Tie, kurie jau patyrė, kas yra aukštas kraujospūdis, netingi jį pasimatuoti savo aparatu ir paplūdimyje. Rodo 90 mm/ 140 mm. Oho! Poilsiautojui, kuriam per 40, laikas į vėsų šešėlį, jei toks gretimai yra, arba namo.

Patyrę ligoniai kruopščiai užsirašo kraujospūdžio aparato parodymus, kurie labai reikalingi gydančiam gydytojui. Tačiau tokių pacientų pas mus – mažuma.
Normalus kraujo spaudimas yra 80 mm/120 mm. Kai šokteli dviem dešimtimis aukščiau – tai jau liga. Hipertenzija gali būti paveldėta, susiformuoti, kai valgome daug riebaus, cholesterolio turinčio maisto, kai daugiausia laiko praleidžiame prie kompiuterio ir tingiai ant sofos prie televizoriaus, rūkome ir patiriame daug stresų. Kartais tai gali būti širdies ydos, kepenų ir kasos ligų, besaikio alkoholio vartojimo, traumų pasekmė. Ir, žinoma, kaitri ir saulėta vasara. Visa tai gali nustatyti gydytojas, kuriam labai padėtų jūsų sudarytas kraujospūdžio kitimo grafikas.

Negydomos ligos pasekmės gali būti labai liūdnos. Iš pradžių nejuntama liga gali greitai tapti hipertenzija ir sukelia riziką 68-iems iš 100 kristi nuo miokardo infarkto. Pradinę padidėjusio kraujospūdžio stadiją reikia atidžiai sekti ir nuolat matuoti jo pokyčius.

Daugelis nepatyrusių žmonių ilgą laiką nesupranta, kas jiems darosi: sutrinka miegas, ūžia ausyse, temsta akyse, skauda galvą, ima tankiau plakti širdis, padidėja irzlumas.

Niekuomet nepamaišys pasimatuoti kraujospūdį, ir jei jis per aukštas – laikas pas gydytoją. Jei stadija nerimta – imkitės nemedicininių priemonių: keiskite maisto racioną ir gyvenimo būdą. Po kelių mėnesių pasimatavę kraujo spaudimą greičiausiai pamatysite gerų pokyčių. Visada įvertinkite savo amžių ir bendrą sveikatos būklę.
Jei jūsų negalavimai rimtesni, gydytojas išrašys vaistų, kuriuos turite vartoti griežtai pagal instrukcijas. Jei padauginsite tablečių ir staiga numušite spaudimą – gresia išėminė širdies liga. Pajutę pagerėjimą – nenutraukite vaistų vartojimo ir nuolat sekite kraujo spaudimą. Deja, ši liga atėjo visiems laikams ir gali “išlysti” netikėčiausią akimirką. Nesugalvokite savarankiškai mažinti vaistų dozių, nes kai kuriais atvejais tai gresia katastrofa – infarktu.

Pajutę pirmuosius šios klastingos ligos požymius atidžiai stebėkite savo organizmą: kas jam tinka, nuo ko pasijuntate blogai ir nuolat matuokite kraujo spaudimą.

Lietuvos sveikata