+3
-1
+2

Neretai moteris, ypač vyresniajame amžiuje, vargina makšties sausumas, pasireiškiantis odos sudirginimu, paraudimu. Kokios yra pagrindinės šio sutrikimo priežastys ir kaip problemą išspręsti klausiame Kėdainių ligoninės akušerijos skyriaus vedėjo gydytojo ginekologo Dariaus KAMINSKO.

Tad kokios yra pagrindinės šio diskomforto priežastys?

Makšties sausumas gali varginti įvairaus amžiaus moteris. Reprodukciniame amžiuje tai gali pasireikšti maitinimo krūtimi laikotarpiu. Makšties sausumas gali varginti ir ilgai naudojant hormoninę kontracepciją, preparatus, skirtus endometriozei gydyti.

Tačiau labiausiai ši sutrikimas pasireiškia premenopauzės ir menopauzės laikotarpiu. Jų metu sumažėja estrogenų kiekis, o būtent dėl jų trūkumo makštis ir tampa sausa, gleivinė suplonėja, tampa mažiau elastinga.

Reikėtų žinoti, kad sausa makštis – gera terpė daugintis įvairiems mikrobams bei grybeliams. O, atsiradus jų sukeltiems uždegimams, nemalonūs sausos makšties pojūčiai sustiprėja dar labiau.

Beje, visoms įvairaus amžiaus moterims makšties sausumas gali atsirasti ir dėl neteisingos higienos.

Pradėkime nuo higienos. Kokia turėtų būti kasdieninė moters intymių zonų higiena, ypač jei vargina makšties sausumas?

Dažniausia klaida, kurią daro moterys, yra ta, kad intymias zonas plauna muilais, ypač antibakteriniais. Juos galima naudoti tik retais atvejais, nes jie sausina gleivinę, suardo natūralią rūgštinę terpę, saugančią nuo bakterijų ir padedančią išlaikyti makšties mikroorganizmų pusiausvyrą.
Taip pat moterims reikėtų atsisakyti kvapniųjų kasdieninių įklotų, nes kvapiosios medžiagos gali sudirginti makšties gleivinę.

Ne mažiau svarbu kasdien dėvėti apatines kelnaites, pagamintas iš natūralių, orui laidžių medžiagų, pavyzdžiui, medvilnės, šilko ir pan. (gaminyje elastano gali būti iki 5 proc.).

Antroji klaida, kurią dažnai daro dailiosios lyties atstovės, – jos per dažnai plauna makštį vandeniu. To daryti nereikia, nes taip išplaunama ir natūralioji mikroflora. Deja, dar ne visos supranta, kaip reikėtų vartoti intymiosios higienos prausiklius. Jie skirti ne kasdienei priežiūrai, o higienai būtent mėnesinių metu ar iškart po jų, siekiant gaivinamojo poveikio bei normalios bakterijų floros atsinaujinimo. Dažnai atliekami intymūs plovimai gali nualinti natūralią makšties florą, o tai gali didinti bakterinių infekcijų pavojų.

Prasidėjus menopauzei, keičiasi makšties pH pusiausvyra, dažnėja odos suerzinimai, silpnėja atsparumas uždegimams bei infekcijoms. Todėl reikia rinktis tokią priežiūros priemonę, kurios pH atitinka intymiosios zonos rūgštingumą klimakteriniu periodu bei kurios reguliarus naudojimas mažina odos išsausėjimo, infekcijų ir niežulio riziką. Tokiu poveikiu pasižymi prausikliai, turintys pieno rūgšties, čiobrelių ekstrakto ir bisabololio – ramunėlių eteriniuose aliejuose randamos veikliosios medžiagos, raminančios odą ir turinčios uždegimą slopinantį poveikį.
Kasdienei higienai rekomenduočiau išorinius makšties apsiplovimus šilto vandens srove.

Kai lytiniai santykiai 40-50 metų amžiuje dėl makšties sausumo tampa skausmingi, norint to išvengti, rekomenduojami lubrikantai. Kaip juos pasirinkti?

Lytinei sueičiai gerinti gali būti naudojami lubrikantai ir drėkintuvai.

Lubrikantai gali būti aliejaus, gelio, putų ar kremų pavidalu. Tačiau reikėtų žinoti, kai kuriuos ypatumus. Lubrikantai, sukurti vandens pagrindu, pasižymi tuo, kad, sumažėjus jų poveikiui, vėl suvilgius juos vandeniu drėkinamasis poveikis sugrąžinamas. Tuo tarpu aliejinių lubrikantų vandeniu skiesti negalima. Kai kurių lubrikantų sudėtyje gali būti ir spermicidinių medžiagų. Beje, kai kurių lubrikantų kartu su prezervatyvais (ypač lateksiniais) naudoti negalima, nes jų cheminės medžiagos gali pažeisti prezervatyvą.

Kitos priemonės, padedančios įveikti makšties sausumą, tai drėkikliai. Jie makštį drėkina ilgesnį laiką. Jų sudėtyje gali būti glicerino ir detergentų, turinčių drėgmę sulaikančių bei sutepančių savybių. Be to, drėkiklių sudėtyje būna ir ,,gerųjų” bakterijų (laktobacilų ir kt.), kurios užtikrina efektyvų apsauginį poveikį nuo išorinių medžiagų, galinčių sukelti uždegimines reakcijas.
Menopauzės amžiaus moteriai gali prireikti pakeičiamosios hormonų terapijos bendrojo ir (ar) vietinio gydymo hormoniniais preparatais. Gydymas estrogenais atkuria makšties ir šlaplės gleivinę. Gleivinė sudrėksta, tampa sveika ir atsparia infekcijoms. Išnyksta makšties sausumas, perštėjimas.

Beje, estrogenai pašalina ir daugelį šlapimo takų sutrikimų bei saugo nuo infekcinių makšties ir šlapimo takų ligų.

Ką turėtų daryti moterims, varginamoms makšties sausumo, profilaktiškai?

Moters makštis – tai sudėtinga ekosistema, su savo mikroorganizmais, todėl bet koks nereikalingas įsikišimas sutrikdo jų pusiausvyrą. Dėl to prasideda specifiniai arba nespecifiniai (pavyzdžiui, bakterinė vaginozė) uždegimai.

Kaip jau minėjau, reikėtų :

* vengti kvapniųjų kasdieninių įklotų,
* atsisakyti sintetinio apatinio trikotažo,
* nenaudoti paprasto muilo,
* intymios higienos prausimosi priemones naudoti tik
* išorinių genitalijų apsiplovimams ir tai tik mėnesinių metu.

Moterims, kurių makštis sausa, rekomenduojama vartoti vitaminų kompleksų, turinčių A,E,B grupės vitaminų, preparatų su ženšeniu. Tikslinga periodiškai panaudoti ploviklius, gelius ar makšties kapsules su makšties mikroflorą atnaujinančiomis bakterijomis.

Apskritai priemonės reikėtų aptarti su ginekologu konkrečiai. Nes kas tinka vienai, gali visiškai netikti kitai, todėl pateikti vienodas rekomendacijas yra gana sudėtinga ir netikslu.

Kalbėjosi Nika VAGNERIENĖ

 

"Sveikas žmogus" 2009 m. Nr. 1