+3
-1
+2
Jei kamuoja padidėjęs skrandžio rūgštingumas

Krūtinėje juntamas deginimo jausmas, atpylimas rūgštimi, rėmuo, dažni pilvo skausmai, išsipūtęs pilvas, pykinimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas… Jums šie simptomai nesvetimi? Gal kenčiate nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo? Virškinamojo trakto ligomis dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo skundžiasi suaugę, jauni žmonės, netgi paaugliai. Dauguma iš jų- vyrai. Pasitaiko ir nėščių moterų.

Padidėjusio skrandžio rūgštingumo pasekmės

Skrandis  gamina skrandžio sultis, kuriose yra druskos rūgšties (HCH). Paprastai sulčių rūgštingumas pH būna apie 1,0- 1,5. Jos padeda virškinti baltymus, be to, veikia baktericidiškai. Esant normaliam skrandžio rūgštingumui, druskos rūgštis patologiškai neveikia stemplės, skrandžio bei dvylikapirštės žarnos gleivinės.

Valgant sunkiai virškinamą, riebų, karštą, sugedusį maistą, nuolat persivalgant, piktnaudžiaujant alkoholiu, rūkant, geriant didelį kiekį vaistų, emocionaliai pavargstant, lengva sutrikdyti druskos rūgšties gamybos ir neutralizavimo procesus.  Jei druskos rūgšties ima gamintis per daug, suvalgytas maistas negali visiškai jos neutralizuoti, dalis nepanaudotos rūgšties lieka ir pradeda veikti gleivinę, sukeldama jos uždegimą. Dėl vietomis suardytos skrandžio ir dvylikapirštės gleivinės gali išsivystyti opaligė. Susirgti opalige rizika itin didelė, nes rūgšti terpė sudaro palankias sąlygas bakterijos Helicobacter pylori gyvybinei veiklai. Tuomet jaučiamas stiprus skausmas viršutinėje pilvo dalyje.

Jei skrandžio rūgštis atbuliniu būdu patenka į stemplę, kyla deginančio pobūdžio skausmas už krūtinkaulio. Dažniausiai praėjus 1- 3 valandoms po valgio atsiranda rūgštaus turinio atpylimo į stemplę pojūtis,  vargina nemalonūs jausmai  joje, graužia rėmenį. Tai signalizuoja gastroezofaginio refliukso  (GERL)  simptomus. Rekomenduojamas vaistinis preparatas, vartojamas rėmens sukeltam skausmui ir (arba) atsirūgimui rūgščiu turiniu gydyti - Raniberl. Tačiau jaučiant nemalonius virškinimo trakto veiklos simptomus būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Gydytojas rekomenduos vaistus bei dietinį gydymą. 

Kokį maistą rinktis, esant padidintam skrandžio rūgštingumui?

Kenčiantiems nuo gastroenterologinių ligų būtina žinoti, kokie maisto produktai kelia skrandžio rūgštingumą.  Tuomet  žmonės negali valgyti saldaus, kepto, riebaus, rūkyto, sūraus maisto. Netinka česnakas, svogūnai, obuoliai, pomidorai, citrusiniai. Reikia atsisakyti stiprios kavos, arbatos, negardinti maisto actu.

Patartina maitintis 6 kartus per dieną mažomis porcijomis. Dietinio raciono produktai  turi būti virti, troškinti ar garinti. Sveika valgyti saldaus pieno produktus, kiaušinius, trintas daržovių sriubas, makaronų patiekalus, neriebią mėsą, žuvį, ne pirmos dienos duoną, pilno grūdo košes, maistą skaninti augaliniu aliejumi.

Ką pataria liaudies išmintis?

Liaudiškos padidėjusio rūgštingumo gydymo priemonės yra: medus, alijošius, moliūgų sėklų, šaltalankių aliejus, linų sėmenys, vaistažolės.  Išbandykite:

-pusėje stiklinės šilto vandens ištirpinkite šaukštelį medaus. Gerkite pusę valandos prieš valgį.

-100 ml alijošiaus sulčių sumaišykite su 100 g medaus. Gerkite po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

- pusę šaukšto linų sėmenų užpilkite stikline verdančio vandens ir pavirkite 15 minučių. Kleisterį gerkite prieš valgį.

-20 lašų propolio tinktūros įlašinkite į pusę stiklinės pieno. Gerkite prieš valgį.

-2 šaukštus salotų lapų sulčių gerkite prieš valgį.

- 1 valgomąjį šaukštą šaltalankių ar moliūgų sėklų aliejaus išgerkite ryte prieš valgį.

-stiklinę morkų sulčių išgerkite prieš pietus.

-50 ml šviežių bulvių sulčių išgerkite prieš pietus.

-po 1 valgomąjį šaukštą gysločio, jonažolės, ramunėlių užpilkite verdančiu vandeniu. Atvėsusį nukoškite ir gerkite po 25 ml prieš valgį.

-3 valgomus šaukštus avižinių kruopų vakare užmerkite stiklinėje šilto vandens. Ryte kruopščiai išmaišykite, nukoštą vandenį išgerkite. Nevirtas išbrinkusias kruopas, pagardinę pienu, suvalgykite.

Nenumokite ranka į HCH sudirginto skrandžio siunčiamus negalavimus. Būtinai gydykitės gydytojų paskirtais medikamentais bei maitinkitės rekomenduojamu maistu. Juk skrandis- labai svarbus virškinimo organas, jo normalus funkcionavimas- geros sveikatos pagrindas.

Parengė: L.Varanavičienė

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė