Visi, net ir vaikai, žino, kad susirgusius dantukus būtina gydyti. Laimingųjų, kuriems nereikia odontologo paslaugų, – tik vienetai. Daugumos žemės gyventojų dantys linkę skaudėti, lūžti ir iškristi. Visai nedaug yra tokių, kurie gali pasigirti niekada nebuvę pas dantų gydytoją.

Dantys taisomi nuo senų laikų, tik, žinoma, metodai dabar patobulėjo. Viduramžiais skaudamus dantis užpildavo kiaulės skrandžio sultimis, lydytu vašku, net iki sieros rūgšties buvo prisigalvota. O su specialia įkaitinta lenkta metaline adata traukdavo dantis. Jau XV a. Italijoje dantis pradėta plombuoti auksu, o turčiams iš medžio ar dramblio kaulo, iš kiaulių, šunų ar žmonių dantų jau gamindavo ir protezus.
Taigi, dantys būdavo taisomi visais laikais. Apie dantų ir dantenų ligas kalbamės su burnos higieniste Kristina SPŪDYTE.

Dažniausiai pasitaikančios dantų ir dantenų ligos

Išskirčiau kelias ligas, kurios dažniausiai pasitaiko praktikoje – tai dantų ėduonis (kariesas), gingivitas ir stomatitas.

Dantų ėduonis praktiškai karaliauja turbūt 98 proc. žmonių burnos ertmėse. Negydant danties ir ertmei gilėjant, atsiranda danties nervo pažeidimo požymių (nuolatinis, per visą žandikaulį plintantis skausmas, dažniausiai sustiprėjantis vakare, naktį). Negydant šios būklės danties nervas po kiek laiko žūva, atsiranda uždegimo židinių šaknų viršūnėse, dantis skausmingai reaguoja į sukandimą, dažnai išsilygina pereinamoji raukšlė (ištinsta skruostas).
Gingivitą sukelia bakterijos, patekusios į periodonto kišenę, esančią tarp danties ir dantenų. Ten pakliuvusios bakterijos turi puikias sąlygas daugintis ir yra sunkiai išvalomos. Pirmieji gingivito požymiai yra paraudusios, kraujuojančios ir jautrios dantenos. Negydant gingivito, uždegimas plinta toliau į periodontą, simptomai stiprėja, padidėja dantenų kišenės, ko pasekoje gali pradėti klibėti dantys, gali prireikti net chirurginės operacijos.
Stomatitas – burnos minkštųjų audinių uždegimas. Šios ligos priežasčių labai daug: nuo virusų, bakterijų ar grybelių iki mechaninių, terminių ar cheminių gleivinės pažeidimų, alerginių reakcijų ar kitų ligų komplikacijų. Ši liga pasireiškia įvairiais gleivinės pažeidimais: skruostų, liežuvio, dantenų ir ryklės paraudimu, paburkimu, erozijomis (gleivinės sluoksnio pažeidimais) ir nedidelėmis opelėmis (aftomis), kraujavimu, jautrumu, pūslelėmis, pūlinukais, balkšvomis opomis.

Jei dantenos ryškiai raudonos, dantenų speneliai išburkę, kraujuoja, atsiradęs nors ir nedidelis dantų paslankumas, – tai dantenų uždegimo požymiai. Todėl, jei nesate linkęs numoti ranka į savo burnos sveikatą, juos pastebėjus, reikėtų būtinai užsirašyti pas odontologą.

Sergančius dantis būtina gydyti

Pasitaiko, kad žmonės kenčia dantų skausmą, malšindami jį įvairiomis tabletėmis, tačiau tai nėra išeitis, nes būtina gydyti ligą sukėlusią priežastį. Taip pat nedaug kas skuba taisyti savo dantukų, kuriuos apėmęs kariesas. Žinoma, tai nėra gerai, tačiau kol apsilankysite pas gydytoją – galite pasinaudoti Tantum Verde priemonėmis kaip viena iš gydymosi galimybių. Tantum Verde gali būti naudojamas kaip vaistas, o ne tik kaip priemonės burnos ertmės ligų higienai/profilaktikai. Tai gali būti dantų pasta, purškiklis burnos ertmei. Preparato sudėtyje yra veiklioji medžiaga benzidamino hidrochloridas, kuris priskiriamas nesteroidiniams vaistams nuo uždegimo, todėl labai efektyviai slopina uždegimą ir malšina skausmą (dantų ir dantenų).

Profilaktika taip pat nėra paskutinėje vietoje, tačiau ji tinkama tik tada, kai dantukai dar būna sveiki.
 

Irena PUTRŪNIENĖ

Jei dantų profilaktika nebuvo jūsų draugė