Ką daryti (ir ko nedaryti) kovojant su akne?

Maisto produktai gali veikti jūsų hormonų sistemą, uždegiminius procesus ir odos riebalinių ląstelių aktyvumą, vis dėlto, aknę sukelti gali ne tik maistas, o, pavyzdžiui, ir stresas. Vieno tyrimo rezultatuose skelbiama, kad stresas aktyvina riebalinių odos ląstelių veiklą.

Kovodami su akne turite įvertinti visus faktorius: mitybą, odos priežiūros įpročius ir kt. „Kai kurių faktorių ir nesukontroliuosite – aknė gali kilti ir dėl genetikos. Vis dėlto, mityba lemia daug ir jūsų veido oda atspindi, kaip jūs maitinatės,“ – teigia gydytoja.

 

Kaip kovoti su akne?

Venkite rafinuotų angliavandenių

Aukšto glikeminio indekso produktai, t.y. rafinuoti angliavandeniai ir saldūs gaminiai, pavyzdžiui, balta duona, makaronai ir kiti smarkiai perdirbti maisto produktai jų suvalgius kaip mat pakelia cukraus kiekį kraujyje, o šis staigus pokytis skatina organizmo uždegiminius procesus, riebalinės odos ląstelės ima aktyviau dirbti, poros užkemšamos ir prasideda aknė. Specialistai pataria vengti kvietinių miltų turinčių, baltų ar smarkiai perdirbtų maisto produktų: baltą duoną keiskite viso grūdo duona, baltus ryžius – rudaisiais ryžiais. 100 proc. viso grūdo duonos ar rudųjų ryžių glikeminis indeksas žemesnis, jie turi daugiau ląstelienos, o ląsteliena neleidžia cukraus kiekiui kraujyje greitai pakilti, skelbia Harvardo mokslininkai.

Rinkitės žuvį ir kitus sveikųjų riebalų šaltinius

„Aknė – uždegimas, o kai kurie maisto produktai uždegimus tik skatina,“ – pastebi G. Frieling. Kokie maisto produktai uždegimo neskatina? Sveikųjų riebalų šaltiniai – omega-3 riebiųjų rūgščių turinčios žuvys, pavyzdžiui, lašiša, silkė, taip pat linų sėmenys, graikiniai riešutai, chia sėklos.

Venkite pieno produktų

Nustatyta, kad pieno produktai gali sukelti aknę: jų suvalgius organizme pradedamas gaminti insulinas, dėl kurio jus ir gali išberti, be to, aknę gali sukelti pieno baltymo kazeino ir piene randamo testosterono pirmtako kombinacija. Mūsų organizmai įvairiai reaguoja į visus šiuos faktorius, bet jei pastebėjote, kad jus beria, pamėginkite įprastą pieną pakeisti migdolų ar sojų pienu.

Valgykite kuo daugiau daržovių ir vaisių

Jau žinoma, kad daržovėse ir vaisiuose randami antioksidantai stabdo uždegiminius organizmo procesus, tad, kaip jau suprantate, ir aknę. Antioksidantų gausiausia ryškių spalvų daržovėse, vaisiuose – paprikose, špinatuose, uogose, be to uždegimus slopina ir cinko, vitamino A ar E turintys produktai: morkos, moliūgai, pupos kopūstai, saulėgrąžų sėklos, brokoliai.

Valgykite probiotikų turinčių produktų

Probiotikai dažnai dar vadinami gerosiomis bakterijomis, o šios bakterijos slopina organizmo procesus. Nors dar reikėtų ir daugiau tyrimų, tačiau ir dabar pastebima, kad probiotikų turintys produktai – kefyras, jogurtas ar rauginti kopūstai gali padėti kovojant su akne.

 

Straipsnio autorius – Giedrė Izabelė Janušaitė. Straipsnio šaltinis – EVERYDAY HEALTH