+4
-0
+4
Kad Jūsų širdis būtų SVEIKA.

Saugokite savo širdį

Yra daugybė būdų išsaugoti sveiką širdį. Kai kurie jų akivaizdūs: širdžiai naudinga mityba, aktyvumas, sveikas kūno svoris, cholesterolio lygio ir kraujospūdžio stebėsena, metimas rūkyti. Tačiau yra ir ne tokių akivaizdžių – ir netgi smagesnių – būdų užkirsti kelią širdies ligoms. Čia pateikiame geriausių užsienio kardiologų patarimų sveikai širdžiai santrauką.

Rinkitės (juodąjį) šokoladą

Juodajame šokolade yra flavonoidų. Flavonoidai – tai veiksmingi antioksidantai, kuriuos gamina mūsų organizmas… Juodasis šokoladas padeda praplėsti kraujagysles, gali sumažinti kraujospūdį, skystina kraują (tad saugo jį nuo trombų susidarymo) ir gali sumažinti blogojo cholesterolio lygį. Bet mokslas parodė, kad šiomis savybėmis pasižymi tik tikras juodasis šokoladas. Jums nederėtų juodojo šokolado tirpinti ir juo glaistyti zefyrų. Taip tikslo nepasieksite. O nedideli juodojo šokolado kvadratėliai… išties Jums naudingi!

 Randy P. Martin, medicinos mokslų daktaras, Piedmonto širdies instituto kardiologas

Minkite šaligatvį

O ką, jeigu pasakytume, kad geriausias pratimas Jūsų širdžiai yra nemokamas, nesudėtingas, saugas ir paprastas – išbandytumėte jį? … Jums tereikia poros kokybiškų sportbačių arba vaikščiojimo batelių bei šiek tiek motyvacijos išeiti į lauką. Jūsų širdis pajunta naudą net tada, kai kasdieniai pasivaikščiojimai trunka vos 30 minučių. Be to, tyrimas parodė, kad iš viso per savaitę mankštinantis dvi su puse valandos (renkantis vidutinio aktyvumo pratimus, pvz., greitą ėjimą), širdies ligų rizika gali sumažėti 14 proc.

— Mehmet Oz, medicinos mokslų daktaras, Niujorko presbiterijonų ligoninės kardiologas

Smaginkitės

Seksas pagerina imuninės sistemos veiklą, mažina uždegimą ir padeda išsaugoti sveikus ir meilės kupinus santykius. Jeigu esate sirgę širdies ligomis arba norite jų išvengti, išduosime Jums – reguliarus seksas su mylimu partneriu yra išties naudingas.

–Suzanne Steinbaum, osteopatinės medicinos mokslų daktarė, kardiologė

Malšinkite stresą

Stresas labai kenkia Jūsų širdžiai. Jis turi tiesioginį toksinį poveikį: patyrus stresą išsiskiria streso hormonai adrenalinas ir kortizolis. Padidėja širdies ritmas, pakyla kraujospūdis, organizme prasideda uždegimo procesas ir kraujas tampa tirštas ir tąsus. Tai idealios sąlygos širdies smūgiui. Be to, stresas sukelia ir netiesioginių problemų. Patirdami stresą mažiau mankštinamės, ieškome nusiraminimo maiste, persivalgome ir save guodžiame alkoholiu ir rūkalais. Tad tiesioginis ir netiesioginis streso poveikis išties atsiliepia mūsų širdžiai.

–John M. Kennedy, medicinos mokslų daktaras, kardiologas

Lepinkitės linų sėmenimis

Klinikiniai tyrimai parodė, kad linų sėmenys paveikia mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolį ir lipoproteinus (a), kurie didina riziką susirgti aterosklerozės ligomis (pvz., širdies vainikinių arterijų ligomis, širdies smūgiu). Jie taip pat padeda sumažinti kraujospūdį bei uždegimą ir neturi neigiamo poveikio gerajam cholesteroliui.

— Mary Ann Mclaughlin, medicinos mokslų daktarė, Sinajaus kalno sveikatos sistemos kardiologė

Žinokite, kada verta sunerimti

Daugelis vyrų pajunta klasikinius skausmo krūtinėje simptomus… Moterims klasikiniai simptomai pasireiškia ne visada. Ištyrus vyresnes nei 70 metų moterimis, pastebėjome, kad pirmasis požymis yra nuovargis… tuomet joms ima trūkti oro. Vėliau moterys paprastai ima justi diskomfortąkrūtinės srityje – bet nebūtinai klasikinį spaudimą. Kartais juntamas kaklo skausmas, diskomfortas rankos srityje, aštresnis skausmas. Tuomet belieka pasiteirauja, ar pacientė anksčiau nėra patyrusi nuovargio ar oro stygiaus. Ir štai, dabar žinome, kad prieš mus stovinti moteris veikiausiai serga vainikinių arterijų liga.

Yra daugybė būdų išsaugoti sveiką širdį. Kai kurie jų akivaizdūs: širdžiai naudinga mityba, aktyvumas, sveikas kūno svoris, cholesterolio lygio ir kraujospūdžio stebėsena, metimas rūkyti. Tačiau yra ir ne tokių akivaizdžių – ir netgi smagesnių – būdų užkirsti kelią širdies ligoms. Čia pateikiame geriausių „Sharecare“ kardiologų patarimų sveikai širdžiai santrauką.