GI (Glikemijos indekso) dieta

Su maistu į organizmą patenkantys angliavandeniai kraujyje greitai padidina cukraus koncentraciją ir žmogus jaučiasi sotus. Kad galėtume kontroliuoti alkio jausmą, kraujyje turi būti tam tikras cukraus kiekis. Jei šis kiekis yra per žemas, žmogus jaučiasi alkanas, jei per didelis – kaupiasi riebalai ir didėja svoris.

GI (Glikemijos indekso) dieta rekomenduoja valgyti tik žemo GI produktus, kuriuos organizmas pasisavina lėčiau, bet tolygiai. Taip užtikrinamas pastovus cukraus lygis kraujyje ir mažinamas alkio jausmas.

Dietologai visiems maisto produktams priskyrė indeksą, kuriuo vadovaujantis siūloma sudaryti savo mitybos racioną. Vartokite kuo daugiau produktų su žemu GI (mažesniu nei 60). Venkite tų produktų kurių Gi yra aukštas (didesnis nei 60).

Štai keleto produktų GI:

Cukrus 100
Ryžiai 87
Virtos bulvės 80
Balta duona 76
Vynuogės 66
Razinos 64
Morkos 47
Apelsinai 44
Pomidorai 38
Greipfrutai 25
Liesas becukris jogurtas 15

Verta paminėti, kad GI kinta priklausomai nuo žmogaus virškinimo ypatumų. GI yra tik orientaciniai dydžiai.

Žemą GI turinčiuose produktuose yra daug maistinių skaidulų. Taigi rinkitės daugiau daržovių, vaisių, valgykite tik juodą duoną, neriebiai paruoštus kitus grūdinius produktus ir pajusite teigiamus pasikeitimus.

 

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė