Žmonės, geriantys per daug kavos gali pradėti girdėti keistus garsus ar pajusti kitokias vizijas, teigia mokslininkai. Geriantys daugiau nei 7 puodukus kavos per dieną tris kartus dažniau pajunta panašius reiškinius nei tie, kurie kavą vartoja saikingai.

 

Mokslininkai, ištyrę 200 studentų, kurie dažnai gėrė kavą teigia, kad kavos vartojimas gali skatinti vizijas, tačiau tai gali būti netiesioginis veiksnys, dėl kurio žmogui gali pradėti girdėtis keisti balsai ar atsirasti vizijos. Tai nebūtinai gali reikšti ir psichikos pakitimus, kadangi maždaug 3 proc. sveikų žmonių kartais patiria vizijas.

 

Didelis kofeino kiekis organizme gali sukelti vizijas

 

Kavos vartojimas – tai dar vienas papildomas faktorius, galintis skatinti žmogaus psichikos procesų pakitimus, skatinančius haliucinacijas.

Ankstesni tyrimai rodo, kad vizijoms bei haliucinacijoms įtakos gali turėti ir vaikystėje patirtos traumos. Streso metu organizmas taip pat išskiria tam tikrą hormoną, kuris gali sukelti vizijas.

 

Kofeinas taip pat padidina šio hormono išsiskyrimą organizme. Kofeino yra ne tik kavoje, bet ir energetiniuose gėrimuose, šokolade.

 

Mokslininkai pabrėžia, kad didesnio kofeino kiekio organizme faktorius yra vienas iš galimų haliucinacijų priežasčių, tačiau stresas ir kiti fiziologiniai faktoriai kur kas labiau lemia šiuos psichikos pokyčius.