Detoksikuojanti japoniška dieta

Detoksikuojanti japoniška dieta

Japonų ilgaamžiškumo receptas
dažnai siejamas su jų subtiliais mitybos ypatumais. Tikriausiai nerasime kitos
tautos, kuri suvartotų tiek daug žuvies, ryžių ir žaliosios arbatos. O juk
šiuose produktuose gausu vitaminų, mineralų bei antioksidantų, ir beveik nėra
sočiųjų riebalų. Paprastai japono racione būtinai vietos atras salierai,
špinatai, česnakai, svogūnai, citrusai. Tad nenuostabu, kad japonai itin retai
skundžiasi virškinimo, antsvorio, odos problemomis. Nutukimas tekančios saulės
šalyje laikomas apsileidimo ženklu ir tiesiog netoleruojamas.

Maistas Japonijoje ruošiamas
naudojant labai nedaug riebalų, o valgoma dažnai, nedidelėmis porcijomis. Gaminant
beveik nenaudojama druska. Ją pakeičia sojų padažas, vasabi.Gal pastebėjote,
kiek daug mažų dubenėlių būna išdėliota ant tradicinio japoniško pietų ar
vakarienės stalo? Taip yra todėl, kad kiekvieną maisto grupę ši tauta valgo
atskirai. Pirmiausiai valgoma žuvis ar mėsa, tuomet daržovės ir pabaigai
ryžiai. Tradicinė medicina pritaria japonams – atskirai valgomas skirtingas
maistas greičiau ir lengviau virškinamas.

Taigi, iš japonų yra ko
pasimokyti. Tiek jų mąstyme, tiek ir mityboje svarbiausia yra saikas, švara ir
harmonija. Jei turite antsvorio, virškinimo ar odos problemų, jaučiatės
apsnūdę, išbandykite japonišką detoksikuojančią dietą. Ši dieta padės pašalinti
organizme susikaupusius toksinus, išvalys žarnyną, pagreitins medžiagų
apykaitą. Dietos laikęsi tvirtina, jog po jos jaučiamas jėgų antplūdis,
pagerėja miegas, nervinė funkcija. Svarbu suprasti, kad detoksikacinės dietos
paskirtis – ne svorio mažinimas, o organizmo valymas, gyvybinių funkcijų
suaktyvinimas. Taigi, jei besilaikydami šios dietos pajusite silpnumą ir nuovargį,
pradėkite vėl įprastai maitintis. Kiekvieno iš mūsų kūnas yra unikalus. Jei
jūsiškis nepatenkinatas dietos rėžimu – jokiu būdu jo nekankinkite. Kaip ir
visų greito poveikio dietų, šios negalima laikytis nėščioms ir žindančioms
moterims, vaikams, žmonėms, kurių kūno masės indeksas per mažas,  po itin sunkios ligos, sergantiems širdies,
inkstų ir kepenų veiklos sutrikimais, turint infekciją ar virusą, sergant
anoreksija bei bulimija. Detoksikacinės japoniškos dietos negalima laikytis
dažniau nei tris kartus per metus.

Svarbu

Prieš laikydamiesi šios dietos
turite paruošti tam organizmą. Jei vartojate daug kavos, pradėkite mažinti jos
kiekį bent savaitę prieš dietą. Pasistenkite sumažinti ir saldumynų ir druskos
kiekį, alkoholio ir cigarečių „porcijas“. Greitai atsisakę kurios nors maisto
medžiagos, sukeliate savo organizmui stresą – gali prasidėti galvos svaigimas,
pykinimas, nervingumas. Kad dieta būtų ne kančia, o malonumas ir nauda, iš
anksto „praneškite“ apie ją organizmui ir leiskite iš lėto prisitaikyti.

Apie dietą

Šios dietos reikia laikytis 13 dienų. Iš kitų organizmą
valančių ir medžiagų apykaitą greitinančių dietų ši išsiskiria tuo, kad trunka
iš tiesų ilgai, o jos rėžimas – itin griežtas. Jokio cukraus, druskos ir
alkoholio, miltų ar konditerijos gaminių!  Būtina laikytis
patiekalų eiliškumo. Kalbama, kad per dvi savaites pavyksta atsikratyti apie 7-8 kilogramų. Po dietos prie
įprasto mitybos rėžimo reikia grįžti palengva. Rezultatas bus ilgalaikiškesnis,
jei ir toliau nevartosite arba sumažinsite suvartojamą druskos, cukraus ir
angliavandenių  kiekį. Įspėjame –
sunkiausios bus 3 ir 4
dienos. Jei jas įveiksite, beveik galite save sveikinti. Kai kada laikantis
šios dietos leidžiama žalią arbatą pakeisti juoda kava, tačiau norint pasiekti
tikrai gerų rezultatų, to daryti nevertėtų.

Japoniška detoksikuojanti dieta:

Pirma diena

Pusryčiai: žalioji arbata.

Pietūs: du kietai virti
kiaušiniai, šviežių kopūstų salotos su augaliniu aliejumi, stiklinė pomidorų
sulčių arba vienas pomidoras.

Vakarienė: virta arba kepta
žuvis, šviežių kopūstų salotos su augaliniu aliejumi.

Antra diena

Pusryčiai: žalioji arbata su
džiūvėsėliu.

Pietūs: virta arba kepta žuvis,
šviežių kopūstų salotos su augaliniu aliejumi.

Vakarienė: 200 g virtos
jautienos, stiklinė kefyro.

Trečia diena

Pusryčiai: žalioji arbata

Pietūs: 1 virtas kiaušinis, trys
didelės virtos morkos su augaliniu aliejumi.

Vakarienė: obuoliai.

Ketvirta diena

Pusryčiai: žalioji arbata.

Pietūs: viena didelė pastarnoko
arba petražolės šaknis, virta arba kepta augaliniame aliejuje, obuoliai.

Vakarienė: 2 kietai virti
kiaušiniai, 200 g virtos jautienos, šviežių kopūstų salotos su augaliniu
aliejumi.

Penkta diena

Pusryčiai: šviežia tarkuota
morka, apšlakstyta citrinų sultimis.

Pietūs: 500 g virtos arba keptos
žuvies, stiklinė pomidorų sulčių.

Vakarienė: virta arba kepta
žuvis, šviežių kopūstų salotos su augaliniu aliejumi.

Šešta diena

Pusryčiai: žalioji arbata

Pietūs: 500 g virtos vištienos,
šviežių morkų ar kopūstų salotos.

Vakarienė: 2 kietai virti
kiaušiniai, šviežių kopūstų salotos su augaliniu aliejum.

Septinta diena

Pusryčiai: žalioji arbata.

Pietūs: 200 g virtos jautienos,
vaisiai.

Vakarienė: bet kas iš ankstesnių
dienų raciono, išskyrus trečią dieną.

Nuo aštuntos dienos dietą
pakartoti.