Kaip maitintis kaitriomis vasaros dienomis? Kokie produktai padės jums lengviau pakelti karščius?
Kuo daugiau skysčių
Per karščius mūsų organizmas netenka daug skysčių. Todėl būtina nuolat papildyti jų atsargas. Geriausiai troškulį malšina vanduo arba nesaldinta žalioji arbata. Per didelius karščius rekomenduojama kas 40-50 min. išgerti po 100-200 ml vėsių (18-20 °C) gėrimų (ne šaltų). Karštomis dienomis kaip niekad tiks ir šaltos sriubos, kurios ne tik atgaivins, bet ir papildys organizmo skysčių atsargas.

Mažinti suvartojamų kalorijų skaičių
Mokslininkai apskaičiavo, kad karštomis dienomis energijos poreikis sumažėja 5 proc., o tai reiškia, kad mūsų organizmui reikalingas mažiau kaloringas maistas. Per karščius vertėtų atsisakyti keptos mėsos, riebių saldumynų, blynų ir mišrainių. Jeigu saulė kepina, mūsų meniu turėtų atsirasti kuo daugiau daržovių, vaisių bei pieno produktų. Tiesa, tai nereiškia, kad racione visiškai neturi likti riebalų.

Per karščius mitybos specialistai rekomenduoja tokį racioną:
• 28 proc. riebalų (2/3 kurių turėtų sudaryti augaliniai);
• 55 proc. baltymų (augalinių ir gyvulinių santykis turėtų būti 50 x 50);
• 17 proc. angliavandenių.

Pakeisti valgymo laiką
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Tokiu oru neretai skundžiamės apetito stoka, o pavalgę ilgai jaučiame sunkumą skrandyje. Kad geriau jaustumėmės, rekomenduoja dietologai, turėtume keisti valgymo laiką, t.y. valgyti, kai oras dar nėra labai įkaitęs arba jau šiek tiek atvėsęs.
Pusryčiauti geriausia 6-7.00 ryto. Pietauti – iki pradės svilinti vidudienio saulė – 11-11.30. Vakarieniauti – 18.00. Tie, kurie negali užmigti tuščiu skrandžiu, gali lengvai užkąsti 20-21.00.

Paros kalorijų kiekiai turėtų pasiskirstyti taip:
• pusryčiai – 35 proc.;
• pietūs – 25 proc.;
• vakarienė – 25 proc.;
• naktipiečiai – 15 proc..

Pusryčius suvalgyk pats, vakarienę… irgi
Jeigu šaltuoju metų laiku pusryčių racione turėtų vyrauti angliavandeniai, suteikiantys organizmui energijos, per karščius tokį maistą reikėtų valgyti per pietus.
Daržovių ir vaisų salotos, grikiai arba ryžiai, bulvės ir neriebios sriubos – visa tai galima valgyti per pietus karštą dieną. Šiuose produktuose esantys angliavandeniai lengvai pasisavinami, be to, jų pašalinimui iš organizmo nereikia daug skysčių, kas itin svarbu per karščius.
Mėsos ir žuvies patiekalus geriau valgyti per vakarienę arba pusryčius.

Kuo daugiau vitaminų
Gausiau prakaituodamas per karščius mūsų organizmas netenka jam reikalingų vitaminų (ypač vitaminų C, B1, B2, B6 ir PP) bei mikroelementų. Dėl to silpnėja imunitetas, jaučiamės vangūs. Jei vitaminų netenkama itin daug, gali susiformuoti avitaminozė.

Svarbu:
Vaisius ir daržoves nepatingėkime kruopščiai nuplauti, greitai gendančių produktų ilgai nelaikykime net ir šaldytuve. Nevertėtų karštu oru mėgautis ir konditeriniais gaminiais su kremu.

Lietuvos sveikata

Sveikos mitybos testai

Video reportažai