Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 1988 m. gruodžio 1-ąją dieną paskelbė Pasaulio kovos su AIDS diena. Lietuvoje minima nuo 1991-ųjų metų. Šią dieną siekiama padidinti visuomenės informuotumą apie ŽIV/AIDS, stiprinama kova su išankstiniu nusistatymu ir siekiama pagerinti švietimo ir prevencijos plitimą.

Tarptautinis AIDS dienos simbolis – Raudonas kaspinas. Tai solidarumo ir paramos simbolis. Pasaulyje, kai kurie žmonės Raudoną kaspiną ar juostą dėvi visus metus parodantys paramą žmonėms, gyvenantiems su/ar nukentėjusiems nuo ŽIV/AIDS. ŽIV/AIDS – tai liga, kurios dar neįmanoma pagydyti. Tačiau, ŽIV nėra pats baisiausias XXI amžiaus maras, kaip mėgstama tvirtinti. Laiku suteikus kompleksinę pagalbą su šia liga, kaip ir su daugeliu kitų, galima ilgai ir visaverčiai gyventi. Tačiau, dar per mažai skiriama dėmesio švietimui ir prevencinėms priemonėms, kurios supažindintų geriau su šios ligos kovojimo būdais ir išsklaidytų daug sukurtų mitų.

2007 metais apytikriai, gyvenančių su ŽIV visame pasaulyje buvo 33,2 milijono, ir 2,7 milijono žmonių, naujai užsikrėtusių. Daug ES valstybių narių skelbia apie tai, kad vis didėja naujai diagnozuotų ŽIV atvejų, o pagal paskutinius statistinius duomenis, ES gyvena apie 600 000 žmonių, infekuotų ŽIV arba sergančių AIDS. Situacija skirtingose valstybėse skiriasi. Baltijos šalyse naujų ŽIV atvejų skaičius pat pat didėja, ypač tarp jaunimo. Beveik 80 proc. ŽIV infekuotų žmonių dar nėra 25-erių metų. Be abejo, tarp įvairių regionų yra skirtumų. Tačiau, net tuose regionuose ir šalyse, kuriose ŽIV infekcija ir AIDS nėra labai paplitę iki šiol, paplitusi narkomanija ir nesaugūs lytiniai santykiai tampa prasidedančios epidemijos pranašais. Rytų Europoje ir centrinėje Azijoje apie 2 mln. žmonių yra apsikrėtę ŽIV arba serga AIDS. Rusijoje ir Ukrainoje vienas iš šimto suaugusiųjų yra infekuotas – šis skaičius padidėjo penkis kartus per pastarąjį dešimtmetį. Visuose infekcijos etapuose virusas plinta tarp gyventojų, vis sunkiau jį stebėti ir užkirsti jam kelią.

Pagal Lietuvos AIDS centro duomenis 2008 metų lapkričio 1 d. Lietuvoje iš viso diagnozuota 1376 ŽIV užsikrėtusių asmenų. Iš jų vyrų  – 1165, moterų – 211. Viso AIDS atvejų – 180. Statistiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje ŽIV labiausiai plinta ne lytiniu keliu, o per intraveninius narkotikus (vartojantys švirkščiamus narkotikus 1014 atvejai). Žiūrint į skaičius, atrodytų, kad ŽIV nėra paplitęs Lietuvoje ir problema neturėtų būti itin aktuali. Tačiau, reikia neužmiršti, kad nekontroliuojama situaciją gali padaryti dvigubai didesnę žalą.

AIDS profilaktikoje pagrindinis dėmesys yra skiriamas dorovei, šeimos stiprinimui, lytiniam švietimui, narkomanijos profilaktikai, informacijos prieinamumui.

Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centras kviečia visus prisijungti prie Pasaulinės kovos su AIDS dienos. Nelikti abejingiems, tiems kurie dideles pastangas deda kovai su šia liga. Priimkite arba kitiems dovanokite Raudoną kaspiną su šūkiu “Įveiksim kartu…”. Tokiu būdu parodydami mumyse gyvenančią viltį, kad kada nors AIDS epidemijos grėsmė išnyks.
 

SAM info