Deguonies dieta: taisyklingai kvėpuojame ir lieknėjame

Ši dieta nėra tokia, kaip daugelis, kurių paskirtis reklamuoti svorio mažinimo programą. Viena svorio mažinimo paslapčių, laikantis taisyklingo maitinimo sąlygos, yra taisyklingas kvėpavimas. Apie tai pasakoja Pjeras Luidži Rossi, racionalaus maitinimo specialistas ir Sienos universiteto dietologijos docentas. 

Jo moksliškai pagrįsti samprotavimai yra pakankamai paprasti. Jei neužtikrinsime būtino deguonies pritekėjimo į organizmo ląsteles, metabolizmas sulėtėja, ir mes nesudeginame riebalų (vieno riebalų gramo sudeginimui reikia dviejų litrų deguonies). Tokiu būdu, kad išvengtume augančių kilogramų arba numestume juos laikantis sveikų maitinimosi įpročių, reikia išmokti kasdien taisyklingai kvėpuoti, ypač ilgalaikių pasivaikščiojimų metu. Šiuo požiūriu golfas yra labiausiai rekomenduojama veiklos rūšis.

„Norintys sumažinti svorį, dėmesingai žiūri į gramus, į maitinimosi taisykles, - teigia Rossi, - tačiau dažniausiai nekreipia dėmesio į šį aspektą. Mes ištyrėme tipinį gyventojų gyvenimo būdą: 20 – 25% žmonių kenčia nuo hipoksijos (sumažėjęs deguonies kiekis organizme arba atskiruose organuose ir audiniuose), kuri sąlygoja degeneracines patologijas, odos ir viso organizmo senėjimą. Kiekvieną dieną žmogus atlieka mažiausiai 20 tūkstančių kvėpavimo judesių, kurie turi aprūpinti organizmą 2 tūkstančiai litrų deguonies per dieną. Tačiau įprastomis sąlygomis, dėl įvairių priežasčių ši norma nėra įvykdoma: rūkymas, viršsvoris, per didelis kūno masės indeksas, ilgas buvimas uždaroje erdvėje, kvėpavimo takų ligos, tokie kaip chroniniai bronchitai, plaučių enfizemos, bronchinė astma.

Praktiniu patarimu būtų deguonies dieta. Tai kvėpavimo pratimai, susidedantys iš trijų fazių, kuriuos reikia atlikti išvėdintame kambaryje, o geriausia – atvirame ore, mažiausiai du kartus per dieną. Tai atliekama tokiu būdu: pradedame giliu įkvėpimu, pakeliame pilvą ir diafragmą, pagrindinį kvėpavimo raumenį, kuri bėgant metams atrofuojasi. Po to reikia sulaikyti kvėpavimą kelioms sekundėms ir, pagaliau, giliai iškvėpti. Pratimą reikia kartoti. „Pratimą galima kartoti kol atsiras pirmi galvos svaigimo požymiai, - tęsia Rossi. – Galvos svaigimas byloja apie deguonies kiekio padidėjimą kraujyje, apie tai, kad deguonis pasiekė smegenis, užpildė širdį, raumenis, kepenis ir visą organizmą“.

Kas dėl elgesio prie stalo, tai reikia paisyti pagrindinių principų. Angliavandeniai turi sudaryti 50% viso kalorijų kiekio per dieną. Moterys neturėtų suvartoti mažiau 150 g per dieną, o vyrai – mažiau 200 g per dieną. Reikia teikti pirmenybę produktams, turintiems mažus glikeminius rodiklius (lęšiai, pupos, obuoliai, jogurtai, nesijotų miltų pasta). Nereikia pamiršti apie ląstelieną (1 kilogramas daržovių, žalumynų ir vaisių per dieną). Geriausia teikti pirmenybę neriebiai mėsai (vištienai, triušienai, veršienai), žuviai, javams. Iš viso 1 gramą bendro svorio kilogramui.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė