+3
-0
+3
Dar vienas būdas kontroliuoti nutukimą

Nutukimas visame pasaulyje didėja nerimą keliančiais tempais ir tampa pagrindine sveikatos apsaugos problema. Europos sąjungos šalyse kas trečias gyventojas yra nutukęs, nes greit kintanti socialinė ir ekonominė aplinka (sumažėjus fiziniam aktyvumui ir padidėjus didelio kaloringumo maisto ir gėrimų prieinamumui) keičia gyventojų energijos disbalansą.

Nutukimas yra pagrindinis rizikos veiksnys širdies ir kraujagyslių ligoms, hipertenzijai (padidėjęs arterinis kraujo spaudimas), hiperlipidemijai (padidęjęs lipidų arba lipoproteinų kiekis kraujyje), II tipo cukriniam diabetui ir kai kuriems vėžio tipams (storosios žarnos, gimdos gleivinės, inkstų, kasos, tulžies pūslės, stemplės, melanomos, leukemijos, krūties, limfomos ir prostatos vėžio). Britų mokslininkai, tiriantys nutukimo pasekmes neseniai nustatė, kad nutukusios moterys, palyginti su nenutukusiomis, turi 40 proc. didesnę riziką susirgti minėtų lokalizacijų vėžiu. Tyrėjai apskaičiavo, kad 274 iš vieno tūkst. nutukusių moterų per savo gyvenimą suserga onkologinėmis ligomis.

Įvairiose pasaulio laboratorijose dirba gausybė mokslininkų ieškančių nutukimo kontroliavimo strategijų. Labiausiai paplitusios nutukimo kontrolės strategijos orientuotos į mitybos ir gyvenimo būdo pakeitimus, pavyzdžiui, suvartojamų kalorijų ribojimą ir fizinio aktyvumo didinimą.

Sritis, kuri visai nesenai sukėlė didelį mokslininkų susidomėjimą kovojant su nutukimu, tiria galimą prieskonių poveikį, ypač Azijos ciberžolės. Iš ciberžolės šakniastiebių gaunami aukso spalvos milteliai, vadinami kurkuma (lot.Curkuma longa). Tai populiarūs prieskoniai Azijos virtuvėje, pasižymintys švelniai karčiu ir aitriu skoniu, plačiai naudojami tradiciniuose kinų vaistuose. Šiame pieskonyje gausu naudingų organizmui medžiagų – baltymų, eterinio aliejaus, skaidulų, vitaminų – B, C, E, K, mikroelementų – kalio, kalcio, vario, geležies, magnio ir cinko.

Daugelio mokslinių publikacijų išvadose teigiama, kad augale esantis kurkuminas turi priešvėžinių, priešuždegiminių savybių, gali reguliuoti lipidų apykaitą, kuri vaidina pagrindinį vaidmenį nutukimui ir jo komplikacijų vystymuisi. Ciberžolėje yra ir antioksidantų – turmerino, kuriam būdingas antioksidacinis ir žmogaus DNR apsaugantis poveikis.

Daugelis mokslininkų nustatė, kad kurkuminas skatina riebiųjų rūgščių oksidaciją, mažina riebalų kaupimąsi adipocituose. Nustatyta, kad kurkuminas sumažino gliukozės kiekį kraujyje II tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Eksperimente dalyvavusioms pelėms, dėl kurkumino poveikio pagerėjo jautrumas insulinui, sumažėjo cukraus kiekis šlapime. Kurkuminas gerina jautrumą leptinui, sumažina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (MTLch) (blogojo) ir trigliceridų (TAG) kiekį. Septynias dienas po 500 mg vartojusiems kurkumino tiriamiesiems sumažėjo bendro cholesterolio (Bch) koncentracija kraujyje 12 proc.,  MTLch – 33 proc. ir padidėjo didelio tankio lipoproteinų cholesterolio (DTLch) (gerojo) – 29 proc. Kurkumino vartojimas sumažino tiriamųjų fibrinogeno (kraujo baltymas, dalyvaujantis kraujo krešėjime) kiekį plazmoje. Pritaikius kurkumino dietos terapiją (500 mg 1 kūno masės kilogramui) nutukusioms pelėms, reikšmingai pagreitėjo jų medžiagų apykaita ir sumažėjo svoris.

Mokslininkai pastebėjo, kad kurkuminas žarnyne sunkiai įsisavinamas, tačiau  vartojamas su piperinu (elementas randamas juoduose pipiruose) organizmo įsisavinamas ženkliai geriau. Kitame tyrime nustatyta, kad kurkumino vartojimas su alyvuogių aliejumi gerina kurkumino įsisavinimą. Kurkumino ir omega-3 riebųjų rūgščių derinimas turėjo didesnį poveikį nutukimo gydymo efektyvumui, nustatė mokslininkai.

Saugus, gerai organizmo toleruojamas ir gydomąjį poveikį turintis kurkumino kiekis yra ne didesnis nei 12 g per dieną, teigia mokslininkai.

Tyrimai rodo, kad ilgalaikis kurkumino vartojimas tai dar vienas efektyvus būdas sumažinti nutukimo paplitimą ir su juo susijusius rizikos veiksnius. Tai nebrangus, saugus būdas, todėl mokslininkai rekomenduoja ciberžolę (kurkuminą) įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

Parengė: dr.A.Mockienė, VDU lektorė

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė