+5
-4
+1

Klubo arba kelio sąnario keitimo operacija dažniausiai padeda visiškai atkurti judrumą, atsikratyti skausmo ir pagerina gyvenimo kokybę. Tačiau atgavusiajam galimybę laisvai judėti lemtingas gali būti mažas kraujo krešulys – trombas. Kaip to išvengti? 

 

Kaip pasiruošti sąnario keitimo operacijai

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2011 m. Lietuvoje buvo atliktos 6775 klubo ir kelio sąnario keitimo operacijos. Endoprotezavimas – palyginti sudėtinga ir ilgai trunkanti operacija, susijusių su tam tikromis rizikomis. Viena iš dažniausių komplikacijų yra krešulių susidarymas kraujagyslėse. Užtikrinti, kad taip neatsitiks, negali nė vienas chirurgas. Šių komplikacijų galima išvengti atitinkamai pasiruošus prieš operaciją ir griežtai laikantis medikų patarimų po jos.

Rengiantis klubo arba kelio sąnario keitimui, pirmiausia reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją. Jis pamatuos kraujo spaudimą, atliks kraujo, šlapimo, jeigu būtina – ir kitus tyrimus. Reikėtų atkreipti dėmesį į kraujo sudėties ir krešėjimo pakitimus. Jie gali būti įgimti, tačiau kartais šių pokyčių priežastis gali būti onkologinės ir kitos ligos.

Trombozės riziką labai padidina išsiplėtę venų mazgai. Venų vožtuvų pažeidimai gali sutrikdyti kraujo tekėjimą į širdį. Be to, jeigu kraujagyslėse trombų yra buvę ir anksčiau, jų gali atsirasti pakartotinai.

Profesorius Alfredas Smailys, Sąnarių endoprotezuotojų asociacijos prezidentas, teigia, jog ligoniams, kuriems prieš numatomą klubo arba kelio sąnario keitimą nebuvo operuotos venos bei nesikonsultavusiems su kraujagyslių chirurgu, derėtų bent dieną iki numatyto endoprotezavimo (taip pat atvykus į ligoninę) dėvėti specialias kompresines kojines.

Prieš operaciją pats laikas pagaliau mesti rūkyti. Nikotinas pažeidžia kraujo sieneles, keičia kraujo sudėtį ir jo elementų funkcijas, tai skatina trombų susidarymą. Likus keletui dienų iki operacijos, reikia vartoti daugiau skysčių. Į operaciją negalima atvykti, kaip gydytojai sako – „sausam“.

Endoprotezavimas atliekamas, jeigu tyrimų rezultatai yra normos ribose, o už nejautrą operacijos metu atsakingas anesteziologas patvirtina, kad visi rizikos veiksniai yra įvertinti arba maksimaliai sumažinti.

Trombozės rizika po operacijos

Po klubo arba kelio sąnario keitimo operacijos susidaro sąlygos atsirasti kraujo krešuliams. Operuojant gali būti pažeista venos sienelė.Dėlchirurginės intervencijos keičiasi kraujo sudėtis, o esant ribotam judėjimui, į venas priplūsta daugiau kraujo, sulėtėja kraujo tėkmė. Esant vos vienam nepalankiam veiksniui, tikimybė, kad išsivystys trombozė, yra nedidelė, o jei veiksnių keli – kraujo krešulių keliama rizika gerokai padidėja.

Kaip teigia profesorius A. Smailys, didesnė krešulių susidarymo rizika būna pirmąsias 4–5 savaites po endoprotezavimo operacijos. Dažniausiai trombai susidaro giliosiose kojų venose, kuriomis teka apie 85% viso žmogaus kūno kraujo.

Apie venų užsikimšimą signalizuoja kojų, ypač blauzdų, tinimas. Kojas gali dažnai skaudėti, jos pamėlsta. Kartais kojos labai sutinstadėlto, kad operacijos metu buvo pažeisti limfos nutekėjimo kanalai ar priteka daugiau veninio kraujo.

Kojų venose susidarę trombai gali plyšti. Net mažų krešulių plyšimas dažnai nepraeina be pasekmių, nes pažeidžiami venų vožtuvai, trukdoma kraujui tekėti į viršų. Tai lemia chronišką venų nepakankamumą, vystosi opos.

Padėtis gali tapti pavojinga gyvybei, kai kraujo krešulys atsiskiria nuo kraujagyslės sienelės, su veniniu krauju atkeliauja iki plaučių arterijos ir ją užblokuoja. Tada staiga pasidaro sunku įkvėpti oro, gali atsirasti skausmaskrūtinės ląstoje. Jeigu kraujagyslių nepraeinamumas didelis, laiku nesulaukęs pagalbos žmogus gali uždusti, jį ištinka plaučių embolija. Kuo greičiau pradedamas trombozės gydymas, tuo jis būna veiksmingesnis.

