Kalėdoms visuomet ruošdavausi iš anksto, susigalvodavau, ką ir kam dovanosiu. Tiesa, tuomet ir atlyginimas buvo kur kas didesnis, ir artimiesiems galėdavau pirkti geras, brangias dovanas. Tačiau šiemet šventinis šurmulys mane tiesiog erzina, nes per sunkmetį alga gerokai susitraukė ir aš suprantu, kad nebegalėsiu artimųjų nustebinti geromis ir brangiomis dovanomis.
Šis jausmas tiesiog varo į neviltį…
Jolita

Atsako specialistas:
“Ąžuolyno” klinikos direktorius medicinai gydytojas psichiatras Dainius Stasiūnas:

– Sunkmetis turbūt visas šeimas privertė atidžiau skaičiuoti. Jus erzinantis jausmas yra visai natūralus, nes kiekvienam sunku keisti įpročius, gyvenimo būdą. Taip ir su pinigais. Kai jauti, kad galėjai sau leisti daug ir tai nutrūksta, būna labai sunku susitaikyti. Tačiau toks gyvenimas – jame būna visko ir pakilimų, ir skaudžių nusileidimų.

Mokslininkai nustatė, kad keitimasis dovanomis yra labai svarbi bendravimo dalis, padedanti apibrėžti santykius ir sustiprinti saitus su šeima bei draugais. Tiesa, dovanos dažnai didesnį džiaugsmą teikia dovanojančiajam nei gaunančiajam. Sakoma, kad negaudami ir nedovanodami dovanų artimiesiems galite prarasti svarbius ryšius su šeima bei draugais. Nes neskatinate artimųjų galvoti apie dalykus, kuriuos mėgstate, neleidžiate brangiems asmenims ir sau pajausti džiaugsmo, dovanojimo malonumo bei rūpestingumo.

Nejau iš tikrųjų manote, kad artimieji jus vertina tik dėl brangių dovanų?
Svarbiausia dovanų paskirtis – išreikšti meilę artimiesiems. O ji tikrai nematuojama piniginės dydžiu. Tinkamiausios dovanos nebūtinai turi būti brangios, svarbiausia – atsižvelgti į žmogaus, kuriam skirtos, amžių, poreikius ir pomėgius. Labai naudinga dar gerokai prieš šventes pasidomėti, ko artimieji norėtų. Gal jie svajoja apie kokį niekutį? Pirkdami dovanas, nepamirškite, jog Kalėdos yra šventė ir nebūkite per daug pragmatiški. Praktiška dovana geriausiai tiks, kai artimasis pats tokios nori arba kai ji yra tik viena iš daugelio – derinkite žaismingumą bei naudingumą.

Manau, kad svarbiausia, jog jūs juos prisimenate ir nepamirštate pasveikinti įteikdami mažutę smulkmenėlę. Be to, pastaruoju metu pasaulyje sparčiai populiarėja įvairiausi rankdarbiai, reikėtų pabandyti ir jums. Gal net atrasite savyje nežinotų talentų?

Kitaip yra su vaikais. Nes jie, priešingai nei suaugusieji, laukia išsvajotų dovanų. Vaikus dažnai džiugina tokie dalykai, kurie, suaugusiųjų požiūriu, yra nereikalingi ar apskritai – nesąmonė.

Vis dėlto svarbiausia nepamiršti tikrosios švenčių paskirties – kuo daugiau laiko praleisti su artimaisiais. Tai jiems bus geriausia dovana.

Lietuvos sveikata