Nors šeimos pagausėjimą stengiamės planuoti, bet kaip sakoma, likimas kartais pasišaipo iš mūsų planų. Ką daryti po nesaugių lytinių santykių ar nesėkmingos apsaugos? Tokiu atveju gali padėti ekstrinė kontracepcija.

Padėdama išvengti neplanuotų nėštumų, skubioji kontracepcija gali sumažinti abortas/4530″>abortų poreikį. Olandijoje, kuri tarp išsivysčiusių šalių pasižymi žemiausiu abortų skaičiumi, jaunimas plačiai naudoja kontracepcijos priemones, o skubioji kontracepcija jau dešimtmečiais yra pripažinta ir plačiai naudojama. Suomijoje atlikti preliminarūs tyrimai rodo, kad po to, kai visuomenei buvo plačiai paskleista informacija apie skubiosios kontracepcijos priemones, abortų skaičius tarp paauglių žymiai sumažėjo.

Daugelyje besivystančių šalių, kuriose abortas/4530″>abortas vis dar nelegalus, nesaugus, abortai yra viena iš pagrindinių reprodukcinio amžiaus moterų mirties priežasčių.

Bet ar tikrai panaudota ekstrinė kontracepcija yra alternatyva neplanuotam nėštumui? Ar ji pakankamai efektyvi ir saugi?

Skubioji kontracepcija yra saugi ir efektyvi, siekiant išvengti neplanuoto nėštumo po nesaugių lytinių santykių ar nesėkmingos apsaugos, t.y. plyšus prezervatyvui ar neišgėrus įprastos kontracepcijos tablečių.
Dažniausiai naudojamas skubiosios kontracepcijos metodas – geriamos skubiosios kontracepcijos tabletės.

Tokia apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo ima veikti iškart keliomis kryptimis: vaistai sutrukdo apvaisinimui slopindami ovuliaciją ir sukelia pakitimus gimdos gleivinėje, sukurdami joje nepalankias sąlygas apvaisintai kiaušialąstei įsitvirtinti.

Šis metodas tinka saugusioms, vidutinio amžiaus moterims bei paauglėms. Tik pastarosioms kiek labiau tinkama ne vienkartinė gestageno tabletė, o ypatinga tvarka išgertos įprastos kontraceptinės tabletės – vadinamasis Yuzpe metodas.

Pirmąją preparato dozę – 2 įprastas hormonines tabletes, – reikia išgerti ne vėliau kaip praėjus 72 val. po nesaugaus lytinio akto. Antrąją – kitas 2 tabletes – praėjus 12 valandų po pirmųjų 2 tablečių. Iš viso išgeriamos 4 tabletės. Jei tabletėse hormono kiekis mažas – pirmą kartą geriamos 4 tabletės, o po 12 val. – 2, iš viso – 6. Kokias būtent tabletes pasirinkti ir kiek jose hormono – pasikonsultuokite su gydytoju. Per 72 val. tai padaryti tikrai įmanoma.

Vien gestageno turinčio preparato vartojimas pagrįstas panašiais intervalais: pirmoji tabletė geriama per 72 val. nuo lytinio akto, antroji – praėjus 12 val. po pirmosios.

Tiek vieno, tiek kito metodo efektyvumas sumažėja jei išgėrus tablečių moteris vėmė.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nėra medicininių kontraindikacijų skubiajai kontracepcijai. Hormonų dozė tabletėse pernelyg maža, kad pasireikštų didesnis klinikinis poveikis.

Prieš

Tik progestino turinčios tabletės sumažina nėštumo tikimybę 85 procentais. Jos nėra tokios efektyvios, kaip pastoviai ir tinkamai vartojami modernūs kontracepcijos metodai (prezervatyvai, kontraceptinės tabletės, injekcijos, spiralės, sterilizacija ir kt.).

Jei moteris dažnai vartoja skubios kontracepcijos tabletes, tikimybė, kad ji pastos, yra didesnė, nei reguliariai vartojant įprastą kontracepciją.

Nė vieno šių metodų nerekomenduojama naudoti dažnai, kaip įprastos kontraceptinės priemonės.

Nors šie metodai ir pakankamai gerai saugo nuo nepageidaujamo nėštumo, jų efektyvumas vis dėlto kiek mažesnis, nei nuolatinės hormoninės kontracepcijos. Be to, abu juos lydi nemalonūs šalutiniai reiškiniai, tad toks apsisaugojimo būdas – tik ypatingoms situacijoms.

Pavartojus ekstrinės kontracepcijos tabletes gali pasireikšti trumpalaikis pykinimas, vėmimas, nuovargis, galvos skausmas, tempimo pojūtis krūtyse, nereguliarios mėnesinės. Pašalinis poveikis netrunka ilgiau kaip 24 val.
Prieš pasinaudojant ekstrine kontracepcija rekomenduojama pasitarti su gydytoju. Šis kontracepcijos metodas neapsaugo nuo galimybės pastoti per kitą lytinį aktą to paties ciklo metu.
 

Ekstrinė kontracepcija – alternatyva neplanuotam nėštumui?