+1
-0
+1
Dėmesio – valios ugdymo gudrybės!

Nustykite sau terminus ir jų laikykitės

 

Iš mokyklos ir studijų laikų puikiai prisimename, ką reiškia ruoštis testui ar paskutinę minutę rašyti referatą. Kai mėginate susikaupti, nesiblaškyti ir tampate ypač produktyvūs, Jūsų vali įsitempia. Pasitelkę tą patį principą, mokslininkai atrado, kad sau nustatyti terminai taip pat gali paveikti Jūsų valią.

Pirmiausiai pasirinkite ilgai atidėliotą užduotį iš darbų sąrašo. Nustatykite terminą ir jo laikykitės. Šį pratimą dvi savaites atlikę dalyviai ne tik nuveikė senus darbus, bet ir pagerino mitybą, daugiau mankštinosi ir sumažino suvartojamų cigarečių bei alkoholio kiekį.

 

Stebėkite savo išlaidas

Daugumai mūsų sunku sekti ne tik mitybą, bet ir išlaidas. Mokslininkai pastebėjo, kad piniginių išlaidų stebėjimas padės pagerinti savikontrolę net ir netaupant – nors tai irgi puikus būdas ugdyti valią.

 

Spauskite rankų treniruoklį

Tiems, kurie pasiryžę pagerinti savo ištvermę, siūlome spausti rankų treniruoklį, kol išseks jėgos. Jeigu kada nors esate tai darę, žinote, kad ilgainiui ranką ima deginti. Tad nesiliauti spaudus įmanoma tik valios pastangomis.

Kiekviena ranka spauskite treniruoklį tol, kol pasijusite išsekę. Prisiverskite spausti toliau net ir pajutę skausmą. Šis pratimas suteiks ištvermės, reikalingos sudėtingoms užduotims atlikti.

 

Su savimi nešiokitės viliojantį skanėstą

Šis pratimas taip pat skirtas tiems, kurie nusiteikę itin ryžtingai. Visą dieną su savimi nešiodamiesi ką nors skanaus, sustiprinsite gebėjimą ištarti „ne“. Tyrėjai šį poveikį nustatė dalyvius apmokę atsispirti pagundoms, o tuomet davę po „Hershey’s Kiss“ saldainį, kurį reikėjo nuolat nešiotis su savimi. Dalyviai, kurie saldėsiui atsispyrė, geriau atsilaikydavo ir prieš kitas gyvenime kylančias pagundas!

Visų pirma reikėtų žinoti, kaip joms atsispirti. Lengva nebus, tad Jūsų valią reikia išmokyti atsilaikyti. Tuomet su savimi nešiokitės ką nors nedidelio, bet viliojančio. Užkandžio kartu nešiotis nebūtina visą dieną – pasirinkite laiką, per kurį pajusite tikrą norą pasiduoti pagundai. Nuolat tardami „ne“, pagerinsite savo gebėjimą atsispirti kitoms pagundoms ir nesiblaškydami sukaupti dėmesį!

 

Geriau apsvarstykite automatiškai priimamus sprendimus

Paskutinis pratimas – visa dieną sąmoningai vertinkite priimamus sprendimus. Dažnai esame taip pasiklydę mintyse, kad veiksmus atliekame automatiškai. Radę laiko apgalvoti, kodėl primate kasdienius sprendimus, pagerinsite savo gebėjimą susikaupti ir atsispirti pagundoms.

Visų pirma pamėginkite sugauti save automatiškai elgiantis ir pasvarstykite, kodėl priėmėte tokį sprendimą. Galbūt paklausite savęs, kodėl pusryčiams vietoj kiaušinių renkatės javainius arba kodėl į kavą beriate du šaukštelius cukraus. Bet kuriuo atveju tipinio automatinio veiksmo sąmoningas įvertinimas padės ugdyti susikaupimą ir savikontrolę.

 

 

Išvada

Kaip ir visus kitus mūsų raumenis, valią galima stiprinti atliekant tinkamus pratimus. Čia pateikėme praktiškų ir efektyvių būdų stiprinti savikontrolę, susikaupimą ir ištvermę. Nemėginkite visų praktikų taikyti vienu metu.

Valios ugdymą vertinkite kaip treniravimąsi maratonui. Pirmosios treniruotės metu nebėgsite visų 42 kilometrų – pasirinksite žymiai trumpesnį atstumą. Pradėsite pamažu ir palaipsniui, stiprėjant raumenims, didinsite krūvį. Tad kasdieniu įpročių paverskite tik vieną iš šių praktikų.

Įvertinkite, kuris pratimas Jums atrodo praktiškas ir atitinka Jūsų siekiamą tikslą. Tuomet pradėkite! Laikydamiesi nurodymų, tvirtai žengsite psichologinio tvirtumo link!