Neseniai atliktas tyrimas, išspausdintas leidinyje „International journal of stomatology and occlusion medicine“, kur paskelbti tokie duomenys: grėsmingai didėja jaunų žmonių skaičius, susiduriančių su dantų emalės problemomis. Šio tyrimo vadovė Patricia Jones konstatavo: „Toks staigus dantų problemų šuolis susijęs su tuo, kad tarp jaunimo daugėja žalingų įpročių. Vieni iš jų – energinių ir specialiai sportininkams skirtų gėrimų pomėgis,“ – konstatavo tyrimo rezultatus jo vadovė, dr. Patricia Jones. 

 

Anot jos, energiniai ir vadinamieji sportiniai gėrimai gadina dantis, kadangi juose gausu rūgšties, kurios, tiesiogine to žodžio prasme, pragraužia dantų emalę.

O pažeista dantų emalė – tai negrįžtamas procesas ir tokiais atvejais dantys tampa jautrūs, prasideda karieso vystymasis, o visai neseniai buvę sveiki dantys pradeda kristi. „Jaunimas ir sportininkai neretai vartoja energetinius gėrimus norėdami įgauti daugiau jėgų ar pasiekti geresnių sportinių rezultatų arba ir dėl įtempto gyvenimo būdo, kai reikia duoti „dopingo“ nervų sistemai. Tačiau nei vienas iš tų jaunų žmonių net nesusimąsto, ką daro tie gėrimai su jų dantų emale“, – sakė P. Jones.

Remiantis statistikos duomenimis, 62 proc. jaunų žmonių JAV kasdien išgeria ne mažiau kaip vieną butelį sportininkams skirto gėrimo, o 30 proc. – ne rečiau, kaip kartą per parą vartoja energinius gėrimus.

Tyrėjai paėmė 9 energetinių ir 13 sportinių gėrimų pavyzdžius ir ištyrė juos laboratorijoje. Rūgštingumo lygis juose svyravo ne tik priklausomai nuo prekės ženklo, bet ir nuo to paties gamintojo skonio kokybės. Taip pat buvo atliktas bandymas, kaip kiekvienas toks gėrimas, priklausomai nuo rūgštingumo lygio, veikia dantų emalę. Tyrėjai paėmė žmogaus dantų emalės pavyzdžių, kurie buvo dvi valandas patalpinti į dirbtinas seiles. O po to bandomoji medžiaga buvo 15 minučių panardinta į energetinių ir sportinių gėrimų pavyzdžius.

Šis procesas buvo pakartotas kas parą keturis kartus. Bandymas truko penkias dienas. Po to buvo atlikta dantų emalės analizė. Ir paaiškėjo, kad jau praėjus penkioms dienoms emalė deformavosi negrįžtamai. Taip pat testai parodė, kad energetiniai gėrimai du kartus dažniau suardo dantų emalę nei sportiniai gėrimai. Todėl dr. P.Jones rekomenduoja jauniems žmonėms kuo mažiau vartoti analogiškų gėrimų.

Lietuvos sveikata