+1
-0
+1
Endometriozės pavojai

Nors endometriozės atsiradimo priežastys nėra visiškai aiškios ir egzistuoja keletas hipotezių, kodėl ji gali atsirasti, nustatyti tam tikri rizikos veiksniai, pavyzdžiui, jei moteris negimdžiusi, jeigu jai anksti prasidėjo mėnesinės ar  būdingos gausios mėnesinės bei trumpas ciklas, jeigu yra įgimtų ar įgytų lytinių organų anomalijų, dėl kurių gali sutrikti mėnesinių kraujo pašalinimas. Be to, pastebėtas stiprus genetinis polinkis į šią ligą – teigiama, kad mamai sirgus endometrioze, tikimybė sirgti jos dukrai yra iki 10 kartų didesnė. Dėl šių priežasčių labai svarbi pacientės apklausa – jeigu pastebima, kad dauguma rizikos veiksnių pasitvirtina, galima įtarti endometriozę ir iš karto būtina stebėti jos progresavimą.

Kaip bebūtų gaila, dauguma moterų labai ilgai delsia ir endometriozė vidutiniškai nustatoma tik po 7-12 metų nuo ligos pradžios. Per tokį ilgą laiką ji spėja gana stipriai progresuoti ir moteriai sukelti daug nepatogumų – ne tik fizinių, bet ir emocinių. Galbūt taip yra dėl to, kad endometriozės simptomai yra būdingi ir kitoms ligoms, jie nėra kliniškai specifiški tik endometriozei. Sergant šia lėtine liga moters mėnesinės būna labai skausmingos, gali būti jaučiamas skausmas ir sueities bei ovuliacijos metu, nuolat pasireiškia lėtiniai dubens srities skausmai (jie paprastai silpnesni, nei mėnesinių metu, tačiau yra ypatingai varginantys), gali pasireikšti lėtinis nuovargis ir netgi nevaisingumas. Būdingi ir kiti simptomai – skausmingas šlapinimasis bei tuštinimasis, virškinimo sutrikimai mėnesinių metu (viduriavimas, pakitusi žarnų peristaltika, pilvo pūtimas, pilvo raižymas, nemalonūs pojūčiai skrandžio srityje, pykinimas, netgi vėmimas), stiprus galvos skausmas ar svaigimas, pasireiškiantys mėnesinių metu ar prieš pat jas. Kartais endometriozė nepasireiškia jokiais simptomais – dėl to ligos diagnozavimas ir savalaikis gydymas taip pat gali būti uždelsti. Vis dėlto, kai kurioms moterims ši liga tampa nepakeliama – jos tiesiog bijo ateinančių mėnesinių, turi keisti savo gyvenimo planus, nes žino, kad tuo metu nebus nei darbingos, nei pajėgios užsiimti įprastine veikla – tada reikalingas nuolatinis simptominis gydymas ir ligos progresavimo stebėjimas dėl galimų pavojingų komplikacijų, tokių, kaip nevaisingumas, rizikų.

Endometriozė gydoma medikamentiniu ir chirurginiu būdais. Dėl gydymo sprendžia prižiūrintis gydytojas, pavyzdžiui, skiria tam tikrus vaistinius preparatus, savo sudėtyje turinčius tinkamas hormonų koncentracijas. Skausmas yra bene dažniausias endometriozės, kaip lėtinės ligos, simptomas. Jeigu skausmas sukelia fizines ir emocines kančias, jį būtina malšinti. Šiuo atveju tinkami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo – gali būti skiriami tiek klasikiniai, tiek selektyvūs ciklooksigenazės-2 inhibitoriai. Pavyzdžiui, skausmingų mėnesinių atveju gali būti vartojamas deksketoprofenas, tinkamas silpnam ir vidutiniam skausmui malšinti. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo yra pirmo pasirinkimo vaistai nuo endometriozę lydinčio skausmo, jeigu jie neveiksmingi – dėl kitų vaistų skyrimo turi spręsti gydytojas.

Būtina rūpintis savimi ne tik dėl savo, bet ir dėl artimųjų gerovės – laimingos ir sveikos moterys kuria laimingas šeimas, todėl pajutus aukščiau minėtus simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją ir išsaugoti savo sveikatą.

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.