Japonų gydytojų atlikti tyrimai parodė, kad 40-59 metų žmones insultas dažniausiai ištinka pirmąją savaitės dieną. Insultas ypač negailestingai kerta karjeros aukštumas pasiekusiems žmonėms. Todėl vertėtų darbus pradėti pamažu, neskubant. Tebūnie pirmadienis – tik įsibėgėjimas į savaitės darbų maratoną. 
 

Atsako specialistė: 

 Kauno „Naujosios klinikos“ gydytoja Birutė Dargienė:

Insultas – tai galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, kurio metu apmiršta dalis smegenų. Tai ypač pavojinga, nes laiku nesuteikus pagalbos, žmogus gali mirti. Net jei ir pavyktų išgelbėti gyvybę, žmogus po insulto dažnai lieka neįgalus. Jeigu smegenys pažeidžiamos nestipriai, po keleto dienų arba savaičių šią žalą organizmas sugeba kompensuoti. Bet kai liga pažeidžia didelę smegenų dalį, sutrinka žmogaus judesiai (paralyžius, koordinacijos, eisenos sutrikimai) ir kalba. Tačiau visų rūšių insultai linkę kartotis, pažeisdami vis naujas smegenų sritis. Todėl jeigu jums arba jūsų artimiesiems buvo diagnozuotas „tik menkas“ mikroinsultas, nemanykite, kad jį galima ignoruoti.

Rizikuojate patirti insultą, jei:

* jį patyrė vienas ar keli jūsų šeimos nariai;

* esate vyresnio amžiaus;

* jūsų kraujospūdis aukštas;

* jūsų kraujyje didesnis nei normalus „blogojo“ cholesterolio kiekis, galintis sukelti aterosklerozę;

* rūkymas, fizinio aktyvumo stoka, gausus riebių, sūrių patiekalų ar alkoholio vartojimas taip pat didina insulto tikimybę;

* diabetas, nutukimas/4355″>nutukimas, anksčiau patirtas insultas ar „mini“ insultas taip pat lemia didesnę insulto tikimybę;

* širdies ir kraujagyslių ligos (širdies nepakankamumas, infarktas, vožtuvų infekcija, dirbtiniai vožtuvai ir kt.) taip pat daro įtaką smegenų kraujotakai.

Jei aplinkiniai žinotų, kaip atpažinti insulto simptomus, daug žmonių būtų galima išgelbėti nuo mirties ir jie šiandien būtų su mumis. Nustatyti šią ligą galime pasinaudodami šiuo receptu: paprašykite nukentėjusį nusišypsoti, vėliau – rišliai pasakyti paprastą sakinį bei pakelti abi rankas. Apie ištiktą insultą taip pat praneša kreivas arba neteisingos formos liežuvis. Jei žmogus negali to atlikti – skubiai kvieskite greitąją pagalbą. Nes kuo anksčiau pradedamas gydyti insultas, tuo mažiau pažeidžiamos smegenys. 

Svarbu:

 Insulto požymiai:

– staigus veido, rankos, kojos nejautrumas ar nusilpimas, ypač vienos pusės;

– staigus kalbos, jos supratimo ar orientacijos sutrikimas;

– staigus regėjimo sutrikimas viena ar abiem akimis;

– staigus eisenos, pusiausvyros, koordinacijos sutrikimas, galvos svaigimas;

– staigus ir stiprus galvos skausmas dėl neaiškios priežasties. 

 

Parengė Ligita Šoliūnienė

Lietuvos sveikata 

Kaip atpažinti žmogų, kuriam gresia insultas?