Europos Sąjunga (ES) gali būti kalta dėl to, kad Europoje vis labiau plinta nutukimo epidemija, sako mokslininkai. 

Vienas tyrimas parodė, kad dėl mažesnių importo mokesčių 27 valstybėse narėse tiekiama daugiau gatavų mėsos ir pieno produktų negu ES nepriklausančiose valstybėse, rašo dailymail.co.uk.

ES valstybėse taip pat pigiau kainuoja daug kalorijų turintys produktai, kurie didina riziką nutukti.

Neseniai atliktas “Eurostat” tyrimas nustatė, kad šiuo metu daugiau kaip pusė ES gyventojų turi antsvorio arba yra nutukę.

Naujo tyrimo metu mokslininkai nagrinėjo maitinimosi įpročius Portugalijoje prieš įstojant į ES ir jau įstojus.

Iki 1986 metų, kai Portugalija dar nebuvo prisijungusi prie ES, portugalai valgė vietos produkciją. Jų racione buvo daug žuvies ir alyvuogių aliejaus.

Tačiau šaliai įstojus į ES, daug gyventojų atsisakė tradicinio maisto ir perėjo prie pigiau kainuojančios mėsos, sūrio ir miltinių gaminių, kurie užplūdo Portugaliją iš kitų Europos valstybių.

Komentuodamas tyrimo rezultatus Pedro Marquesas-Vidalis iš Lozanos universiteto Šveicarijoje sakė: “Įstojus į ES, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Portugalijoje sumažėjo mėsos ir pieno produktų kainos”.

“Dėl mažesnių kainų išaugo šių produktų vartojimas, todėl ES gyventojai priaugo svorio”.

Šią studiją patvirtino ir kiti mokslo centrai, tarp jų Šveicarijos Profilaktinės medicinos centras. 

Davidas Fahas iš Ciuricho universiteto teigė, kad tokie rezultatai išryškina potencialią narystės Europos Sąjungoje grėsmę. Šveicarija nėra ES narė ir šiuo metu nutukusių žmonių rodiklis joje yra vienas žemiausių – maždaug 8 proc.

“Šveicarai valgo daug daržovių, žuvies, alyvuogių aliejaus ir mažiau raudonos mėsos”, – sakė jis.

“Jeigu mes prisijungtume prie ES, raudonos mėsos vartojimas iš karto padidėtų”, – pažymėjo D

. Fahas.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje kviečių kaina dėl nebrangaus kuro ir mokesčių mokėtojų subsidijų žemės ūkiui ES buvo nusmukusi iki rekordiškai žemo lygio.

Paplitus šiems pigiems maisto produktams, pirmą kartą nutukusių žmonių skaičius šoktelėjo iki 1 mlrd.

“Žinome, kad nutukimas ES yra problema. Mes įvardijome jį grėsme visuomenės sveikatai”, – teigė ES Aplinkos ir sveikatos komisijos atstovas spaudai Jo Leinenas.

Nutukimas pripažįstamas pasauline epidemija ir labiausiai paplitusiu medžiagų apykaitos sutrikimu pasaulyje.

Asmuo laikomas nutukusiu, jeigu pagal savo ūgį ir lytį turi per daug svorio ir jo kūno masės indeksas yra 30 ar daugiau.

“The Foresight” ataskaitoje prognozuojama, kad iki 2025 metų beveik pusė vyrų ir daugiau kaip trečdalis moterų bus nutukę. Dėl to jiems padidės rizika susirgti virtine lėtinių ligų, įskaitant II tipodiabetą, kardiovaskulines ligas, hipertenziją, insultą ir tam tikras vėžio formas.

Lietuvos sveikata/Delfi