+4
-1
+3
Dėl prastų poros santykių kaltas stresas?

Stresas  – dažnas šių dienų žmogaus palydovas: mes patiriame stresą dėl to, jog laiku nespėjame atlikti mums paskirtų darbų, o kur dar tie visi kasdieniniai rūpesčiai… Ir taip, rodos, nesibaigiantis darbų ratas diena iš dienos sukasi, o drauge su juo ir ta nuolatinė, nemaloni streso būsena, lyg uodega eina visur mums iš paskos. Štai dėl ko tiek daug žmonių šiais laikais atranda įvairias streso valdymo technikas arba atsigręžia į laiko patikrintas autogenines treniruotes. Stresas kenkia ne tik sveikatai, bet ir poros santykiams. Tad būtina ieškoti priemonių, kurios padėtų tą nemalonų gyvenimo palydovą – stresą  –  išvaryti lauk.

Kai stresas kamuoja MOTERĮ

Moterys stresą labai dažnai patiria dėl to, jog jaučiasi per mažai įvertintos, jaučia, jog nespėja atlikti tiek kasdieninių namų ruošos darbų, tiek ir darbo reikalų…Moterims tenka dažnai rinktis: namai ar darbas ir tos, kurios pasirenka abu, dažnai nukenčia nuo darbų lavinos ir to nesibaigiančio streso, nes nespėja gyventi viena koja namuose, o kita – darbe.

Tuomet prasideda galvos skausmas, atsiranda slegianti nuotaika ir vien tik vaistai nuo galvos skausmo tikrai nepadės, nes reikia imtis priemonių, kurios padėtų pašalinti patį stresą, o ne jo sukeltą pasekmę  – galvos skausmą.   Jei moterį kamuoja ilgalaikis stresas, tuomet ji labai greitai gali „perdegti“. Dėl patiriamo streso griūna šeimos santykiai, prastėja seksualinis gyvenimas, nes jei vyras nori ir gali – tai moteris nenori, jai tiesiog nėra nuotaikos: ji yra pervargusi ir prislėgta.

Kai stresas kamuoja VYRĄ

Statistika apie savižudybes Lietuvoje yra itin liūdinanti, parodo, jog ne visi gali ir moka susidoroti su stresu, tad vienintelę išeitį kartais mato tiesiog patį lengviausią būdą – pasitraukimą iš gyvenimo. Statistika rodo, jog Lietuvoje savižudžių skaičius kasmet mažėja: Higienos instituto duomenimis, 2014 metais Lietuvoje nusižudė 935 žmonės, 2015 metais – 891, 2016 metais – 823, o 2017 metais – 749 žmonės. Norėtųsi, jog prieš save rankos nekeltų niekas. Visgi, stresas ir rūpesčiai – tai vienos iš dažniausių priežasčių, dėl ko žmogus nusprendžia pasitraukti iš gyvenimo.

Labai dažnai ilgalaikis stresas paveikia ne tik psichologinę, bet ir lytinę vyro sveikatą. Vyras gali imti justi, jog dėl ilgalaikio ir nuolat patiriamo streso jį vargina prasta potencija, atsirado erekcijos sutrikimai ar net impotencija. Tuomet vaistai nuo erekcijos sutrikimų – viena iš paprasčiausių ir greičiausių išeičių, kaip susigrąžinti prarastą seksualinę energiją. Ir nors vaistai išties gali išspręsti tokias seksualines problemas, tačiau vien tik to neužtenka: būtina rūpintis psichologine savo sveikata, stengtis išmokti suvaldyti stresą…Laimei, tam yra nemažai būdų. Vienas iš jų – autogeninės treniruotės. Autogeninės treniruotės pradininkas –  psichiatras, profesorius Johanas Heinrichas Šulcas (1884-1970).

Savitaiga padeda įveikti stresą?

Sakoma, jog mintys kuria mūsų pasaulį. Tai – tiesa, tą įrodo ir autogeninė treniruotė, dar kitaip vadinama savitaiga, kuri ne vienam žmogui padėjo įveikti stresą. Ne paslaptis, jog žmogaus imuninė sistema silpsta, jei jis nuolat patiria stresą. Autogeninė treniruotė suteikia galimybę sustiprinti organizmo gyvybines galias. Galima panaudoti teiginius, tokius kaip: „Aš esu visiškai ramus ir šaltakraujiškas“, „Aš kupinas pasitikėjimo“, „Šiluma man iškvepiant sklinda į kūno vidurį“,  „Aš esu sveikas ir energingas“, – tokios frazės tarsi vaistas teigiamai veikia mūsų mintis bei nuotaiką. Kartokite tai mintyse, mąstykite pozityviai ir stebėkite, kokie malonūs pokyčiai vyksta Jūsų gyvenime.

Parengė: L.Rimgailė