Grėsmė moterims – LOPL

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) – tai nuolat progresuojanti kvėpavimo takų ir plaučių būklė, kai pažeisti audiniai itin jautriai reaguoja į aplinkoje esančias žalingas daleles ir dūmus, garus, chemikalus. Kvėpavimo takų ir plaučių audiniuose vyksta uždegiminiai procesai, kurie prisideda prie negrįžtamų pažeidimų ir nuolatinės kvėpavimo takų obstrukcijos. Ši liga atsiranda dėl ilgalaikio žalingų dalelių poveikio, o vėliau šios žalingos dalelės provokuoja jos paūmėjimus. Atspėti nesunku – vienas pagrindinių ligos sukėlėjų ir jos progresavimo skatintojų yra ilgalaikis rūkymas.

LOPL – tai daugiau nei paprastas kosulys

LOPL būdingas apsunkintas kvėpavimas ir deguonies trūkumas visame organizme. Šia liga sergantį asmenį kamuoja kosulys, dusulys, skrepliavimas, veržimas ir spaudimas krūtinėje, sumažėjusi fizinio krūvio tolerancija, nuovargis. Itin sunkia LOPL forma sergantiems pacientams pasireiškia širdies nepakankamumas, raumenų atrofija, osteoporozė, depresija. Kiekvienam reikėtų suprasti, kad ši liga nėra tik paprastas kosulys. Tai klastingas ir daugialypis sveikatos sutrikimas, kuris:

  • paliečia vis daugiau asmenų,
  • sunkina jau esančių ligų eigą,
  • blogina kasdienybės kokybę,
  • trumpina sergančiojo gyvenimo trukmę,
  • didina ankstyvos mirties riziką ir t.t.

LOPL ateityje taps tik dažnesnė

LOPL tampa vis didesne grėsme visame pasaulyje. Statistika rodo, kad auga ir sergamumas, ir mirtingumas nuo šios ligos sukeltų komplikacijų. Pasaulio sveikatos organizacija pateikia gąsdinančius duomenis, kad tai jau trečia dažniausia mirties priežastis. Dažniau šia liga serga vyresni vyrai, ypač tie, kurie ilgai rūko arba dirba bei gyvena užterštoje aplinkoje, tačiau nerimą kelia ir augantis moterų sergamumas. Stebima, kad sparčiai didėja rūkančių moterų skaičius, tad manoma, kad po kelių dešimčių metų šios ligos atvejų stipriai padaugės ir tarp moteriškosios lyties atstovių. Beje, nerimą kelia ir naujos rūkymo mados – elektrines cigaretes ar kitus prietaisus naudoja vis daugiau paauglių ar netgi vaikų, tad realią šių įrenginių grėsmę pasaulis išvys tik vėliau.

Šiek tiek apie LOPL diagnostiką

LOPL svarbu diagnozuoti kaip tik įmanoma anksčiau. Tuomet ir gydymas sėkmingesnis, ir gyvenimo kokybė geresnė. Šį daugialypį sveikatos sutrikimą diagnozuoja plaučių ligų gydytojas (kitaip pulmonologas), kuris išsamiai apklausia pacientą, išklauso jo skundus, surenka ligos anamnezę ir atlieka reikalingus tyrimus. Vienas svarbiausių – spirometrija, kurios metu matuojamas plaučių tūris ir įvertinama, koks yra oro srovės greitis iškvėpimo momentu. Kadangi LOPL sergantiems pacientams būdingas lėtesnis iškvėpimo greitis (juos kamuoja dusulys, kurio metu sunku iškvėpti), spirometrija labai padeda LOPL diagnostikoje. Kadangi LOPL sergantiems pacientams labai sunku iš plaučių pašalinti visą orą, tam tikras jo kiekis vis užsilieka ir ilgainiui deformuojasi sergančiųjų krūtinės ląsta – pulmonologui nesunku pastebėti būdingą statinės formą.

Teisingai parinktas ir paciento priimtas LOPL gydymas padeda jaustis geriau ir gyventi ilgiau

Kaip ir minėta prieš tai, LOPL gresia gana pavojingomis komplikacijomis, tarp jų – širdies nepakankamumas, raumenų atrofija, kūno masės mažėjimas, kaulų retėjimas, sunki depresijos forma, mirtis. Dėl tokių gyvenimo kokybę menkinančių sveikatos sutrikimų ir didelės mirties rizikos ligą būtina tinkamai gydyti. Nors nei vieni vaistai kol kas negali visiškai išgydyti LOPL ir panaikinti jos jau padarytos žalos (juk tai lėtinė nuolat progresuojanti liga, sukeliama negrįžtamą žalą), vis dėlto ligą galima sėkmingai kontroliuoti. Tinkamai parinktas gydymas, nuoširdus bendradarbiavimas su gydytoju pulmonologu ir reguliarus bei taisyklingas naujoviškų vaistų vartojimas padeda pristabdyti ligos vystymąsi, pagerinti kasdienybę, sumažinti paūmėjimų bei mirties rizikas. Dėl šių priežasčių verta neignoruoti patiriamų simptomų ir kreiptis į specialistą.  

 Šaltinis Pasveik.lt