Trombozė gali būti nustatyta atliekant venų echoskopiją. Susidarę krešuliai pašalinami vartojant trombus tirpdančius vaistus, atliekant invazinę krešulio pašalinimo procedūrą. Gydymui, o vėliau ir profilaktikai skiriami kraują skystinantys vaistai. Visą jų vartojimo laikotarpį arba ilgiau patariama nešioti specialias kompresines kojines. Paprastai tokio kompleksinio gydymo poveikis būna efektyvus.

3 būdai kovoti su trombais po operacijos

Būtina daugiau judėti. Lietuvos endoprotezuotojai rekomenduoja pacientams jau kitą dieną po klubo arba kelio sąnario keitimo operacijos šiek tiek pasėdėti ir pastovėti. Jau pirmąją parą po operacijos ligoniui pradedamos kineziterapijos procedūros: atliekami pratimai, lankstant kelių ir klubų sąnarius, kojų pėdas, stiprinami šlaunų ir sėdmenų raumenys.

Kol ligonis guli ortopedijos skyriuje, taikoma tik lengva mankšta.Pooperacijos, įvertinus ligonio amžių, savijautą ir fizinį pajėgumą, sudaroma individuali reabilitacijos programa, kuri trunka keletą mėnesių. Fizinis krūvis turi būti didinamas palaipsniui. Siekiant kuo greičiau atstatyti kraujotaką sąnariuose, sustiprinti raumenis ir sumažinti trombozės riziką, ligoniui reabilitacijos laikotarpiu patariama mankštintis bent kartą per dieną.

Pasak profesoriaus A. Smailio, po didžiųjų ortopedinių operacijų greičiau atsigauna tie pacientai, kurie anksčiau buvo fiziškai aktyvūs – kurių kojų raumenys išvystyti, o kūno masė normali.

Gerti pakankamai skysčių. Kiek skysčių reikėtų vartoti, gydytojas turėtų nurodyti kiekvienam pacientui individualiai, priklausomai nuo amžiaus, širdies ir inkstų būklės, taip pat kūno masės indekso. Neretai gydytojo paklaustas, ar vartoja pakankamai skysčių, ligonis atsako teigiamai – puodelį kavos iš ryto ir puodelį arbatos vakare. Toks kiekis yra nepakankamas. Apkūniesiems skysčių reikia daugiau nei smulkaus sudėjimo žmonėms. Sveikam žmogui rekomenduojama per parą išgerti 2-2,5 litro skysčių. Vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems širdies ar inkstų funkcijos nepakankamumo požymių, suvartojamų skysčių kiekis neturėtų skirtis nuo įprastos mitybos.

Vartoti kraują skystinančių vaistų (antikoaguliantų). Šie vaistai trombozės riziką giliosiose kojų venose ir plaučių arterijose gali sumažinti iki minimumo. Tinkamą preparatą paskirs gydytojas ortopedas. Šiandien preparatų pasirinkimas šalyje yra pakankamas. Vietoje tradiciškai naudojamų heparino injekcijų ligoniui gali būti paskirti ne mažiau veiksmingi, bet paprastai vartojami naujos kartos geriamieji antikoaguliantai.

Gydytojas nustato trombozės profilaktikos trukmę: vidutiniškai 1 mėnuo po klubo sąnario keitimo operacijos arba 2 savaitės po kelio sąnario keitimo operacijos. Valstybė išlaidų minėtiems vaistams nekompensuoja, todėl apsauga nuo kraujo krešulių ligonis turi pasirūpinti pats. Vartojant trombų susidarymą mažinančius vaistus, operaciją patyręs žmogus jau po savaitės gali leistis į kelionę lėktuvu, jeigu tam nėra kliūčiųdėlsveikatos. Specialių dokumentų apie dirbtinį sąnarį pateikti oro uoste nėra būtina, tačiau gamintojo išduotą protezo pasą patartina turėti su savimi.

Svarbūs faktai ir skaičiai

Maždaug 2 mėnesius po kelio ar klubo sąnario keitimo operacijos trombozės rizika būna didesnė, nes sulėtėja kraujo tėkmė, padidėja krešumas.

Neskiriant profilaktinio gydymo, trombozės rizika endoprotezavimo operaciją patyrusiam žmogui siekia net 40-60%.

Trombozė ligoninėje gulintiems pacientams paprastai nepasireiškia, grėsmingi požymiai dažnai atsiranda grįžus į namus. Todėl po kelio ar klubo sąnario keitimo operacijos kaip prevencinė trombozės priemonė keletą savaičių turi būti vartojami antikoaguliantai.

Nuo giliųjų venų trombozės pasaulyje per metus miršta daugiau žmonių nei nuo AIDS ir prostatos vėžio bei žūsta kelių eismo įvykiuose kartu sudėjus.

Lietuvos sveikata