Rudenį labai dažnai paūmėja lėtinis gastritas/4354″>gastritas. Gastritai būna įvairūs.
Kad žinotumėte, koks kamuoja jus, reikia nustatyti skrandžio rūgščių pusiausvyrą. Tam, kad ji būtų nustatyta tiksliai, reikia atlikti pH matavimo tyrimą.

Jeigu rūgščių skandyje nepakankamai
1. Burnoje jaučiate nemalonų skonį?
2. Pykina rytais?
3. Dažnai raugėjate?
4. Gurgia pilvas?
5. Jums dažnai užkietėja arba yra laisvi viduriai?
Jeigu į daugumą klausimų atsakėte taip, jūsų skandyje rūgščių per mažai.

Jeigu skrandžio rūgštingumas padidėjęs:
1. Periodiškai kamuoja skrandžio skausmai?
2. Pavalgius jaučiamas skrandžio sunkumas?
3. Kamuoja rėmuo?
4. Atsiraugėjus lieka rūgšties skonis?
5. Dažnai užkietėja viduriai?
Jeigu į daugumą klausimų atsakėte taip, skrandžio rūgštingumas padidėjęs.

gastritas/4354″>Gastritas, kai skrandžio rūgštingumas sumažėjęs
Naudinga
Neriebi mėsa, žuvis. Geriausiai virta, gali būti šiek tiek apkepta, tačiau be džiūvėsių ar miltų. Sriubos. Natūralus pienas tik patiekaluose, rūgštūs pieno produktai, varškė, skystai virti kiaušiniai, omletas. Ilgai virtų kruopų košės, virti makaronų patiekalai.

Provokuoja priepuolį
– Aštrūs, sūrūs, kepti patiekalai,
– Mėsos ir žuvies konservai,
– Šviežia duona,
– Alkoholis, cigaretės.

Gastritas, kai skrandžio rūgštingumas padidėjęs
Naudinga
Natūralus pienas, arbata su pienu. Virtos, troškintos daržovės. Grietinėlė, nerūgšti varškė. Košės, išskyrus kvietinę, makaronai. Neriebi mėsa ir žuvis. Nerūgštūs obuoliai, kriaušės ir bananai.

Provokuoja priepuolį
– Riebūs buljonai, ypač grybų,
– Raugintos ir marinuotos daržovės,
– Aštrūs, rūkyti gaminiai.

Lietuvos sveikata