+4
-0
+4
Ką daryti, kai taip norisi pagadinti orą?

Kiekvienam teko pajusti nemalonų pilvo pūtimo jausmą. Dažniausiu atveju tai atsitinka po gausaus puotavimo arba kemšant kas po ranka pakliuvo. Jei sveikata normali, tai pūtimo dingstimi yra dujų, susidariusių maisto virškinimo metu, veržimasis lauk.  Kai šis negalavimas dažnas, būtina rasti šio reiškinio priežastis ir gydytis.

Pilvo pūtimo priežastys

Meteorizmas  yra galimas dėl kelių priežasčių:

-nesuderinamų produktų vartojimo;

-gazuotų gėrimų gėrimo;

-sodos vartojimo, siekiant atsikratyti rėmens graužimo. Šiuo atveju, skrandžio sulčių sąveika su soda sukelia cheminę reakciją ir susidaro dujos.

Kitos priežastys:

-labai greitas maisto suvartojimas lemia  oro patekimą į skrandį, ne visada pašalinamą raugėjant;

-persivalgymas provokuoja dujų susidarymą;

-riebiųjų maisto produktų valgymas ilgina virškinimo procesą, maistas pradeda pūti ir išsiskiria dujos;

-vidurių užkietėjimas. Žmonėms, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo, žarnyno išsivalymas įvyksta retai, kas dvi dienas ar rečiau. Todėl kyla  sunkumo pojūtis, pilvo pūtimas. Šio nemalonaus reiškinio priežastimi gali būti nesveika mityba, alkoholis, pernelyg didelė nervinė įtampa, taip pat nėštumas.

-dietos pokyčiai. Tuomet organizmas palaipsniui pradeda įsisavinti naujus produktus,  kyla nemalonūs simptomai, įskaitant pilvo pūtimą.

Atkreipkite dėmesį! Jei pilvo pūtimo priežastis yra persivalgymas ar nesubalansuota mityba, nesikankinkite, išgerkite Espumisan. Espumisan  yra vaistas, priklausantis vadinamųjų virškinimo traktą veikiančių medžiagų grupei. Jo veiklioji medžiaga simetikonas keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinimo trakto gleivinėje, paviršiaus įtampą, dėl to jie tiesiog subliūkšta.

 Ligos,  sukeliančios dujų susidarymą pilve

1.Alergija maistui

Ji kyla dėl produktų, tokių kaip citrusiniai vaisiai, braškės, medus, kiaušiniai, kai kurios žuvų ir mėsos rūšys. Be išorinių odos pakitimų,  gali atsirasti virškinimo sutrikimas, kuris pasireiškia dujų kaupimusi. Tuomet kankina vidurių užkietėjimas, raugėjimas ir netgi vėmimas. Visa tai gali sukelti žarnyno disbiozę.

2.Užsikrėtimas kenksmingais mikroorganizmais

Parazitai (Giardia lamblia, trichomonos ir kiti) gali patekti į žmogaus kūną su maistu, vandeniu. Viena iš  liambliozės simptomų – meteorizmas.

3.Ūminė gastrito forma, kitos virškinamojo trakto ligos

Ši liga pasireiškia pilvo pūtimu, skystomis išmatomis,  pykinimu, apetito stoka. Gastrito paūmėjimo metu  po valgio pasireiškia perpildymo jausmas, problemos su tuštinimusi ir skrandžio skausmai.

Pilvo pūtimo simptomai gali kilti dėl įvairių virškinimo trakto ligų, pavyzdžiui, skrandžio dispepsijos, vadinamos „tingaus skrandžio“ sindromu, kai sutrinka skrandžio judrumas. Be pilvo pūtimo, kamuoja skrandžio tempimo pojūtis, burnoje atsiranda metalinis skonis ir kvapas.

Žarnyno dispepsiją iššaukia sutrikusios kasos funkcijos, tulžies sekrecijos stygius. Jei pučia pilvą praėjus dviem valandoms po valgio, tai dažnai kaltos žarnyno ligos.

Ši liga taipogi yra viena iš priežasčių, dėl kurių susidaro dujos. Paprastai pasireiškia dirbantiems sėdimą darbą, nėštumo metu, esant sunkiam fiziniam krūviui.

5.Glitimo netoleravimo pasireiškimas

Celiakijos ligos priežastis yra fermento, suskaidančio glitimą, nebuvimas. Tuomet žarnyne nėra suvirškinami produktai, kurių sudėtyje yra glitimo. Maistas  iki galo nesuskaidomas, o tai sukelia pilvo pūtimą. Vaikams pirmieji ligos požymiai atsiranda įvedus papildomus maisto produktus.

Šiuo atveju žarnyno ląstelės receptorių pagalba stengiasi „sunaikinti” glitimą, žarnos epitelis yra pažeidžiamas, virškinimo ir absorbcijos procesas  sutrikdomas.

6.Laktazės trūkumas

Jei organizmui trūksta laktazės, jis nepajėgia skaidyti pieno cukraus- laktozės. Laktozė nėra organizmo įsisavinama. Vienas iš ligos simptomų yra pilvo pūtimas, kolika.

Kūdikiams pilvo pūtimas yra dažnas reiškinys. Tokie procesai prasideda nuo pirmųjų gyvenimo dienų, nes pagrindinis jų maistas yra pienas.

7.Rotovirusinė infekcija

Rotavirusinis enteritas pasireiškianti vėmimu, karščiavimu, viduriavimu, bendra organizmo intoksikacija. Dar vadinama „žarnyno gripu”, pažeidžiančiu virškinamojo trakto veiklą ir pučiančiu pilvą.

Jei jūs nuolat po valgio kamuoja išsipūtęs pilvas, būtinai kreipkitės į gydytojus ir išsiaiškinkite  šio reiškinio priežastis. Nepraleiskite sunkios ligos pradžios!

Ką daryti, kad pilvo pūtimas nekamuotų

Būtina iš naujo apsvarstyti gyvenimo būdą – daugiau judėti.

Iš meniu reikia pašalinti pupeles, kopūstus, juodą duoną, slyvas, vynuoges ir jų sultis, gazuotus gėrimus, produktus, kurie sukelia šį procesą.

Produktai – meteorizmo provokatoriai

  • Dujų gaminimąsi pilve gali sukelti tam tikrų produktų sumaišymas. Pavyzdžiui, jei valgysite obuolį, kitas maistas gali būti valgomas po 30-40 minučių, nes pats obuolys sukelia fermentaciją.
  • Reikia valgyti 5-6 kartus per dieną nedideliais kiekiais. Kramtomoji guma skatina oro patekimą į kūną ir sukelia dujų atsiradimą ir pilvo pūtimą.
  • Pirmiausia reikia valgyti lengviau virškinamą maistą.
  • Nevalgyti didelėmis porcijomis riebaus maisto. Neskubėti valgant.
  • Norėdami pašalinti nemalonius pojūčius pilvo srityje, susijusius su valgymu, galite atlikti keletą paprastų pratimų. Tai gali būti pritūpimai, pasilenkimai pakeltomis rankomis, įvairūs judesiai rankomis ir kojomis.

Siekdami numalšinti psichologines pilvo pūtimo priežastis, kelkite savo pasitikikėjimą sau kartodami:

  1. Aplinkiniai mane myli ir gerbia;
  2. Žinau, kad darau viską teisingai;
  3. Aš lengvai pasiekiu savo tikslus;
  4. Džiaugiuosi savo sėkme, žinau, ko noriu.

Parengė: L.Varanavičienė