+1
-0
+1

Sveiko žmogaus kraujo ląstelių skaičius yra gana nekintamas, tad jų skaičiaus pokyčiai gali turėti svarbią diagnostinę reikšmę. Paprasčiausias, informatyviausias ir dažniausiai naudojamas kraujo tyrimo būdas – bendras kraujo tyrimas. Apie jo reikšmę ir rezultatus kalbame su bendrosios praktikos gydytoju Mindaugu RUBIKU.

Kodėl reikia atlikti bendrą kraujo tyrimą?

Net nedidelis kraujo rodiklių nukrypimas nuo normos gali pakenkti organizmui. Beveik nekintama yra kraujo sudėtis, spalva ir cheminės savybės. Joms pakitus, įtariama liga. Atlikus bendrą kraujo tyrimą, galima nustatyti uždegimus, alergiją, kraujo sistemos ligas bei ankstyviausius kitų ligų požymius.

Bendro kraujo tyrimo atsakyme nurodomas:

Eritrocitų skaičius, forma ir dydis
Hemoglobino kiekis eritrocituose
Hematokritas – kraujo plazmos (skystosios kraujo dalies) santykis su bendru kraujo ląstelių kiekiu
Bendras leukocitų skaičius ir jų formų kiekis procentais
Trombocitų skaičius
Eritrocitų nusėdimo greitis (ENG)
Esant būtinybei, tyrimo atsakymas gali būti dar išsamesnis.

Eritrocitų kiekio kraujyje normos

Sumažėjus eritrocitų (RBC) (raudonųjų kraujo kūnelių) kiekiui, prasideda mažakraujystė. Jų kiekis kraujyje taip pat priklauso nuo fiziologinės būklės, pvz., jų padaugėja pavalgius, po sunkaus fizinio krūvio, būnant aukštai kalnuose.
Eritrocitų kiekio kraujyje normos (*101²/l): vyrų – 4,5–5,9, moterų – 4,5–5,2

Hemaglobino ir hematokrito vertė

Svarbi raudonųjų kraujo kūnelių dalis – hemoglobinas (HGB). Jis prisijungia ir išnešioja deguonies molekules po visą organizmą. Kai hemoglobino kiekis mažas, deguonies lygis krenta, ir organizmui tampa sudėtingiau išlaikyti normalų aktyvumą.
Vertinant kraujo deguonies išnešiojimo galimybes, taip pat svarbus hematokrito (HCT) kiekis.
Jei hemoglobino lygis nukrenta žemiau 100 g/l ar hematokrito kiekis nukrenta žemiau nei 30 proc., diagnozuojama mažakraujystė.
Hematokrito norma: vyr. – 41–53 proc., mot. – 36–46 proc.
Suaugusiųjų hemoglobino norma: vyrams – 140–180 g/l, moterims –120–160 g/l.
Vidutinis hemoglobino kiekis eritrocite– 27,6–33,3 Pg.

Trombocitų kiekio kraujyje normos

Pagrindinė trombocitų funkcija – dalyvauti kraujo krešėjime. Organizmas turi labai ribotą kraujo plokštelių kiekį, todėl jų resursai gali greitai išsekti. Jei trombocitų koncentracija maža, paprastai kraujo perpylimas neatliekamas, nebent pacientas kraujuoja ar koncentracija nukrenta žemiau nei5*109/l. Maža trombocitų koncentracija padidina nukraujavimo riziką, o didelė (trombocitozė) gali sukelti trombozę.

Trombocitų kiekio kraujyje normos:
Trombocitai – 150–350*109/l; vidutinis trombocitų tūris – 7,4–10,4 fl.

Leukocitų kiekio kraujyje normos

Kai leukocitų padaugėja, būna leukocitozė, o, kai sumažėja, – leukopenija.
Suaugusiųjų leukocitų kiekio kraujyje norma – 4,3–8,0 *109/l.

Eritrocitų nusėdimo greitis gali parodyti ligą

Eritrocitų nusėdimo greitis (ENG) – eritrocitų nusėdimo ant mėgintuvėlio dugno savybė, galinti parodyti ligą. Eritrocitų nusėdimas priklauso ir nuo pačių eritrocitų, ir nuo plazmos savybių. ENG pagreitėja esant anemijai, o sulėtėja dėl policitemijos. Esant kraujotakos nepakankamumui, eritrocitai absorbuoja vandenį, ir jų ENG lėtėja. ENG greitėja sergant uždegimu, infekcinėmis ligomis. Cholesterolis eritrocitų nusėdimą greitina, o lecitinas – lėtina. Fiziologiškai ENG padidėja sunkiai fiziškai dirbant ir antroje nėštumo pusėje.
Suaugusiųjų eritrocitų nusėdimo greičio kraujyje normos: vyrams – 1–20 mm/val., moterims – 2–30 mm/val.

Pagrindiniai reikalavimai pacientui, besiruošiančiam atlikti kraujo tyrimą

·   Prieš atliekant bendrą kraujo tyrimą pacientas turi būti nevalgęs 3 val. Svarbu prisiminti, kad sultys, arbata, kava, juo labiau su cukrumi, – taip pat maistas. Leidžiama gerti tik vandenį.
·   Likus 1–2 dienoms iki tyrimo, patariama mažiau valgyti riebaus ir kepto maisto, nevartoti alkoholio. Valandą iki tyrimo nerūkykite.
·   Daugelio fermentų ir hormonų kiekis kraujyje įvairiu paros metu gali svyruoti, todėl kraujo tyrimą patartina atlikti iki 10 val. ryto.
·   Prieš atliekant kraujo tyrimą rekomenduojama vengti fizinio krūvio ir streso. Prieš tyrimą reikia nusiraminti ir 10–15 min. pailsėti.
·   Jeigu ruošiatės pradėti vartoti vaistus, tuomet tyrimus geriau atlikite prieš pradėdami juos vartoti arba po gydymo vaistais praėjus 10–14 dienų. Jei vartojate vaistų, būtinai įspėkite apie tai savo gydytoją arba laboratorijos darbuotoją.
·   Nepatariama atlikti kraujo tyrimų po rentgenologinių ir ultragarsinių tyrimų, masažo, refleksoterapijos arba fizioterapijos procedūrų.
·   Laboratorinių tyrimų rezultatų tikslumui užtikrinti patariama atlikti juos tuo pat metu ir toje pačioje laboratorijoje.

Parengė Inga MARKŪNAITĖ

Ką rodo bendras kraujo tyrimas ir kaip jam pasirengti

Insultas