Kad kojos būtų gražios ir sveikos

 

Kad kojos būtų gražios, lengvos ir sveikos, turime patys nuolatos jomis rūpintis. Dažniausiai kojos patinsta dėl sulėtėjusios veninio kraujo tėkmės arba dėl audinių skysčio, tai yra limfos drenažo. Kraujas venomis teka širdies link, o limfa limfagyslėmis taip pat subėga į stambesnes venas ir kartu pasiekia širdį. Nors žmogus turi sveikas venas ir limfagysles, kraujo ir limfos sąstovis kojose gali priklausyti nuo mažos fizinės veiklos (sėdimo, stovimo darbo), antsvorio, neracionalios dietos. Kojos ne tik patinsta, bet žmogų dar vargina kojų sunkumas, nuovargis, skausmas. Pirmiausias patarimas – kuo daugiau judėti: vaikščioti, važiuoti dviračiu, plaukioti, maudytis vėsiame vandenyje. Tam geriausiai tinka Baltijos jūra. Poilsio metu patariama atsigulti, o kojas pakelti apie 30 laipsnių kampu. Iš medikamentų geriausiai tinka heparino gelis Lioton 1000, kuris gerina kraujo cirkuliaciją, šalina diskomfortą. Didesnis veninio kraujo sąstovis kojose atsiranda dėl venų ligų: paviršinių venų išsiplėtimo, buvusios giliųjų venų trombozės, neretai nėštumo metu. Limfa kojose susilaiko ne tik po venų, bet ir po kitų (sąnarių, mažojo dubens, pilvo organų) operacijų. Tuomet patariama nešioti elastines kompresines kojines. Bet labai skvarbus heparino gelis, koks yra Lioton 1000 – ypač svarbi gydymo sudedamoji dalis.

 

Vasarą moterų kojoms – ypatinga priežiūra

Moterys labiau nei vyrai turėtų rūpintis kojomis, nes jos 4 kartus dažniau nei vyrai serga venų varikoze, kuriai įtakos turi paveldimumas ir gyvenimo būdas. Ar kada susimąstėte, kokį krūvį atlaiko kojos? Pasirodo, kiekvieną dieną, įveikdami sunkio jėgą, venomis teka beveik 9 tūkst. litrų kraujo. Tarsi 1000 kibirų vandens būtų keliami nuo žemės ant stalo. Todėl kojos kartais pervargsta, apsunksta ir skauda. Lioton 1000, šiuo metu rinkoje turintis didžiausią heparino koncentraciją, gali padėti dėl sąnarių ir raumenų traumų ar sausgyslių patempimo atsirandančio patinimo ir kraujosruvų atveju. Lioton 1000 mažina kojų sunkumą ir tinimą, t. y. vartojamas simptomams, būdingiems išsiplėtusioms venoms gydyti. Gelis lengvai įsigeria į odą. Kadangi jis vartojamas nemalonių pojūčių vietoje, bendro šalutinio poveikio organizmui pavojus yra visiškai mažas (gelis puikiai toleruojamas).

• Jei diagnozuota venų liga, reikia stengtis sumažinti kūno masę.

• Būtina kasdieninė kojų odos priežiūra.

• Gerai veikia masažuojamasis dušas.

• Veninė stazė sukelia odos pakitimus, kurie atsiranda dėl sutrikusios mikrocirkuliacijos.

• Pastebėjus, kad blauzdos apačioje atsiranda smulkių mėlynų venučių arba rudų pigmentinių dėmių, reikia pasirinkti Lioton 1000. Šiuo atveju svarbu, kad Lioton 1000 nesukelia alergijos.