti burną drungnu vandeniu, silpnu druskos tirpalu (jis pagaminamas įdėjus vieną šaukštelį valgomosios druskos į 250 ml stiklinę virinto vandens) ar antiseptinių savybių turinčiu burnos skalavimo skysčiu. Kartais pakanka kruopštaus burnos ertmės ir tarpdančių išvalymo, kad varginantis skausmas ir maudimas praeitų.
  • Galima išmėginti vaistines augalines žaliavas, t.y. iš jų pagamintas vandenines ištraukas. Skalavimui tinkami ramunėlių žiedai, šalavijų lapai, medetkų žiedai, ąžuolo žievė ir kt. Jei manote, kad skauda dantenas, vaistinėje galite įsigyti specialių tirpalų, skirtų dantenų pažeidimams gydyti.
  • Galite palaikyti ledo kompresą ant skaudančios vietos. Šiluma yra vienas iš uždegiminius procesus paskatinančių faktorių, tad šaltis, priešingai, mažina skausmą, tinimą ir kitus uždegimo metu vykstančius procesus.
  • Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo – vienas efektyviausių būdų malšinti dantų skausmą. Deksketoprofeno trometamolio druska, kuri yra veiklioji Dolmen medžiaga, padeda malšinti lengvą ir vidutinį dantų skausmą ir veikia ne tik efektyviai, bet ir gana greitai. Pacientų patogumui galima rinktis iš kelių farmacinių formų – plėvele dengtų tablečių, granulių geriamajam tirpalui ir geriamojo tirpalo paketėliuose, kurio nereikia užgerti vandeniu. Žinoma, jei skausmas nepraeina, be specialisto konsultacijos išsiversti nepavyks, o dėl bet kokių vaistų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Šaltinis | Pasveik.lt